Uppehållskollen – IFK Värnamo

Uppehållskollen – IFK Värnamo

Sommaruppehåll i Allsvenskan och Superettan innebär välförtjänt vila för spelare och ledare. Men även en möjlighet att reflektera över vad som varit bra och vad som kan bli bättre. SvenskaFans redaktioner har gått igenom våren och dess toppar och dalar. Näst på tur står IFK Värnamos Erik Larsson.

Hur har er klubbs inledning på serien varit?
– Den har varit godkänd men inte mer än så, det har blivit fyra vinster men åtta förluster. Vi är ovanför sträcket med några få poängs marginal. Spelet mellan straffområderna är ganska bra men det saknas både defensiv och offensiv spets, särskilt anfallsspelet är oroande.

Största besvikelsen hittills?
– Det finns en besvikelse kring tabellplaceringen. I och med den fina försäsongen och flera intressanta nyförvärv så hoppades man på att det skulle bli en stabil mittensäsong. I nuläget känns en nedflyttning som realistisk även om det är ganska tidigt på säsongen.

– Därutöver så har det, som tidigare nämnts, varit krampaktigt anfallsspel och det har skett en del enkla misstag i defensiven. Inget av nyförvärven har heller gjort någon supersuccé och saknaden av Antonsson är stor. Kring det sista så kan det nämnas att man hade högre förväntningar på Ajdin Zeljkovic som står på 0 mål och 0 assist efter 12 omgångar.

Positiva saker att ta med sig?
– Det positiva är kanske att det varit ganska bra spel mellan straffområdena. Förra året var det ganska mycket farliga bolltapp på egen planhalva men det har varit färre av den sorten under året. Jag tycker också att visa spelare har utvecklats i jämförelse med förra året. Ett exempel är högerbacken Victor Larsson som hade stora problem en-mot-en förra året men som blivit stabilare ur den aspekten. Även Hampus Näsström på mitten kan få lite eloge, han är bra på att fylla sin funktion som defensivt ankare på mitten.

– Av nyförvärven så kan också Emin Grozdanic och Gustav Engvall få beröm. Grozdanic har spelat alla allsvenska minuter och gör det fullt godkänt med fina passningsfötter och bra brytningar. Engvall har varit lite upp-och-ner men han har visat prov på höga toppar med en hög arbetskapacitet och en vass dribblingsförmåga.

Någon spelare som imponerat extra under våren?
– Det är väl egentligen ingen som gjort något extra. Om någon verkligen måste väljas så är det väl Emin Grozdanic som faktiskt spelade i division 1 förra året men tagit steget till Allsvenskan med bravur.

Vilka andra lag har imponerat på er under våren?
– Malmö FF har gjort en riktigt fin vår med fröjdigt anfallsspel. Det är dock ett lag som väntades vara i toppen och därmed är man inte direkt förvånad. Annars så måste Elfsborg nämnas som visat prov på en sylvass omställningsfotboll med högt tempo och heroiskt försvar. Det är ett lag med potential att ta guldet. Jag skulle också kunna ge beröm till Brommapojkarna som implementerat en fungerande spelidé och fått ut mycket av ett begränsat spelarmaterial.

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-06-22 11:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans