Upptaktsträffen: Den nya öppenheten under Rydström
En snackis sedan Henrik Rydström tog över MFF har varit en annan öppenhet kring laget. Det tidigare ganska slutna klimatet runt laget har istället ersatts av en öppenhet som till och med 7Eleven kan bli avundsjuk på.
Det pratas inte längre om bara “underkroppsskador” och “frånvarande av personliga skäl” i MFF. Med Henrik Rydström får vi mer information än så, vilket både media och supportrar gillar.
En skada är inte längre över eller under midjan utan kan vara en fot, en axel eller en annan mer specificerad kroppsdel.
Innan Rydström kommenterades t ex Mahame Sibys skada inte mer än “en skada i höften”. Det finns kanske bra anledningar till det, men alla som såg matchen mot Sirius såg att det var såååå mycket mer än “bara” en skada i höften. Det där var något vidrigt som kan avsluta en karriär och skapa stora men för livet för en människa.
Med samma analogi kan det som tidigare kallades en “frånvaro” istället vara en avstängning för att den personen - Lex Martin Olsson - i början av träningssäsongen enligt uppgift kom för sent till lagsamlingar upprepade gånger. Det fick till följd att han inte fick delta i en träning och ställdes över träningsmatchen mot Randers.
Himmelriket tog ett snack med Henrik Rydström på veckans allsvenska upptaktsträff om just öppenhet.
Är det en medveten öppenhet från din sida?
– Jag försöker vara så öppen jag kan, men fattar också att det skulle bli dumt om jag är så öppen att jag avslöjar något.
– Jag är trygg i vad vårt spel är, och jag har inget problem med att folk tittar på träningarna. Vi försöker ge media så mycket info som möjligt, för det handlar också om att visa respekt mot de som är intresserade av det vi håller på med.
Handlar det också om strategier, att sända signaler och visa exempel?
– Ibland har jag en strategi med det. Det kan vara ett sätt att kommunicera både till spelargruppen men också till alla runt omkring att “Vad är Malmö?”, och visa att det är detta som råder i Malmö.
– Men jag tror på öppenheten. Jag gör fel och jag har inga problem att säga det. Jag tycker till exempel inte att våra byten mot Djurgården i cupkvarten, när jag försökte ändra formation, blev bra.
Han ändrade bland annat till att spela med fembackslinje. I Rydströms eget huvud är det ett aggressivt sätt att spela.
– Men jag lärde mig att i Malmös huvud är det ett sätt att låsa. För mig blev allt detta ett sätt att lära känna gruppen.
Som sagt, Rydström har inga problem att säga att något blev fel. Han betonar samtidigt att många tränare tycker att när man gör det så exponerar man sig också.
– Det spelet som jag har stått för i mina andra klubbar, och det som jag tror ger framgång, handlar för mig om att man faktiskt vågar ge sig hän och vågar exponera sig.
Och här såg han tidigt en kulturkrock när han var på väg till MFF. Han menar att Malmö har gjort mycket bra, men också att man som lag är väldigt försiktiga med att exponera sig.
– En ytterback vågar inte riktigt gå upp och pressa för att man rädd att bli körd. Jag menar att man måste våga det i dagens fotboll. Och då måste ju jag som tränare våga stå och säga det. Jag exponerar mig själv mot spelarna och säger det här, för att det ska våga exponera sig själva.
Som exempel tar han obekväma situationer.
– Jag har inga problem att tala engelska. Jag har inga problem med att utsätta mig själv eller exponera mig för en situation som kan vara obekväm, och framstå som det ena eller det andra, för att spelarna på planen ska våga exponera sig för obekväma situationer på planen under matcherna. Annars når vi ingen framgång.
Vad krävs för att du ska vara nöjd med säsongen efter 30 omgångar?
– Att vi har tagit kliv på skalan noll till hundra, där hundra är bästa tänkbara situation. Samtidigt kommer jag vara besviken om vi inte är med och slåss om det absoluta topplatserna.
– Det finns många sätt att mäta framgång. Samtidigt vet jag att man som supporter skiter fullständigt i om vi har haft “27 ingångar i offensiv tredjedel” och inte gjort mål. Då är ju det skit samma.