Utlandet får vänta – Isak Alemayehu fortsätter i blårandigt
Isak Alemayehu har skrivit ett treårskontrakt som seniorspelare. Det är det längsta man kan skriva innan man fyllt 18.

Utlandet får vänta – Isak Alemayehu fortsätter i blårandigt

Under kvällens medlemsmöte blev det officiellt. 16-årige supertalangen Isak Alemayehu har varit påpassad av utländska klubbar, men väljer ändå att skriva A-lagskontrakt med DIF. – Isak ska vara kvar långsiktigt i Djurgården för att utvecklas, säger Bosse Andersson idag.

När Isak Alemayehu byttes in i omgång 30 hemma mot Mjällby var det många som höjde på ögonbrynen. En del visste säkert inte vem han var, men det fanns garanterat också många på läktarna som var minst sagt nyfikna på den nyss fyllda 16-åringen, som gjort stort avtryck i ungdomslagen och som även suttit med på bänken ett par omgångar tidigare i derbyt mot Hammarby.

Yngsta debutanten någonsin
Mittfältaren blev när han äntrade planen också Djurgårdens yngsta debutant någonsin i A-lagssammanhang. I en ganska avslagen match, som saknade all sportslig betydelse, kändes det också helt rätt av tränarna att ge 16-åringen chansen att debutera – och han lyckades också charma många i publiken under sitt knappt halvtimmeslånga inhopp. Innermittfältaren fick chansen att visa upp sin fina bollkontroll, speed och speluppfattning vid flera tillfällen.

– Det var väldigt mäktigt att få bli den yngsta debutanten någonsin i Sveriges finaste förening. Det vara en underbar känsla, berättar Alemayehu för DIF.se.

– Jag var inte särskilt nervös och jag vet vad jag går för. Jag försökte visa de kvaliteter som tog mig upp till A-laget och nu måste jag fortsätta leverera på samma nivå.

Även om spelaren haft en smått explosionsartad utveckling i klubbens ungdomsled sedan han kom till DIF:s pojkakademi för tre år sedan tog nog det intresse som följde A-lagsdebuten många, inklusive spelaren själv, med storm. Det dröjde inte länge innan danska storklubbar som Midtjylland visade intresse och sades vilja ge spelaren ett A-lagskontrakt. Och sedan dröjde det inte länge innan klubbar av ännu högre dignitet internationellt ryktades följa 16-åringen. Milan och Juventus var två av de Serie A-klubbar som sades följa honom – och även klubbar i tyska Bundesliga sades vara intresserade.

Såg dystert ut
Det började med andra ord se dystert ut för Djurgårdssupportrarna och ryktades under en period stå klart att utlandsflytten var ett faktum. Men nu kommer alltså vändningen, när Bosse Andersson under ett livestreamat medlemsmöte nöjt kunde tala om att Alemayehu skrivit på ett A-lagskontrakt med DIF som sträcker sig över säsongen 2025.

Spelaren nämnde själv i livesändningen att han redan trivs väldigt bra, har kommit in bra i gruppen, gillar träningsupplägget och har en stor kärlek för klubben. Han trivs bra ihop med äldre spelare som Magnus Eriksson, som tagit väl hand om 16-åringen – och trivs också väl med ungdomsutvecklaren Joel Riddez.

På planen trivs Alemayehu bäst som 10:a eller 8:a.
– Jag skulle säga att jag är väldigt teknisk med god spelförståelse och bra passningsfot. Dessutom är jag en typisk vinnarskalle, jag hatar att förlora. Det jag känner att jag skulle behöva utveckla mest är mina avslut, skulle jag nog säga. De skulle kunna vara lite mer distinkta, så där har jag något jag vill jobba extra med.

Spelaren har inte bara visat framfötterna i DIF, utan även hunnit med fem mål på tretton landskamper i det svenska P06-landslaget, där han även spelat en hel del med Lucas Bergvall, som han nu blir lagkamrat med.
– Det blir roligt att spela ihop i Djurgården. Jag är bra vän med honom och det är jätteskoj att han också har valt att komma hit. Sedan kom ju även hans bror Theo och Wilmer Odefalk och det är kul att vi blir många unga i laget, säger Isak idag till DIF.se.

Bosse: Finns genomarbetad plan
Bosse Andersson har haft många anledningar att vara nöjd denna vinter, men han är förstås lite extra glad över att en supertalang som redan fanns på plats valt att stanna i klubben trots mycket namnkunnig konkurrens.

– Vi är väldigt glada för att vi har fått förtroendet från Isak, det har funnits ett antal andra intressenter utomlands också. Från vår sida känner vi en stor tilltro till Isak, en egen spelare som nu tar steget upp och som visade under hösten att han är en talangfull spelare med många goda egenskaper - både under match och träning. Han har en skicklighet som gjorde att han fick debutera i Allsvenskan som den yngsta i Djurgården genom tiderna.

– Nu har vi fört en diskussion under en tid där vi gemensamt kommit fram till att Isak ska vara kvar långsiktigt i Djurgården för att utvecklas. Vi har en genomarbetad plan för honom och skickligheten och talangen finns där. Men det fina med Isak är också målmedvetenheten, där han vet att han måste träna hårt för att kunna optimera sin fotboll. Så ambitionen finns där tillsammans med ett gott självförtroende och det ska bli spännande att följa honom framöver, avslutar Bosse för Djurgårdens hemsida.

* * *

Vad har du för förväntningar på Isak Alemayehu den kommande säsongen? Kommentera gärna men tänk på att hålla en god ton!

Isak Bellman2022-12-14 20:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården