”Utöka kameraövervakningen på arenorna”

”Utöka kameraövervakningen på arenorna”

Med fler och bättre högupplösta kameror vars enda syfte är att i efterhand identifiera människor som begått ett brott på arenan kan vi åtminstone se till att de skyldiga får ta konsekvenserna av sina beteenden”, skriver Pezhman Pars

De senaste åren har Allsvenskan fått ett rejält uppsving. En liga där guldstriden ligger mellan fyra-fem lag har bidragit till en spännande säsong år efter år.
Publikrekord har slagits, spektakulära tifon hållts, nya arenor har lockat fler (och nya) besökare, den mediala uppvaktningen har ökat och många unga talanger har fått chansen att visa framfötterna i Sveriges bästa fotbollsliga.

Men det finns också en dyster baksida som lämnat en cynisk inställning hos många som inte följer Allsvenskan.
Löpsedlar om huliganer som slåss, kvinnliga journalister som hotas och förföljs, uppgjorda matcher och diverse skandalscener har blivit vardag för gemene fotbollssupporter i Sverige.

Frågan vi måste ställa oss är vad grunden till dessa problem är och hur vi ska ta oss an dem.
Att fördöma den som kastade ett knallskott mot domare och spelare är självklart. Det bör göras av hela fotbollsfamiljen. Så långt är nog de flesta överens.

Men jag är inte säker på om vi kan kalla mannen för en ”ensam galning” som agerade i ett vakuum.
Han (som det nästan alltid är i dessa tragiska sammanhang) agerade knappast spontant eller utan tanke och var nog knappast omedveten om vilka konsekvenserna kunde bli.

Att bestämma sig för att besöka en fotbollsmatch, ta med sig olagliga föremål och sedan kasta dem in i plan där domare och spelare är en väl uttänkt plan med syfte att förstöra och vandalisera är inget annat än en uttänkt och planerad handling.

Men ett problem som vi ställs för i dagens samhälle i allmänhet och fotbollsarenor i synnerhet är hur konstruktiv, eller i detta fall, destruktiv, en gruppdynamik kan vara.

De som besökt en allsvensk arena senaste åren har troligen fått uppleva en underbar atmosfär med sång och glädje på läktarna.
Men, de har också fått se hur många, till synes, helt normala människor (flest män även här) helt tappar förståndet, skriker ut grova svordomar och kränkningar mot både funktionärer och spelare och skapar en obehaglig stämning. När detta sedan sker i grupp så brukar det individuella ansvaret tyna bort och det går alldeles utmärkt att gömma sig i ett kollektiv som uppmanar det destruktiva beteendet.

Det har höjts röster, främst från politiskt håll, att ta ”hårdare tag” mot dem som vandaliserar. Polisens befogenheter ska öka, skärpta kontroller vid ingången till arenan med mera. Jag undrar om det verkligen är rätt väg att gå. Att visitera 30 000 åskådare är otroligt tids- och resurskrävande och riskerar då även att skapa oroligheter utanför arenan. Dessutom har det visat sig vara en knepig fråga om vem som ska stå för notan, arrangören eller polisen.

Något som jag däremot tror kan vara ett sätt att ta sig an dessa problem är att jobba mer förebyggande samt utöka kameraövervakningen i arenorna.

Hur det förebyggande arbetet ska ske lämnar jag över till de som är bättre lämpade att hitta sådana lösningar, men det viktiga är att få med alla parter så det blir ett inkluderande arbete.

När det kommer till kameraövervakningar så har det redan visat sig att arrangörer och polis har identifierat den som kastade knallskottet.
Med fler och bättre högupplösta kameror vars enda syfte är att i efterhand identifiera människor som begått ett brott på arenan kan vi åtminstone se till att de skyldiga får ta konsekvenserna av sina beteenden.

Då finns det också en större möjlighet att tillämpa ett tillträdesförbud. På så sätt kan flera likasinnade avskräckas att begå liknande brott.
Då kan vi åter njuta av en fantastisk liga som i nio av tio fall bjuder på bra stämning och underhållande fotboll.

Pezhman Pars@Iranskfotboll2016-04-28 16:12:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll