Uselt uttåg ur svenska cupen efter 1-1 mot Mjällby

Allt stod på spel och förutsättningarna var enkla: vinn och vi går vidare till slutpel, oavgjort eller förlust och vi gör det inte. Det är senast 2018 som vi senast misslyckades med avancemang och dessutom har vi åren 2020-2023 tagit full pott i gruppspelet. På spel stod därför inte bara själva slutspelet utan även huruvida självbilden skulle få sig en ordentlig törn eller ej. Det visade sig tyvärr bli just så.

”Vår vision är en resa mot en framtid där våra dam- och herrlag via ständiga framgångar i cup- och seriespel varje år får chansen att kliva in på de stora arenorna i Europa. Vi strävar efter ögonblick där våra lag, med en stomme av lokalt fostrade stjärnor, drivna av en outtröttlig ambition, står ansikte mot ansikte med de främsta i Europa och inspirerar genom sina prestationer. Vår vision är att genom lokal styrka bli en internationell kraft som visar vad Hammarbyismen står för långt utanför södra Stockholm - både på och utanför läktaren.”

- Hammarbys sportsliga strategi

Så låter det! Ständiga framgångar i cup- och seriespel för att kliva in på de stora arenorna i Europa. Den här målbilden har varit tydlig sen ett tag tillbaka. Vi har till övervägande del klarat av detta de senaste 5 åren, exempelvis genom cupen. Vi vann den år 2021 och de flesta tänkte väl att vi borde gjort det 2022 även om vi föll i finalen mot Malmö på straffar. Dessutom har vi ju via just cupen nått europaspel i större utsträckning än vi hade gjort enbart baserat på tabellposition. Hammarby är ett lag som har visat sig ha kapaciteten att i hyfsat stor utsträckning införliva sin egen målsättning. De senaste 5 åren har det sett ut som:

2023: Sjundeplats i Allsvenskan / inget cupguld – inget Europa
2022: Tredjeplats i Allsvenskan / inget cupguld – Europa
2021: Femteplats i Allsvenskan / cupguld – Europa
2020: Åttondeplats i Allsvenskan / inget cupguld – inget Europa
2019: Tredjeplats i Allsvenskan / inget cupguld – Europa

Allt som allt med andra ord har en majoritet av de senaste åren lett till att införliva just den målsättningen offentligt satt. Det är en hög målsättning som fortfarande känns rätt övermäktig efter att ha traskat och harvat under de mörka åren mellan 2009-2014. Däremot en högst realistisk sådan om vi ser vad klubben utvecklats till. Vi har slagit publikrekord, försäljningsrekord, målrekord och defensiva rekord under dessa senaste säsonger. Det är väl också därför vi dragits med i ambitionen och kliat oss en aning i huvudet när den här säsongens första tävlingsmatch blåstes av.

Hammarby – Västerås 1-2

Den efterkommande matchen mot Sundsvall såg relativt bekväm ut på pappret men oj vad siffrorna ljög om det spelmässiga. En relativt tafatt och i stunder katastrofal defensiv lyckades på något sätt hålla bollen ur egen kasse. Tack vare Nahir Besara så gjorde vår offensiv däremot det motsatta. Vi var nog många som höll andan men pustade ut när vi kunde konstatera ah, fan:

En usel torsk i första matchen reddes ut med en usel seger i den andra. Nu har vi det i egna händer mot Mjällby så nu kör vi.

Inför matchen hade det flaggats för fortsatta skador på spelare och även det kanske mest uppmärksammade att Oliver Dovin inte skulle komma till start. Vi presenterade även officiellt att vi värvat Bazoumana Touré men detta var ingen spelare som kom med idag. Jämfört med elvan från matchen mot Sundsvall så förändrades en hel del. I backlinjen utgick Kralj och Hammar till förmån för Vagic och Strand. Detta inklusive positionella förändring på Karlsson som startade till höger. Madjed utgick och istället mönstrades Tekie från start på mitten, på pappret justerades även Boudah upp offensivt på vänsterkanten.

Med andra ord: än en gång stor rotation och förändring i startelvan.

Från start är det vi som blir bollförande. Redan i minut 4 kommer vi via Boudah fint fram till Djukanovic som därefter når Erabi utan resultat. Matchen första hörna och i efterföljande läge vinkas det på hands på mjällbyspelare utan åtgärd från domaren. Motståndaren tycks för dagen inleda med att tillåta Bajen komma framåt men utnyttja misstag eller bolltapp för snabba omställningar. Att kontrollera bollen är dock inte främmande för Mjällby vilket syns i sjunde minuten där de via deras vänsterkant lyckas komma till avslut på Blazevic ut till hörna, resultatlös.

Efter detta följer en aningen trevande period. I minut 14 visar Mjällby sin målfarlighet där de kommer till ett nickavslut efter inlägg från höger. Även om det var offside är tendensen i denna del av matchen att Mjällby börjar ta över. Det blir sen lite trevande där det i minut 20 kommer ett avslut av Djukanovic som går inåt i planen från vänsterkanten, några meter utanför. Mjällby tycks ha tittat en del på Bajen och kan däremot stänga ned de flesta anfallsvägar vi vill utnyttja.

Ett trendbrott syns i 23:e minuten när Besara försöker vända spelet snabbt uppåt i planen men det är ingen som hinner dit. Kontringarna som motståndaren genomför blir däremot hyfsat väl nedstängda så vår defensiv känns en aning stabilare idag jämfört med föregående matcher. Från minut 25 lyckas vi etablera lite mer press och det är på vänsterkanten detta sker med Strand, Besara, Tekie och Djukanovic. Det är på väg att bli en klar målchans i 31:a minuten men Mjällby står i vägen. Vi har under den här perioden en bra press men anfallen är rätt statiska och stillastående. Vi lyckas inte komma igenom på avgörande ytor eller avsluta utifrån utan att försvarande spelare enkelt kan täcka. Kontroll och offensiv ser bättre ut än föregående matcher men att inte lyckas skapa några tydliga målchanser under en sådan här period är oroande.

Halvleken är helt klart vår, däremot utan att det på något sätt ger utdelning i form av vare sig mål eller målchanser. Vi kontrollerar matchen samtidigt som Mjällby känns väldigt bekväma med att spela på 0-0 då det är ett vinnande resultat för dem. Att utan den dominansen vi ser lyckas komma till ett endaste vasst avslut är underkänt. Vi kommer fram bra på vänsterkanten, äger mitten och har en defensiv som inte sätts på alltför många prov.

Mjällby gör två byten där Jagne och Gustafson kommer in till förmån för Petersson och Johansson. Spelet fortsätter däremot på den från första halvlek inslagna vägen. Det blixtrar till i minut 50 när Mjällbys målvakt slarvar rejält i eget straffområde och lämnar Djukanovic med öppet mål, avslutet dock ovanför målburen eller precis i ovansida ribba. I 55:e minuten tråcklas bollen fram till Erabi som ur ett mycket svårt läge får till ett avslut på mål, i stolpen. På efterföljande hörna är Erabi farligt nära att lycka bollen på målvakten in i mål men den slinker utanför. Fint spel, fin press och äntligen ett dominant Hammarby på planen. Men trots detta ska vi komma ihåg att Mjällby bara behöver oavgjort och att vi bortsett från en kvalitativt skapad målchans inte spelat oss till några vassare lägen trots dominansen.

I 61:a minuten kommer Bergström in som ordnar fram en hörna direkt. Denna blir väldigt farlig men nicken är någon meter utanför Davors högra stolpe. Planen från Mjällby inför sista halvtimmen tycks vara att lägga nästan hela laget lågt och enbart gå på omställningar. Det syns tydligt i minut 68 där laget via Jagne nästan lyckas nå tidigare nämnda Bergström i straffområdet. Boudah byts ut till förmån för Mikkelsen. Detta i samband med den frispark från 30 meter som Besara tar god tid på sig att förbereda. Med ett mindre bra avslut lyckas han träffa muren och genom det få bollen i mål, 1-0.

I anfallet efter så är Hammarby totalt på hälarna och ser till att i praktiken ge bort en kvittering. Jagne på vänsterkanten smörpassar Bergström in i straffområdet där Pinas inte kan hinna emellan och Schellhas knappast imponerade i den inledande duellen. Mjällbys byten otroligt effektiva och Hammarby är inte alls med. Mjällby lägger sig direkt lågt igen och Bajen tvingas försöka täcka kontring där Jagne återigen drar med sig hela laget ned. I minut 80 kommer Mikkelsen till avslut efter passning från Besara, någon meter utanför. Djukanovic försöker på egen hand göra mål i minut 82 men några meter utanför höger stolpe. Det blir det sista han gör innan Gül ersätter honom, Madjed ersätter Strand och Fenger ersätter Karlsson.

Den som förväntade sig att vi skulle koppla ett hårt grepp om de sista tio minutrarna fick helt fel. Istället är det snarast Mjällby som står för de större hoten på kontring där Stroud ges ett ypperligt läge att punktera matchen i minut 88. Vi spenderar istället den här perioden med att slå bort flera passningar i rad på mittfältet. En farlighet uppstår när Madjed efter väggspel med Besara nås av en fin djupledsboll men hans passning snett inåt bakåt hittar bara Mjällbyspelare.

Fem år har gått sedan Bajen inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet i cupen och det är ett väldigt tungt trendbrott. Laget ser ofullständigt ut, defensiven extremt ihålig och offensiven stundtals ok men i slutändan ofarlig. Att ges så mycket utrymme och möjlighet utan att kunna förvalta det bättre är underkänt. När vi dessutom med tur lyckas ta en ledning får den inte tappas på det sätt vi gör. Trenden under årets första tre tävlingsmatcher är illavarslande och det är inte annat än besvikelse vi kan känna just nu.

Kim Hellberg försöker på något sätt rädda eller förklara insatsen i intervjun efter. Han får frågan hur det känns och säger: