Vad sa Jörgen Wålemark del II

Vad sa Jörgen Wålemark del II

Det har varit uppstartsträff och föreningen bjöd på information, spelarpresentation och tilltugg. Här kommer den andra delen av resumén kring vad Jönköpings Södras nya tränare hade att säga.

Vad sa Jörgen Wålemark del II

Bakgrund

Efter spelargenomgången berättade Jörgen lite om sin bakgrund. Född och uppväxt i Ljungskile gjorde han många år för ortens klubb. Pappan spelade fotboll och så även Jörgens två bröder. Redan som 15-åring började han spela i A-laget som då låg i division 5. Fyra år senare var de uppe i division 1 Södra, som det hette på den tiden. De vann fyra serier i rad med spelare enbart från Ljungskile. Sedan gick laget ända upp i Allsvenskan. En fantastisk prestation egentligen som skulle vara svår att åstadkomma idag. Den stämningen som rådde då har han tagit med sig som det största i sin fotbollskarriär.

Wålemark berättade vidare att han tränade Häckens U-19 lag och vann SM-guld med dem. Där efter kom han till Varberg där han tillbringade fyra år.

Frågor

När det blev möjligt att ställa frågor till Wålemark kom frågan: Glömde du inte islänningen i truppgenomgången?

"Eeh... vem tänkte du på då?"svarade Jörgen. Efter att han sedan tänkt några sekunder fortsatte han:
"Ja, han är kvar här fortfarande. Har man suttit på bänken tidigare får det inte bli förlänge. I två år till, om man säger så. Har man spelare utifrån så vill man helst ha dem ordinarie."

En annan fråga som ställdes var: Prioriterar du träning med boll, eller fysik?

"Alla övningar är fotbollsanpassade. Så mycket som möjligt ute på planen. Inga löpövningar utan boll, det existerar inte längre. I alla fall inte här, och jag tror inte många lag kör det i svensk fotboll. Det handlar om att hitta övningar utifrån den position du hamnar i på match.
I början behövs det byggas upp lite fysik som gör att spelarna kan tåla ganska tuff träning."

Är det individuella eller kollektiva fysiska träningar?

"Första månaden blir det ganska mycket alla i samma övningar, så att man känner av att alla får en viss grundstyrka i kroppen. Efter det lägger vi individuella program för alla spelarna. En mittfältare får kanske ta lite längre löp på träningar och forwards lite kortare, snabba grejer. Det försöker vi vara jättenoga med. Detta görs tillsammans med fysteamet."

Hur ser du på byten kontra ändra matchbild?

"Om vi tänker att vi har ett system - ett grundspel, då vill man lite som Östersund göra enkla förändringar  med spelarna utan att behöva byta två, tre platser. Kanske gå från en trebackslinje till en fyrbackslinje. De taktiska förändringarna måste man ligga långt framme med. Där kanske Östersund är bäst i Sverige idag, och är väldigt luriga att möta på det sättet.
Byten – förändra matchbild på plan; har du bra avbytare kan det vara helt avgörande i matcherna. Jag vet att Jimmy kallat avbytarna för avgörare, det ligger mycket i det. Bra spelare på bänken som kan hoppa in och ändra matchbild, som kan ta att sitta på bänken utan att gnälla och verkligen är laddade, kan vara helt avgörande. Då måste man våga göra de bytena så de spelarna också får lite tid på sig. Inte för sena byten och gärna något som förändrar. Inte en snabb forward mot en ny snabb forward t ex. Det är viktigt att vara ödmjuk och tänka, att den här gången fick vi spela så här i stället. Det kan betyda en fyra, fem poäng".

Som avrundning kommer redaktionens egna frågor till Jörgen Wålemark.

Har du några tankar kring spelet, 4-4-2 eller som vi har spelat nu...?

"Vilket system vi ska spela - tanken är att vi ska förändra det lite. Kanske försöka få lite högre grundpositioner med laget. I det spela en formation som 3-4-3. Varför man väljer det? Vi kanske är på väg att värva en mittback och jag tror att vi kommer vara väldigt starka centralt i banan. En trebackslinje som kommer ta väldigt mycket. Jag tycker vi har väldigt löpstarka yttrar, Jesper Svensson, Tom Siwe och även Jallow som kan spela på den positionen på kanterna. Och vi har tre spelare framåt, Tommy Thelin och Smylie som vill ha lite närmare motståndarnas mål, plus en forward längst fram också.
Med det som grund tror jag vi kommer få laget lite högre upp i banan.
Sedan tror jag att vi måste ha något system mer, annars kommer vi snart att bli sönderlästa. T ex 4-2-3-1 som spelats tidigare. Det blir en del förändringar och det ska vi börja med att jobba på i morgon redan."

Det är en väldigt låg medelålder på laget i år. Hur ser du på de yngre spelarna – är det någon chans för dem att få spela?

"Det är ju lite upp till dem själva förstås. Kommer man upp till en A-trupp får man ha tålamod innan det är dags för speltid. Vi kommer ha en ganska ung A-trupp precis som du säger, med en 5-6 killar som är mellan sjutton och nitton år, som är oprövade på den här nivån. Det dom får, tror jag är en fantastisk träningsutbildning där de också kan lära sig av de mer rutinerade spelarna om spelförståelse och liknande.
Dock, är de tillräckligt bra så får de spela. Det har inte med ålder att göra, utan bästa spelaren spelar. Kan man få fram en ung spelare som får chansen, ja då måste man prioritera helt enkelt och låta dem få speltid. Sen får vi se hur långt fram de når under våren.
Det är viktigt att få fram nya profiler här i Jönköping som kan ta över. Om några år har vi kanske inte Tommy Thelin på planen, och Smylie och Fendrich börjar bli äldre. Det får komma två, tre nya spelare som kan driva det här laget vidare. Där tror jag de är jätteviktiga.
Dagens ungdomar har ibland lite kort tålamod, det kan ta ett halvår, ett år innan man ser hur långt framme de ligger. Men de kommer få chansen att lira och varje träning bli coachade på precis samma sett som de andra A-lagsspelarna. Så de har alla chanser – det är bara att ta den!"

 

Daniel Falltorpdfalltorp@gmail.com2018-01-13 23:04:00
Author

Fler artiklar om Jönköpings Södra