Välkommen till Hammarby Billy Schuler!

Välkommen till Hammarby Billy Schuler!

Miljoner och åter miljoner är vad det kostar att ta in den typ av nyförvärv vi nu anser självklara. När dessutom ytterligare toppvärvningar tycks vara en realitet är den så kallade högre hyllan ett faktum. Det är länge sedan Billy Schuler men inte så länge sen som vi inte ens kunde drömt om att vara i vår nuvarande situation.

Silly Season är här igen och med det förhoppningar samt starka viljor i våra supporterled. Åsikterna om fotboll går alltid isär men tycks ställas på sin spets när det handlar om vilka beslut de sportsligt ansvariga skall ta kring våra spelare. Från en hammarbyare hörs att den och den spelaren så klart ska skeppas iväg så långt det går. Av en annan tycks det vara självklart att nä, snarare skall hen få förlängt kontrakt och starta varenda match från nu fram till tids ände.

Alla är vi så klart själva bäst på att uttala oss i dessa frågor. Håller du med mig är du en intelligent människa som uppvisar djup förståelse av spelet fotboll, är du av annan åsikt har du antagligen aldrig sett en match och inte förstått vad spelet går ut på. Konfliktlinjer blir tydliga och vi supportrar tycks sällan internt vara lika stora antagonister som under just denna period. Det blir kategoriskt, tydligt och givetvis föremål för en helvetes massa konflikter. Extra tillspetsat är det kanske i år då det är mycket som skall falla på plats där framför allt självbilden behöver matcha klubbens satsning och ytterst resultat. Diskussionen går därmed hög på forumet, läktaren och bland bajenvänner. Sällan har jag heller lika ofta hört hyfsat de nya termerna ”nia” och ”den högre hyllan” användas. En fiktiv men inte helt otänkbar diskussion i halvtid på nya Söderstadion är lätt att tänka sig.

- En ny nia så klart måste in!
- Jo absolut men vi bör också prioritera en högerback?
- Vad händer om den och den försvinner då?
- Men har ingen av er tänkt på om den här blir skadad?
- Oavsett vad måste vi värva från den högre hyllan!


Intressant är just det där senast i bajensupportrars vokabulär etablerade begreppet den högre hyllan. För er som läser är definitionen av detta säkert olika. Från forumskribenter kan jag i alla fall avläsa att det kan förstås som exempelvis spelare:

  • från en specifik liga
  • som tingar ett visst pris
  • vilka besitter kvaliteter som objektivt skulle göra dem bättre än andra
Uttrycket bygger så klart även på uppfattningen att det är den hylla vi som förening numera når upp till och kan vi så ska vi! Hundratals miljoner finns ju i kassan! Vi har råd! Sportchefen måste agera! Och så vidare och så vidare.


Michael "Borken" Borgqvist.

Om detta har jag egentligen ingen värdering. Jag låter en självutvärdering fastslå att min kompetens kring spelarrekryteringar är kraftigt begränsad och litar därmed kanske väl mycket på att de sportsligt ansvariga kommer lösa detta. Jag ser dessutom hur åsikterna kring Jesper Jansson från dag till annan tycks skifta mellan närmast arkebusering till att vara redo att ta över Bayern München. Framför allt är jag kanske som en något äldre bajare fortfarande lite för belåten med det faktum att vi ens når upp till den där högre hyllan. Vi behöver inte backa bandet särskilt långt för att ett besök på just denna sida hade haft helt andra rubriker.

"KLARA SPELARE IN:

Billy Schuler, F, North Carolina

Amerikansk supertalang som enligt Expressen är klar för spel i Hammarby. 21-åringen är slutrankad på en fin fjärdeplats inför MLS-draften, men tackar nu nej till ett Generation Adidas-kontrakt för spel i Bajen."


Inget ont om Schuler, det var en spelare jag redan på förhand gillade och hoppades på. Vi kände glädje, gjorde forumspaningar och postade artiklar, videor och rykten. Det här var en spelare som passade det nya Bajen, en spelare från en högre hylla. En klubb i Superettan med fantastiskt dålig ekonomi visste vi väl alla att vi var men Silly Season under de där åren innebar då, liksom nu, det som närde något viktigt:

Hopp att värva rätt spelare för att kunna nå en bra position.

Inför 2012 var det då som nu stora förväntningar, dessutom då vi som bekant året innan kämpat oss kvar i Superettan. Det var självklart att truppen skulle breddas och spetsas så att vi slapp återuppleva ett trauma som skadat vissa bajare för all framtid och återvända till Allsvenskan. Vi tyckte nog också där och då att de infriades? Det blev ny tränare i Gregg Berhalter. Nöjda var vi när han presenterades och många lovordade den där strama amerikanen som lös av proffessionalitet och gjorde att sådana som Michael ”Borken” Borgqvist enklare kunde falla i glömska. Ja ni vet han som i sin första intervjun fick frågan vilken fotboll vi skulle spela och lite glatt förklarade att vi ”liksom skulle jobba mer liksom och springa mer liksom.” Med Berhalter följde också det omtalade amerikanska spåret och föreställningar om en lysande framtid. Det var många som förhoppningsfullt började titta mot MLS och prata om hur Allsvenskan skulle kunna locka över spelare till Europa, vi var det perfekta steget ut för dom och så vidare. Omättbara förhoppningar ställdes inför en ny verklighet och den här gången skulle det väl gå?

Nej.

Jag vet att Kennedy kom tillbaka den säsongen men resultatet blev likväl inte vad vi hoppades på. Däremot kom ytterligare en silly. Sen en till, en till och en till… Åren gick och det dröjde länge innan vi såg Bajen återvända till Allsvenskan efter att ett stort antal hyllade liksom sågade spelare kommit och gått. Då som nu kommer namn diskuteras, videor presenteras och i efterhand skall deras bidrag värderas. Var det billigt eller dyrt? Blev kontraktslängden bra eller dålig? Gjorde den sportsliga ledningen rätt eller fel? Ibland blir också en alltför vanlig fråga presenterad när en spelare gör oss besvikna.

Vem borde avgå?


Nyförvärv som presenteras i halvtid hemma mot IFK Göteborg.

Säsongen 2022 har vi så klart inte värvat Billy Schuler. Som jag var tydlig med tidigare så var det ju även så att detta var en toppenvärvning för klubben så som den såg ut just där och då. Men när vi nu i halvtid mot IFK applåderade Vagic, Saidi, Concha, Pinas och Adjei så applåderade vi inte bara några spelares ankomst.

Det vi applåderade var framför allt ett Hammarby som var otänkbart för 10 år sedan.

Det vi välkomnade var en högre hylla vi inte nått upp till på länge.

Det vi blivit är något vi inte tidigare varit.

Nöjda tycks folk däremot inte vara. Trots det vi värvat denna säsong och de otaliga miljoner vi lagt på att stärka laget är det hos vissa inte bra nog. Nu talas det om att 20 miljoner till kanske inte är för mycket för en sista pusselbit. Ekonomin går bra så eventuellt menar vissa att vi kan dra till med 30 millar plus en ordentlig sign-on i syfte att locka någon som annars aldrig velat sätta sin fot i Allsvenskan. Det är en ny verklighet som återigen utmanar självbilden och även här har jag ingen värdering. Vad jag däremot har är minnen och av dem en oro att behöva återuppleva ett toksatsande Hammarby som gapar efter för mycket. Det är inte allt för länge sedan vi åren innan 2009 satsade på ett sådant sätt att klubbens existens kom att hänga på en skör tråd.

Så är det givetvis inte nu och vi befinner oss på en annan plats. Låt oss samtliga därför fortsätta debattera kring den där sista offensiva pjäsen. Tankovic, Jeremejeff, Berisha eller mr X? Späd på ryktena från olika lösa twitterkonton och agenter, videor med highlights och konspirationsteorier. Hata de som inte vet lika bra som dig och gå iväg från datorn med ett nöjt leende över det faktum att du är fotbollsexperten vilken ser det ingen annan ser. Men!

Gör det ändå med kärlek till alla andra Bajare eftersom vi är numera dem som når upp till en högre hylla.
 

Theodor Bittner2022-07-22 07:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!