Vänsterbacken flyttar – klar för svenskklubb
Från och med 18 juli är det dags för Elias Andersson att dra på sig Lech Poznans matchtröja i stället för DIF:s.

Vänsterbacken flyttar – klar för svenskklubb

Efter två och ett halvt år i den blårandiga dressen har Elias Andersson nu skrivit på för en ny klubb. Framöver blir det spel i polska Lech Poznan för 27-åringen.

Elias Andersson ryktades länge till Djurgården under slutet av 2020. Han hade precis gjort en imponerande säsong i IK Sirius under succétränaren Henrik Rydström. Andra spelare i Uppsalalaget tog efter säsongen steget ut i Europa, bland annat Axel Björnström och Stefano Vecchia. För Anderssons del gick kontraktet ut med Sirius och han hade därför gott om alternativ. Valet föll på Stockholm och DIF – och lite mer än två år senare skulle han växa ut till en av seriens bästa vänsterbackar. 

Resan dit var dock långt ifrån så självklar som många hade trott. Tanken var att Andersson skulle bilda mittfältstrio med ett annat nyförvärv Rasmus Schüller och givne lagkaptenen Magnus Eriksson. Men i samma veva vände Hampus Finndell hem till Djurgården efter ett säsongslångt lån i Dalkurd. De flesta trodde att det skulle bli en ny utlåning eller en försäljning till en sämre svensk klubb för det tidigare utlandsproffset. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde likväl att testa Finndell under cupspelet där han gjorde stor succé, vilket bäddade för att han blev given bredvid Schüller och Eriksson.

Det blev snabbt en ohållbar situation för Elias Andersson som hade flyttat till Djurgården i hopp om speltid. I stället fick innermittfältaren endast två kortare inhopp i den blårandiga tröjan innan Mjällby lockade honom till Sölvesborg med ett lån säsongen ut. Där växte han ut till en viktig pjäs, som var starkt bidragande till att det gulsvarta laget höll sig kvar i Allsvenskan. Han kom därmed tillbaka till Blåränderna med betydligt bättre självförtroende i jämförelse med hur det var innan lånet, men speltiden var fortsatt knapp.

Från reserv till nyckelspelare 
Även om inhoppen blev fler i början av 2022 höll Finndell, Schüller och Eriksson ett stadigt grepp om sina respektive platser på det centrala mittfältet. Men fram mot sommaren valde Kim och “Tolle” att göra något oväntat – att spela Andersson som vänsterback. Han fick chansen på positionen i de allsvenska matcherna, samtidigt som Pierre Neurath Bengtsson spelade i kvalet till Europa Conference League. 

När Neurath Bengtsson fick slänga in handduken på uppvärmningen i hemmamötet med APOEL tog Andersson chansen – och har sedan dess varit tränarnas favorit ute till vänster. I år har han startat alla 14 matcher i Allsvenskan och varit en av Djurgårdens klart bästa spelare. Mycket av anfallsspelet har gått via 27-åringen som sitter inne på en av seriens bästa vänsterfötter. 

Elias Anderssons framfart har inte gått obemärkt förbi. Kontraktet med DIF skulle löpa ut efter säsongen, vilket gav sportchef Bosse Andersson två val. Antingen kunde man låtit kontraktet löpa ut med tanke på att spelaren varit så pass viktig för klubben, eller så skulle en försäljning ske under sommaren. Idag står det klart att sportchefen och spelaren i fråga väljer det sistnämnda. Lech Poznan, som Djurgården ställdes mot i slutspelet av Europa Conference League, blev uppenbart imponerade av Elias Andersson och har nu kommit överens om en affär. I den polska klubben spelar bland annat redan Jesper Karlström, Filip Dagerstål och Mikael Ishak.

– Jag kan inte vänta på att ansluta till klubben och börja spela här. Jag kan inte vänta på att se fansen på läktaren och spela för dem, säger Elias Andersson till Lech Poznans hemsida

Ytterbacken har skrivit på ett kontrakt till sommaren 2026 med en option på ytterligare ett år.

– Jag vet redan en del om Lech, det är en riktigt bra klubb här i Polen med otroligt stora fans. Stadion här är jättestor och verkligen fantastisk.

Elias Andersson kommer att ansluta till sin nya klubb den 18 juli och spela två matcher till med Djurgården, där den sista blir hemma mot Malmö FF.

* * *

Vad tycker du om försäljningen av Elias Andersson? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-07-04 16:08:00
Author

Fler artiklar om Djurgården