Varbergs Bois FC - Malmö FF 2-5
Äntligen vinst!

En timme innan match kommer startelvan ut. Vem är där om inte en viss Romain Gall. Utöver detta har MFF inte ens en full bänk. Tanken slår mig i varför ska jag ta MFF på allvar när det är uppenbart att MFF själva tappat allt koncept kring sin verksamhet. För motståndet står Varberg, Joakim Perssons charmiga lag som den här säsongen har hackat betänkligt. Hur skulle denna misär sluta?

Första tio minuterna är ingen särskilt bra fotbollsmatch. Det är mycket kamp, MFF försöker spela oerhört rakt men det blir inte mycket av det. Om vi ska utgå från första tio minuterna så vill Varberg ha minst en poäng och MFF är mer likgiltiga inför det. Snyggast i matchen hittills är Penas glidtackling som stoppar en kontring för Varberg. Jocke Perssons ser extremt mycket ut som alla ens kompisars pappa i högstadiet. Första chansen i matchen har Varberg. Skottet efter en kvart går över målet. Fortsatt extremt lågt tempo. Det är Pena som gör en otroligt dum tackling och får ett gult kort. Helt onödigt och på mittplan, Peruanen tappar det till viss del, tur bänken är så bred. Intressant att det är

Gall som visar någon form av vilja att ta sig framåt i planen. Lagen utbyter chanser i form att ta sig fram till sista tredjedelen och därefter missa en passning eller det kan brytas av motståndaren. Malmös första riktigt bra spel kommer efter 25 minuter med några passningar inom laget. Toivonen och Rieks skjuter på täckande spelare men Malmös tryck fortsätter och laget kommer närmare Varbergs mål. Trycker avtar efter någon minut men det är ett steg framåt. Varberg kommer till ströchanser, närmsta chansen i matchen är en hörna för Varberg som Dahlin nickar bort.

Det framstår som två jämna lag som möts i första halvlek. Här ligger Dennis ner och får läkarvård. Alternativet på bänken är Lomotey och Makolli. Innan bytet kan göras så har Varberg sin farligaste chans. Ett bättre lag hade gjort mål i det hönshuset som uppstår i straffområdet. Efter det kommer Lomotey in och nu vänder väl matchen får vi hoppas. Något helt otroligt händer i 44e minuten, MFF gör mål. Larsson passar till Beijmo som slår ett inlägg till Toivonen som via stolpen nickar in 1-0 till Malmö. Kort därefter är första halvlek över.

Andra börjar med något så ovanligt som ett målvaktsbyte i Varberg. 42 åriga (!!) Stojan Lukic kommer in. 2724 personer är på plats i Varberg. Otroligt låg publiksiffra för allsvenskan men MFF har med sig en gedigen klack vilket är kul att se. Snabbt efter detta så kommer mff till anfall. Gall(!!) kommer in i straffområdet och där är Toivonen som gör sitt andra mål i matchen i minut 52. Sen händer något tråkigt som är så talande för säsongen 2022. Varberg reducerar två minuter efter Malmös mål på en frispark som skickas in i straffområdet och Varbergspelaren gör mål. Men det är inte slut där, tjugo sekunder senare kommer Malmö till ett anfall. Turay spelar in i plan och Toivonen kan ta sig igenom försvaret och gör hattrick.

Helt sanslösa minuter i en fotbollsmatch som vanligt helt sanslöst tråkig första femtio minuterna. Snabbt efter tredje målet är det nära att Turay får göra mål men klacken räddas på mållinjen. Det framstår som att Malmö får viss energi av målen vilket är kul att se. Malmö drar fram och på varbergs vänsterkant konstant. Beijmo får med sig bollen med lite flyt och kan skicka den till Rieks som gör mål. 4-1 till Malmö. Glädjen börjar komma tillbaka. Matchen fortsätter i ett märkligt tempo. Malmö har en chans men det händer inte mycket. Varberg kommer till en chans och Lomotey orkar inte hålla bort Simovic som gör 4-2. Härefter gör Malmö ett byte. Rakip kommer in istället för Zeidan. Varberg trycker på. Laget försöker flertalet gånger få straff och kommer närmre Malmös mål.

Det känns inte stabilt i Malmös försvar men en tröst är att Varbergs är ännu sämre. I 88e minuten slår MFF en långboll. Turay ligger på rätt sida mittlinjen. Han får öppengata och rundar Lukic i målet och sätter 5-2 till Malmö. Här byter MFF ut Toivonen mot Jonas Knudsen för vad jag antar är att stärka upp defensiven så vi inte släpper in tre snabba på fyra minuter. MFF spelar ut matchen och vinner på ett helt ok sätt med 5-2 mot ett direkt dåligt Varberg.

Betyg

Dahlin - 2 Kan inte göra något på målen men inger inte direkt trygghet i försvaret.

Beijmo - 2,5 Osynlig och slarvig i stora delar av spelet. Kom fram bra i anfallet och gör två assist.

Chalus - 2 Helt ok, sticker inte ut och står för få misstag i matchen. Skönt att se.

Hadzikadunic - 2 Stabil som vanlig. Utgick skadad i 40e minuten.

Rieks - 3 Ett mål och en assist. Gör det rätt bra och levererar poäng som saknats under säsongen.

Pena - 1 Nej. Med en petigare domare hade han varit utvisad. Slår bra passningar men kan också katastrofpassningar inåt i plan.

Larsson - 2 Inte Hugos match men kämpar bra. Kul att se en så pass hög lägstanivå i honom.

Zeidan - 1 Totalt osynlig idag. Slarviga passningar och har bevisligen inte tagit petningen tidigare under säsongen på ett bra sätt.

Gall - 2 Klart godkänd, gör en assist och bidrar till lite framåt. Otroligt att han fick starta dock.

Toivonen - 5 Bäst i Malmö idag. Gör tre mål, går inte att sätta något annat betyg.

Buya Turay - 2,5 Gör det helt ok idag, får göra sitt första mål i allsvenskan och visar det han är bra på.

Avbytare:

Lomotey - 2 Jag vet inte, missar på andra målet men gör en helt ok insats på det stora hela.

Rakip och Knudsen spelade för kort tid.

Grattis till sm-guldet BK Häcken. I synnerhet grattis till Erik Friberg, Johan Hammar och Alexander Jeremejeff. Alltid himmelsblå mästare.