Vårens bästa i Allsvenskan och Superettan: Positiva överraskning
Brommapojkarna och Utsiktens BK.

Vårens bästa i Allsvenskan och Superettan: Positiva överraskning

Våren är ett minne blott och andra halvlek av Allsvenskan och Superettan knackar på dörren. I toppen ser vi Malmö FF och Göteborgslaget Utsiktens BK. I botten hittar vi bjässar som AIK, IFK Göteborg och Helsingborgs IF. Däremellan finns lag som överraskat i både negativ och positiv bemärkelse. I en omröstning på SvenskaFans.com har ni läsare fått välja vårens bästa spelare, lag och ledare – men även vårens besvikelse. Vi har kommit till vårens positiva överraskning i Allsvenskan och Superettan.

Allsvenskan – Positiva överraskning
Som vanligt bjuder vår fina svenska högsta serie på fotboll på flera överraskningar. Lag som överträffar supportrarnas förväntningar och bjuder på sprakande fotboll eller hög poängskörd. 2023 års största överraskning var enligt er supportrar given, något som inte är svårt att förstå. Aldrig har ett lag varit mer nedflyttningstippat än Brommapojkarna var inför säsongen. En samstämd mediakår predikade om att laget från västerort i Stockholm kommer att åka ut med huvudet före. Engelmark och Mellberg ville annorlunda. 

Brommapojkarna startade trevande men efter en tuff inledning varvade man upp, och det med besked. Flera spelare som varit med sedan resa i division 1 har visat att man håller även på högsta svenska nivå. Amadeus Sögaard, Filip Sidklev och Samuel Leach Holm för att nämna några. Sjätteplatsen är Brommapojkarnas och oron att vara inblandad i bottenstriden kan de glömma. Brommapojkarna har visat att de är att räkna med. 

  1. Brommapojkarna (30,77%)
  2. IF Elfsborg (25,64%)
  3. Malmö FF (5,13%)

Superettan – Positiva överraskning
Jönköping Södra har dominerat denna lista med spelare men när det kommer till laginsatsen har dom sin överman. Eller åtminstone när det gäller vårens positiva överraskning. Efter fjolårsäsongens blygsamma elfteplats var det inte många som hade räknat med Utsiktens BK som en utmanare i toppen av Superettan 2023. Men laget har överraskat alla och leder serien när vi snart är halvvägs igenom den. 

Vad har varit lagets framgångsrecept då? En blandning mellan rutin och långsiktighet. Tränaren Bosko Orovic som tog över 2020 har fått jobba långsiktigt och gjort kvartersklubben till en vinnarklubb. 
– ??Vi är som vilda hundar där ute. Det är inte roligt att möta det, berättade tränaren för GP tidigare i somras. 

Man har värvat smart i rutinerade spelare som Alexander Falsetas och står för en fotboll som kräver mycket av spelarnas fysik. Presspelet som signum. Förra året tappade man ordentligt efter uppehållet, återstår att se hur det går när serien startar igen denna gång för vårens positiva överraskning. 
  1. Utsiktens BK (38,10%)
  2. Jönköping Södra (28,57%)
  3. GAIS (14,29%)


TV: BP:s kommunikatör/arrangemangsansvarig Philip Kämpe inför Allsvenska starten

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-06-30 13:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans