Lagbanner
Bergh till Djurgården!

Bergh till Djurgården!

IFK Värnamo säljer Viktor Bergh till Djurgårdens IF.

Viktor Bergh lämnar Värnamo efter 1,5 år i de småländska skogarna. Processen har gått snabbt; den 20 juli så startade Bergh mot Häcken, den 22 juli kom ett Expressen-rykte som placerade honom i Djurgården och två dagar därpå så blev övergången officiell. Mitt i allt så kan det också sägas att sportchefen Enes Ahmetovic berättade att truppen sannolikt kommer förbli intakt (under sommarfönstret) för knappt två veckor sedan.

Enligt massmedia så är försäljningen värd ungefär 10 till 11 miljoner kronor och dessutom tillkommer bonusar. Det är pengar som gör att Värnamo kommer kunna utveckla föreningen. Det faktum att man får in kapital i samband med en transfer är i sig något positivt, tidigare så har nämligen många spelare lämnat som ”bossman”. Kontraktets längd ligger för övrigt på 3,5 år.

Bergh är ursprungligen från Dalarna, närmare bestämt Borlänge. Moderklubben är Forssa BK och som 15-åring lirade han matcher i division 3 norra Norrland. Han gick därefter över till Brage och gjorde en del framträdanden som tonåring i division 1 samt Superettan. Han blev dock aldrig en ordinarie startspelare hos Brage utan agerade oftast inhoppare.

Inför säsongen 2019 så flyttade han över den norska gränsen, hans nya klubb var Levanger i tredjedivisionen. Efter ett år med mycket speltid så återvände han till hemlandet för spel i Superettan-klubben Norrby. Bergh har beskrivit tiden i Borås som lärorik där han succesivt blev bättre och tryggare i rollen som professionell fotbollsspelare.  

Strax efter att 22-säsongen avslutats så värvades han av Värnamo som ersättare till Francis de Vries. Under det första året så fick han speltid i 28 matcher (19 starter). Emellanåt så märktes det att Allsvenskan var en ny nivå för Bergh, han var nämligen något ojämn i sina prestationer och hade det bla svårt med det allsvenska tempot i inledningen. Rookie-säsongen var dock godkänd, han visade nämligen prov på löpvillighet, snabbhet och styrka. På poängkontot så blev det ett mål och två framspelningar.

Ser man över 2023 i sin helhet så fanns det en positiv utvecklingskurva, han blev nämligen bättre under säsongens gång. Den positiva trenden fortsatte efter nyår och under denna säsong så har han varit en av Värnamos viktigaste pjäser, en indikation på det är att han är den ende som startat samtliga matcher. Han har utvecklat sitt offensiva spel på så sätt att han är bättre på att ta sig till rätt ytor på den sista tredjedelen och kombinera med medspelarna. Genom sina ruscher framåt så är han ett offensivt spelalternativ och hans inläggsfot är nyttig. Gällande poäng så har det blivit 2+2. Enligt mig så är Berghs främsta styrka hans arbetskapacitet, han är väldigt rörlig och tar alltid hemjobbet. Genom hans defensiva löpningar så har han förhindrat en del insläppta kontringsmål.

En nyanserad person likt mig söker alltid efter brister, även kallat utvecklingsområden. Bergh har ibland haft svårt i en-mot-en-situationer mot snabba och tekniska yttrar. Vidare så anser jag att det finns tekniska brister i passningsspelet och avsluten, trots att en viss utveckling skett ur den aspekten. Det är dock ingen teknisk ytterback som gärna dribblar utan mer av en grovjobbare.

Även om det är tråkigt för Värnamos del så ska det bli intressant att se hur det går för Bergh i hans nya förening. Djurgården är ett lag som kämpar i toppen av serien och även ska kvala i Europa. Det innebär att det blir nya förväntningar och högre krav på spelaren. Som läget ser ut nu så har dock försvararen goda möjligheter att få starta hos blåränderna. Den nuvarande vänsterbacken, Samuel Dahl, väntas nämligen lämna och det är nog därför man köpt in Bergh. I Djurgårdens nuvarande trupp så är det primärt japanen Kosugi som konkurrerar med Viktor om vänsterbacksplatsen, och det är en oerfaren lirare som Bergh bör kunna peta.

För Värnamo så innebär alltså övergången att man tappar en ordinarie spelare. Det är allmänt känt att det är svårt för lag likt IFK att behålla lirare som utmärker sig. Det som gör det särskilt jobbigt i detta fall är att det är mitt i säsong och frågan är om det finns någon lämplig ersättare i truppen.

I en matchartikel så skrev jag nyligen att Mravac verkade ha hittat sin backlinje, och där hade Bergh en given roll. Backlinjen som åsyftades i den artikeln var Larsson-Steinwender-Grozdanic-Bergh. Den fyran tror jag hade kunnat vara stabil och göra IFK till ett svårslaget lag. Nu blir det alltså annorlunda och frågan är hur Mravac samt Enes tänker framöver.

I truppen finns Lohikangas som är en naturlig vänsterback. Han har varit i IFK under två år men aldrig fått kontinuerligt med startmöjligheter, det har i stället varit många inhopp. Brist på starter gör att det blir svårt att känna sig helt säker på det allsvenska gräset med allt vad det innebär. Lohikangas har ibland haft det svårt defensivt där både kvick koordination och styrka har saknats. I offensiv riktning så har det varit utmanade för honom att bli involverad i anfallen och det kan delvis kopplas till begränsad spelförståelse. Till Lohikangas försvar så ska det sägas att han i år gjort godkända insatser när han har spelat. I och med Berghs exit så öppnas det dessutom upp en fin möjlighet för Lohi att göra vänsterbacksplatsen till sin, kanske tar han den.

Utöver Lohi så skulle också Larsson och/eller Grozdanic kunna flyttas till vänsterbackspositionen. Den förstnämnde är dock högerfotad och brukar vara blek offensivt vilket är en negativ egenskap för en ytterback. Den andre brukar oftast spela mittback och är väldigt bra på den positionen. Problemet med att flytta Grozdanic blir därmed att någon annan måste in centralt, troligen Hasic, som inte är på samma nivå som Grozdanic. Mravac behöver därmed ta sig en rejäl funderare och väga fördelar mot nackdelar med olika alternativ.

Vidare så ska det inte uteslutas att Enes tar in någon vänsterback utifrån. Det är nog inte otänkbart att han vill ha minst två renodlade vänsterbackar i truppen för att ha en back-up om den ene skulle skada sig.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-07-24 22:54:10
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo