Lagbanner
Inför: Malmö hemma

Inför: Malmö hemma

Värnamos nästa match är mot Malmö och kommer spelas i Borås.

Efter nederlaget mot GAIS väntar en ny drabbning för Värnamos manskap, på andra sidan står ett favorittippat Malmö FF.

Matchen kommer tyvärr att spelas i Borås, Finnvedsvallen blev nämligen underkänd av förbundets kontrollanter. Klubbens representanter har uttryckt en stor frustration över det faktumet, och kritik riktas mot kommunen som är ansvariga för vallens skötsel.

Flytten till Borås är inte det enda negativa som drabbat föreningen under veckan. Mark- och miljödomstolen har nämligen valt att upphäva detaljplanen, som behandlar byggandet av den nya arenan, som kommunfullmäktige antog i somras. Den underkändes eftersom domstolen anser att de ansvariga inte tagit tillräcklig hänsyn till de miljömässiga effekterna.

Konsekvensen blir därmed att bygget med den nya arenan fortsatt kommer stå still och om arenan någonsin blir klar så lär det inte bli inför säsongen 2025 vilket var den ursprungliga tanken. Klubbledningen har haft ett krismöte, men än så länge har man varit tystlåtna utåt. Klubbchefen, Lisa Lidén, säger dock att hon fortsatt ser positivt på framtiden och menar att motgångar är en naturlig del av proffsidrott. 

I sammanhanget ska det sägas att Värnamos nuvarande dispens sträcker sig över detta kalenderår. Och om den inte förlängs så kommer alltså Värnamo inte få använda sin nuvarande hemmaborg för allsvenskt spel. Att spela alla hemmamatcher i Borås är ekonomiskt omöjligt.

Efter denna tuffa vecka så väntar alltså seriens svårare motståndare, Hur ska det gå?

Efter två omgångar så har IFK kammat hem en poäng. Tidigare motståndare har varit Elfsborg och GAIS, de bägge insatserna har flera likheter. Man har varit ofokuserade i inledningen, släppt in billiga mål och haft svårt att skapa chanser. Förvisso har tre mål gjorts, men två var långskott och ett var på straff.

Som läsaren förstår så har Värnamos start inte varit den bästa och således är förväntningarna låga inför Malmö-matchen. En vinst skulle vara en rejäl skräll och även en bärgad poäng lär firas.

Mot GAIS så startade:

Andersson
Larsson – Rapp – Kotto – Bergh
Johansson – Kenndal – Wenderson – Thern
Engvall – Zeljkovic

Värnamo har startat med denna elva under båda inledningsomgångarna. Med tanke på att det varit bristfälliga insatser så skulle det i sin tur kunna motivera något/några byten.

Målvakten Andersson har förvisso stått för godkända prestationer, men keepern var tilltänkt som andramålvakt när han anslöt till klubben. Den första prognosen var att den skadade Rasheed skulle vara borta till mitten av april och mer än så har jag inte hört. Om Rasheed är spelklar så har han en god möjlighet att peta Andersson.

Även i backlinjen finns det en potentiell återvändare med i spelet, det är Grozdanic men där är läget ännu mer oklart. Grozdanic skadade knäet i december och väntades missa hela våren. Enligt en artikel i Värnamonyheter så har dock rehaben gått fortare än väntat och därför skulle det kunna bli en comeback innan uppehållet. Dessvärre nämns inget konkret ”potentiellt återkomst-datum”.

Med det vill jag säga att det är osäkert om Grozdanic är ”fit for fight”, men om han är det så har han potential att bli en startman. Kotto och Rapp, som bildade mittbackspar senast, var instabila och bör vara oroliga för sina respektive startpositioner. På bänken finns dessutom Hasic som är med och konkurrerar om en defensiv plats.

Förvisso har inte insatserna på mittfältet och i anfallet varit förstklassiga, men frågan är om det finns några bättre ersättare. På mitten skulle Näsström kunna få lira men hans tekniska begränsningar tror jag sätter stopp. Annars är också mittfältaren Adjei en intressant spelare, han har nämligen haft höga toppar men är ojämn.

Malmö FF:
De regerande mästarna är, även i år, guldfavoriter. Laget har beskrivits som det bästa allsvenska laget någonsin och vissa bedömare tror att de ljusblå kommer promenera hem serien. Det är dock enklare sagt än gjort, Allsvenskan är nämligen en relativt jämn serie och det är sällan ett lag vinner med en hög poängmarginal.

Ett styrkebesked från Malmö är att man behållit startspelarna från i fjol. Följande har lämnat laget:

Ismael Diawara (AIK)
Jonas Kundsen (klubblös)
Noah Eile (New York Red Bulls)
Emmanuel Igbonekwu (BK Olympic)
August Karlin (Lilleström)
Raymond Adjei (Öster)
Viktor Andersson (IFK Värnamo)
Banabas Tagoe (BK Olympic)
Marcus Pettersson (BK Olympic)
Mahamé Siby (SC Bastia, lån)
David Edvardsson (Landskrona BOIS, lån)
Samuel Kotto (IFK Värnamo, lån)
Matej Chalus (Slovan Liberec, lån)
Malik Abubakari (Viborg FF, lån)
André Alvarez Perez (BK Olympic, lån)
Mamadou Diagne (Skövde AIK, lån)
Mathias Nilsson (IF Gnistan, lån)
Melker Ellborg (Trelleborg FF, lån).

Som läsaren noterar så är det en lång lista, men ingen av spelarna var ordinarie under 2023. Det är därmed inga ”tunga” tapp på det sättet. En stor del av skaran är yngre lirare, med potential, som Malmö lånar ut.

Malmö har värvat:

Ricardo Friedrich (Kalmar FF)
Jens Stryger Larsen (Trabzonspor)
Erik Botheim (Salernitana)
Hugo Bolin (tillbaka från lån)
Peter Gwargis (tillbaka från lån)
Mubaarak Nuh (tillbaka från lån),
Abdramane Djitteye (tillbaka från lån)

Om man bortser från spelarna som är tillbaka från lån, så är det endast tre lirare som köpts. Det är dock profiler med hög kvalité som spetsar truppen ytterligare. Friedrich har blivit utnämnd till Allsvenskans bästa keeper, Stryger Larsen har varit ordinarie i Serie A samtidigt som Botheim var en del av det Bodö Glimt som gick långt i Europa League.

Malmö har de ekonomiska förutsättningarna, till skillnad från flera andra lag, att köpa ”färdiga” spelare. En klubb som exempelvis Värnamo behöver i stället leta efter billiga och oslipade diamanter som man hoppas kunna utveckla.

På tränarbänken sitter fortfarande Henrik Rydström som är en av Sveriges skickligaste tränare, kanske den bästa till och med. Hittills har året börjat bra för Rydström och hans Malmö, i alla fall om man synar resultateten. Man gick vidare från svenska cupens gruppspel efter två segrar och ett kryss. I kvartsfinalen besegrades IFK Norrköping med 5-2 och i semin föll Halmstad med 4-0. I finalen väntar Djurgården.

I seriespelet har man vunnit två av två. I premiären blev det 5-1 mot Norrköping och en 5-1-seger är svår att ”snacka bort”. Möjligen kan det påpekas att östgötarna hade en del boll under den första halvleken och dessutom skapade några farliga chanser men Malmö var ändå klart bättre. En positiv detalj var att Malmö gjorde mål via både snabba omställningar och fasta situationer, det var något som man hade svårt med under 2023.

Den andra matchen var mot Hammarby och stockholmarna blev totalt utspelade när Malmö vann med 2-0. Skåningarna imponerade såväl offensivt som defensivt, både individuellt och i samspel med varandra. Hammarby hade väldigt svårt att få till ett ordnat spel och bedriva anfallsfotboll under stora delar av matchen.

Mot Hammarby startade:

Dahlin
Stryger – Jansson – Cornelius – Busanello
Ali – Pena – BergJohnsen – Nanasi
IKT – Botheim

Bredden gör att det blir svårt att förutse vilka elva som kommer starta mot Värnamo. Senast så bänkades exempelvis Rieks, Vecchia, Rosengren, Jörgensen och Friedrich vilket är spelare som hade kunnat gå in i många allsvenska lags förstaelvor. Kanske får någon/några chansen från start mot Värnamo.

Ett intressant namn för framtiden är Nanasi. Det är en smart och teknisk spelare som är väldigt bra på att kombinera sig fram och skicklig på små ytor. Han skulle mycket väl kunna säljas för stora pengar i sommar samt bli en given del av det svenska landslaget, kanske gör han succé i kommande upplaga av Nations League.

Matchen:
Skåningarna är tydliga favoriter inför mötet och det är med all rätta. Malmö hade varit favorittippade oavsett om matchen spelats på Eleda Stadion, på Finnvedsvallen eller på Borås Arena som nu är fallet.

Förra veckan skrev jag att en flytt till Borås har en liten sportslig betydelse om man analyserar fjolårets resultat, IFK var nämligen bättre på bortaplan än på hemmaplan. Samtidigt så verkar det finnas en stor irritation i truppen efter allt som hänt i veckan och det kan i värsta fall sänka lagmoralen.

Det är svårt att hitta något som talar till Värnamos favör, förutom slitna uttryck likt ”bollen är rund”.

Förvisso var Värnamos fjolårsinsatser mot Malmö bra, trots att det blev två förluster. I båda matcherna höll man jämna steg med de blivande mästarna och det var enkla misstag som avgjorde till Malmöiternas fördel. Men, då var då, och nu är nu. Att döma av försäsongen och inledningen på Allsvenskan så har Malmö blivit bättre sedan sist, medan Värnamo blivit sämre.

En positiv sak är att Malmö lär spela en öppen fotboll vilket kommer ge Värnamo ytor på offensiv planhalva. IFK hade det jobbigt mot GAIS, de grönsvarta hade nämligen många spelare centralt och backade hem. Det skulle således kunna bli en och annan offensiv möjlighet för IFK, och är man effektiva så kanske det även blir ett mål.

Det ska bli intressant att se hur Mravac kommer ta sig an matchen rent taktiskt. När Hellberg var tränare så var han trogen sin fotbollsideologi mot såväl topp- som bottenlag, vilket resulterade i både framgångar och en del bottennapp. Kommer Mravac fortsätta i hans fotspår? Eller är han mer cynisk och/eller förändringsbenägen?

Problemet med att lira alltför passningsorienterat och ständigt försöka spela sig ur motståndarpress är risken för misstag. Bolltapp på egen planhalva kan nämligen bli kostsamt mot ett lag som Malmö. Ur den aspekten så skulle det kunna framstå som mer logiskt att försöka parkera en buss framför mål och satsa på kontringar. Det är dock enklare sagt än gjort, Värnamos spelare är ovana vid en defensiv strategi av den typen. Att testa ”något nytt” mot ett lag av Malmös kaliber är knappast lämpligt.

Det mest konkreta som oroar är försvaret. Mittbacksduon Kotto-Rapp har inte imponerat och det gäller särskilt Kotto. Hasic, som eventuellt skulle kunna ersätta, är oprövad på denna nivå. På högerbacken finns Larsson som är en duglig allsvensk ytterback, men i den senaste matchen mot Malmö så hade han stora svårigheter med att hantera Busanellos och Taha Alis attacker. Vidare så lär Bergh få en svår kamp mot Stryger Larsen.

Inte heller i offensivt straffområde så har Värnamo haft framgångar under omgång ett och två. Engvall, Johansson och Zeljkovic har samtliga varit bleka och haft svårt att få något uträttat inuti straffområdet.



 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-04-14 23:33:41
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo