Vårsummering och blick mot hösten med redaktionen
Sofialäktaren har bjudit på enastående tifon under säsongen - får vi se något liknande i Europaspelet?

Vårsummering och blick mot hösten med redaktionen

Redaktionen på Forum 1891 satte sig ned för en pratstund om vårsäsongen, det stundande Europakvalet och mycket mer.


Hur går tankegångarna efter elva spelade omgångar? Vad har sett bra ut – och vad har varit bekymmersamt?

Isak: - Det har varit en ganska konstig vår. Efter ett femstjärnigt transferfönster och ett par starka insatser i cupen skruvades förväntningarna upp, men spelmässigt kan man inte anklaga laget för att ha rosat marknaden. Visst har det funnits några toppar och man har återigen visat att man kan spela vägvinnande fotboll på Tele2, men bortaspelet har oroat – särskilt på naturgräs. Här skulle jag vilja se jämnare prestationer. Ibland känns det också som att det skulle behövas alternativa matchplaner, inte minst mot lag som försvarar sig lågt och mest vill spela kontringsfotboll.

Adam: - Jag håller med i mycket av det Isak är inne på. Det har varit en svår vår att summera. Förväntningarna var höga inför säsongen med tanke på Bosses transferfönster med flera högprofilerade nyförvärv. När spelare som Victor Edvardsen, Sead Haksabanovic och Pierre Bengtsson ansluter, så höjs ju kravställningarna betydligt. Men våren har varit knackig. Det som sticker ut är de bedrövliga resultaten på bortaplan, där vi endast har två poäng och ett mål framåt på fem matcher. Det positiva laget kan ta med sig in i hösten är att Tele2 Arena har utvecklats till lite av en borg. 19-4 i målskillnad och obesegrade på hemmaplan skojar man inte bort. 

Gabriel: - Frustrerad är nog ordet som beskriver säsongen hittills bäst. Man kom in med väldigt höga förväntningar efter transferfönstret, men det har inte riktigt gått vägen. Spelet såg lite knackigt ut till en början, men efter Helsingborg hemma tycker jag att det har klaffat mycket bättre. Sen även för att det har klaffat betyder det inte att vi har gått rent. Hemmaformen är otrolig, men bortaformen totala motsatsen. Det är aldrig dåligt att vinna stort, men jag hade gärna sett att vi sprider ut målen lite bättre. 

Mattias: - Det har varit väldigt mycket upp och ner och stundtals har DIF varit alldeles för ineffektiva. Men framförallt är det anmärkningsvärt hur pass stor skillnad det har varit hemma kontra borta. Siffrorna går givetvis inte att blunda för, i en hemmatabell ligger vi just nu på en delad förstaplats med 16 poäng på sex matcher, jämfört med hur bortafacit ser ut där vi nu hamnar på en 14:e plats med blott två poäng på fem matcher. Det positiva som jag vill lyfta fram är hur pass snabbt samarbetet växte fram när det gäller vår mittbacksuppsättning. Isak Hien och Hjalmar Ekdal har varit viktiga och bärande grundpelare och är en stor förklaring till varför vår defensiv sett så solid ut med endast 8 mål insläppta.

Eric: - Efter en trevande start har mittfältet trummat igång i de sista matcherna. Håller de den här höga nivån säsongen ut så kommer vi vara med och fajtas om det in i slutet. Bortaspelet har varit bekymmersamt, vi är urstarka på Tele2 Arena, men så fort det vankas bortamatch ser det emellanåt katastrofalt ut. Det måste bli bättre till hösten, för det är helt enkelt för dåligt just nu.

William: - Tankegångarna är blandade. Jag har upplevt de inledande elva omgångarna som en emotionell och sportslig berg och dalbana, med höga toppar och djupa dalar. Det uppenbart positiva är att vi gör många mål framåt, håller tätt bakåt och spelar in många poäng på hemmaplan. Vad som däremot är oroväckande är vårt bortaplansfacit. Vi har endast hittat in en ynka boll bakom hemmalagens målvakter på bortaplan. Det gäller att vi snabbt börjar hitta formen på naturgräs om vi ska stå en chans i det stundande Europaspelet.



Hur står sig årets upplaga jämfört med 2021 års lag? 

Gabriel:
- Bättre än hösten sämre än våren. Det känns fortfarande som att Djurgården är ett lag som lider av att Aslak Witry inte längre ockuperar högerbacksplatsen. Piotr Johansson inledde fint i cupen, men i Allsvenskan har han inte riktigt visat att han har det som Djurgården kräver av en högerback. Sen ska man också säga att mittfältet inte riktigt kommit upp i nivå, då tänker jag främst på “Mange” och Schüller. Båda två tog en bra tid på sig att komma igång, men nu känns det som att båda har växlat upp rejält. Edvardsen är en tydlig förbättring jämfört med vad vi hade tidigare. Det återstår bara för honom att börja leverera poäng, vilket han kommer att göra.

William: - Djurgården 2021:s främsta styrka var det utomordentliga kollektivet, en framgångsfaktor som ledde till att man under långa perioder kunde överprestera sett till truppen på pappret. I år är inte kollektivet Djurgårdens främsta vapen, utan vi besitter istället en starkare och bredare trupp, med benhård konkurrens i varje lagdel. Årets blåränder har snarare visat prov på individuella prestationer än ett bländande spel, vilket hittills räckt till en fjärdeplats. Jag tror vi behöver närma oss fjolårets kollektiv om vi ska nå högre positioner i den allsvenska tabellen.

Eric: - Truppmässigt bättre, men spelmässigt? Verkligen inte. Förhoppningsvis spelar laget ihop sig bättre under sommaren så att vi kan få anledning att le när den kalla hösten tilltar.  

Adam: - Jag skulle säga att Djurgården 2022 är ett bättre lag på pappret än 2021. Jacob Une Larsson och Edward Chilufya är självklart kännbara tapp, men Isak Hien och “Haksa” har gjort det bra i deras ställe. Vänsterbacksplatsen har uppgraderats med Pierre Bengtsson, mittfältet är intakt och anfallet har spetsats till. Men med det sagt, så syns det tydligt hur årets upplaga inte har hittat samma jämnhet som under fjolåret.   

Mattias: - Jag hävdade det redan inför, men jag tycker att på pappret så är årets upplaga av DIF den bästa på väldigt länge, även inkluderat guldåret 2019. Med det sagt är det bitar som kunde ha fallit på plats bättre. Avsaknaden av Edward Chilufya från i fjol är ganska tydlig och även om den nya mittbackskonstellationen fallit väldigt väl ut så är det klart att rutinen såg annorlunda ut förra året med Jacob Une Larsson och Hjalmar Ekdal som mittbackspar. I övrigt känns truppen bra mycket bredare och vi har en imponerade bänk.

Isak: - På pappret tycker jag att laget är bättre, även om det så klart kan diskuteras med kännbara tapp som just Chilufya och Une Larsson. Vänsterbacken är dock fortsatt oroande på grund av skador och jag tycker inte att man kan se den där självklara genombrottsspelaren som ”Chili” var, inte minst nu när ”Haksa” av allt att döma inte blir kvar. Samtidigt ska man komma ihåg att det är många nyförvärv och att spelet lär bli bättre och bättre successivt. Uppehållet nu kan nog göra laget gott.

 

Vilka spelare har överraskat positivt och på vilket sätt?

Eric:
- Enkelt svar. Isak Hien och Hampus Finndell. Hampus Finndell var bra redan under fjolåret men har tagit ytterligare kliv inför den här säsongen. Han följer ofta med upp i offensiven och har tagit sig till väldigt många lägen men tyvärr har avsluten varit för dåliga (förutom i matchen mot Varberg precis innan uppehållet), utvecklar han sina avslut kommer han stänka in fler mål i Allsvenskan. Hien kändes som ett osäkert kort inför säsongen och såg inte så vass ut i inledningen av försäsongen. Men han har verkligen växt med förtroendet han har fått av tränarna. Kan fortfarande utveckla sitt positionsspel och hur han ska värdera sina brytningar, men det här är en spelare som kan bli väldigt, väldigt bra. 

Isak: - Isak Hien är väl det självklara valet i och med att han har gått in och tagit en ordinarie tröja utan egentlig allsvensk erfarenhet. Ännu är det lite tidigt att uttala sig, men trenden ser stark ut och det ligger ju också i linje med vad som rapporterats ett tag inifrån laget. Annars vill jag ändå lyfta Jacob Widell Zetterström, som var bra redan 2021, men som har tagit ytterligare kliv i utvecklingen. Nollorna lös i och för sig med sin frånvaro i inledningen, men det berodde snarare på ett skakigt försvarsspel och det handlade inte om individuella målvaktsmisstag. ”JWZ” har också stått för ett antal direkt matchavgörande räddningar.

Mattias: - Med risk för att låta tjatig, men Isak Hien måste lyftas fram. Sättet som han inledde på och där jag med många andra kanske tog för givet att det skulle vara Löfgren som skulle knipa den andra mittbacksplatsen, men Hien har under våren haft en otroligt fin utvecklingskurva, det bevisar inte minst budet från Slavia Prag. Jag tycker även att Joel Asoro har sett väldigt pigg ut och har överraskat mig, i synnerhet när vi tittar på målproduktionen i förhållande till antalet matchminuter.

Adam: - Jag håller med i vad de andra har sagt när det gäller Hien. Att vara så pass oerfaren, men ändå ta platsen bredvid Ekdal i mittlåset är imponerande. Den spelaren jag vill lyfta fram lite extra är Joel Asoro. Jag tror inte jag var ensam med att vara nära på att tappa tron på den före detta Premier League-spelaren efter insatserna under fjolåret. Asoro har behövt tid för att landa efter några tuffa år utomlands. Den tiden har han fått i Djurgården och under våren har vi fått se att det finns en riktigt bra spelare där.  

William: - Isak Hien och Joel Asoro här med! Isak Hien har verkligen tagit mig med storm. Det må ha sett något svajigt ut under hans två första chanser i mittlåset, men han har verkligen vuxit in i kostymen under de senaste omgångarna. Jag tycker att Joel Asoro visade framfötterna redan under förra året, men var något för ojämn och saknade självförtroende. I år går Joel från klarhet till klarhet och ser pånyttfödd ut som fotbollsspelare. Han värderar och tajmar sina beslut på ett mer seniormässigt sätt än tidigare och har verkligen bröstat upp sig i närkampsspelet.

Gabriel: - Hampus Finndell, Isak Hien och Joel Asoro. I fjol visade Hampus att han är en högklassig allsvensk mittfältare, men i år har han enligt mig fått det riktiga genombrottet. Han kommer till minst en målchans per match, där får man hoppas att han nu efter Varberg kommer ha lite mer skärpa framför mål, men lovande är det. På det bidrar han skarpt både i presspelet och speluppbyggnaden med fina kombinationer på högerkanten. Isak Hien har tagit kliv som man kanske trodde han skulle ta förra året. Extremt bra fysik och ett försvarsspel där han likt Hjalmar Ekdal vågar ta risker. Får nog förpassas till bänken om “Mackan” Danielson ansluter men det kommer finnas speltid att ta ändå. Joel Asoro har också likt Hien blivit den man trodde man värvade. Lågt självförtroende förra året präglade säsongen, men nu visar han prov på både fint självförtroende och fin teknik. Hittills har han främst spelat bra när han får komma in på slutet, men förhoppningsvis kan han även bidra från start. Jag hade ljugit om jag sa att det inte vattnades i munnen vid tanken på en Edvardsen till vänster och Asoro i mitten.



Vilka allsvenska lag har imponerat på dig hittills – och vilka har mest att jobba på?

William:
- Det går inte att blunda för Häckens framfart under Per Mathias “Messias” Högmo under vårsäsongen, där Jeremejeffs bländande form har varit tungan på vågen. De lyckas år efter år att smyga under radarn i toppstriden, men 2022 leder de skutan framåt i den absoluta fören. Om man ska se till det lag som har mest att jobba på börjar det bli tröttsamt att nämna de blåvita på västkusten, så jag väljer att kritisera ett annat västkustskt lag. Rödblåa Helsingborg har ingenting i Allsvenskan att göra, ett fullständigt haveri. Finns knappt en handfull med spelare som håller allsvensk klass, här har “Granen” en del att fundera kring.

Adam: - Här går det inte att säga något annat än BK Häcken enligt mig. Att de är ett bra lag i sina stunder det vet vi, men att de skulle vara så här bra kan ingen ha trott på förhand. Nu tror jag Alexander Jeremejeff lämnar i sommar och att de sakta kommer börja sjunka i tabellen och i slutändan inte ha något med Europaplatserna att göra. Värnamo har också imponerat på mig som nykomling, något som varken Helsingborg eller Sundsvall har gjort. När vi summerar säsongen i höst tror jag att Helsingborg, Sundsvall och Degerfors kommer att återfinnas på plats 14-16 i tabellen. 

Gabriel: - Jag kan bara instämma i det Adam säger. Det går väl inte att säga annat än BK Häcken här, tänker jag. “Per-Messias” och hans gäng nya norska lirare har smugit sig igenom vårsäsongen och lever i stor harmoni. Största problemet där är väl att Jeremejeff ryktas lämna. Gör han det så kommer Häcken kollapsa långt ner i tabellen. Mest att jobba på skulle nog jag ge till Helsingborgs IF och IFK Göteborg. Båda två är lag som går lite utan en klar spelidé, men med trupper som är långt över den position som man har hamnat i hittills. 

Isak: - Det känns som att vi går mot en säsong med ett par uttalade stryklag i Helsingborg, Degerfors och Sundsvall, som alla stått för ett naivt försvarsspel. Ett välorganiserat Värnamo har samtidigt överraskat positivt i tabellens nedre regioner. Gamla storlag som IFK Göteborg och IFK Norrköping har bevisligen en del att jobba med – som det ser ut nu är det inte ens självklart att man slutar på övre halvan i tabellen. Jag gillar hur Rydström jobbar med Kalmar även om det blivit lite blandad kompott. Häcken dock förstås i egenskap av serieledare ses som det största utropstecknet, som de andra varit inne på. Blir i år säsongen då man inte bara är favorittippade utan faktiskt får till det fullt ut? Sedan är det ju lite tufft att man som tabellfyra går till uppehåll som ”sämst i stan” – det hade jag inte tippat på förhand och är något som behöver ändras på…

Mattias: - Häcken har självklart imponerat och tränaren Per-Mathias Högmo har fått till det väldigt bra, än mer imponerande är det om vi ska väva in hur det såg ut på Bravida Arena förra säsongen. Jag trodde nog också på förhand att Värnamo skulle ha det ännu tuffare och på så sätt är det imponerande hur smålänningarna tagit sig an vårsäsongen. Degerfors anser jag nog har mest att förbättra, att tappet av Victor Edvardsen skulle bli så stort och med tanke på att laget hade värvat rätt intressant så är det i mina ögon inte bra nog, med undantag för hur slutskedet av våren såg ut.

Eric: - Jag trodde aldrig att BK Häcken skulle vara så starka som de faktiskt varit, men “Per-Messias” har verkligen fått fram ett urstarkt lag nere på Hisingen. GIF Sundsvall och Helsingborg ser genuint usla ut. Och jag tror jag talar för alla djurgårdare när jag säger att jag hoppas att Helsingborg åker rakt ur och aldrig mer kommer tillbaka. 



Fritt fram för Bosse att slipa på brännan i sommar, eller behöver truppen spetsas till?

Adam:
- Haha, om vi känner Bosse rätt så kommer han nog hitta tid till att sitta i solen. När det gäller nyförvärv så tror jag på minst en spelare in under sommaren. Det känns som att det bara är en tidsfråga innan Marcus Danielson spelar i blårandigt igen. Jag tycker också att det finns en viss problematik till vänster i backlinjen. Elliot Käck är nyopererad och blir borta en längre tid, och Pierre Bengtsson har problem med en fot. Det ska enligt rapporter göra ont vid passningar och skott och den svullnar också upp. I många matcher har det varit tydligt att det hämmar Bengtsson. Om han inte får ordning på sin fot kan Bosse tvingas leta efter en vänsterback.  

Mattias: - Mycket handlar väl om vilka som eventuellt lämnar. Drömnamnen är givetvis Marcus Danielson och Albin Ekdal, men där framförallt den sistnämnda ser svår ut att lösa till sommarfönstret. Ersättare till Sead Hakšabanovic skulle också sitta fint om inget med kontraktet ändras.

Eric: - Vi har haft stora skadeproblem på vänsterbacksplatsen. Elias Andersson har täckt upp på ett överraskande bra sätt, men om Elias går sönder samtidigt som de andra två vänsterbackarna dras med sina problem ser det inte ljust ut på den positionen. Back-up kanske kan behövas? I övrigt hoppas jag såklart på att Marcus Danielson kommer tillbaka till Stockholm. 

Isak: - Truppen är som sagt slagkraftig på pappret, men jag delar Erics oro när det kommer till platsen till vänster i backlinjen. Hur är den fysiska statusen egentligen på Pierre Bengtsson och den nyopererade Elliot Käck? Här kan det behöva kompletteras. Sedan försvinner ju ”Haksa” och då kanske det behövs mer offensiv slagkraft? Känslan är att tränarna inte har fullt förtroende för förmågan hos Wikheim eller Ademi. En gissning är väl att man i dagsläget skulle välja en trojka på topp med Edvardsen-Asoro-Radetinac. Jag hade inte haft något emot en offensiv joker som kan operera till höger eller centralt, men det behöver vara en spetsvärvning som går rätt in i elvan i så fall. Marcus Danielson vore en fantastisk förstärkning inför hösten, även om det skulle skapa vissa angenäma problem i laguttagningen.

Gabriel: - Fritt fram är det inte. Han har inte supermycket att göra så en hel del tid kan vi nog släppa honom upp till Norrtälje, men färdigt är inte bygget. Det ska in minst en, förhoppningsvis två, landslagsmeriterade storspelare. Lyckas man inte lösa Albin Ekdal tycker jag fortfarande att det behövs en till högerfotad mittfältare som kan spela både på Schüllers och Finndells positioner.

William: - Personligen är jag tillfreds med det nuvarande lagbygget, men en högkaratig klasspelare med något sånär europeisk rutin, hade suttit fint inför Blårändernas kommande tour i Europa. Jag är övertygad om att Bosse lyckas med att både slipa på brännan och ringa ett eller annat produktivt samtal till Italien och Kina. På den fronten har han mitt fulla förtroende.



Den 15:e juni lottas Djurgårdens första motståndare i Uefa Conference League - hur är magkänslan inför det stundande Europakvalet?

Mattias:
- Jag har ofta extremt stora förhoppningar varje gång ett Europakval stundar, men med tanke på hur det har sett ut tidigare år bör nog förväntningarna ligga mer i paritet med vad som är rimligt. Men truppen känns stark med en nyttig blandning av både ungt och mer rutinerat, så ja, när kvalet närmar sig sitter man säkert där igen och har skyhöga förväntningar.

Gabriel: - Att vi har väldigt mycket att bevisa. Jag går in i kvalet supertaggad för att se hur både vi och andra svenska lag för sig ute på kontinenten. Enligt mig har vi byggt ett lag som är väldigt väl anpassat till att spela på två fronter. Vi har bredd på i stort sett alla positioner förutom Schüllers. Det vi saknar enligt mig är en hel del erfarenhet på hög nivå. Där hade det inte varit helt fel att få in Marcus Danielson och/eller Albin Ekdal. Den sistnämnde eliminerar problemet med bredd på Schüllers position och båda bidrar med en internationell spets. Läget vi har i ligan sätter stor press på våra prestationer i Europa. 

Isak: - Ärligt? Dålig. Senaste gången DIF kvalade i Europa var det på gränsen till genant. Alla minns väl det misslyckade experimentet med fembackslinje? I år vill jag se fokus på det egna spelet och saker man är bra på, hellre än att man försöker testa något nytt och radikalt. Den defensiva stabiliteten är A och O i Europa, så det är viktigt att försvaret fortsatt håller ihop. Ur den aspekten vore Danielson som sagt lite av en våt dröm – och han är ju även ett betydelsefullt hot offensivt på fasta situationer. 

William: - Lite småjobbig känsla även här. Magkänslan är svårtolkad. Rent sportsligt har jag inga vidare förväntningar, med tanke på Djurgårdens facit på bortaplan och hur utfallet blivit under tidigare Europaresor. Men ur ett supporterperspektiv år längtan stor till att få boka flyg till en liten håla för att få se Djurgården spela boll mot ett blåbärslag.

Eric: - Att det ska bli väldigt kul! Men magkänslan säger att vi får en relativt enkel lottning som vi ändå sumpar. Så det är blandade känslor kan man säga.

Adam: - Bra. Det ska bli otroligt roligt med Europaspelet. Vi har inte varit bortskämda med den varan de senaste 10-15 åren. Det senaste äventyret förstördes då vi fick följa alla matcher från soffan på grund av pandemin. Då misslyckades Kim och “Tolle” med en nykomponerad fembackslinje mot Ferencvaros i Ungern. Det jag ser fram emot mest är att få se Djurgården på plats och förhoppningsvis även kunna resa utomlands för härliga bortamatcher.  

 

Slutligen, vad har du för förväntningar på höstsäsongen? 

Isak: - Så som det sett ut under våren känns det nästan som ett mellanår, men man ska inte ge upp toppambitionerna på förhand – det är trots allt två tredjedelar kvar på säsongen. Allsvenskan är också en jämn serie där alla slår alla – så det finns alla förutsättningar att knappa in om man bara börjar rada upp trepoängare. Nyckeln till detta är att hitta ett vägvinnande spel även på bortaplan. Det håller inte att leverera trepoängare bara hemma. Skulle tabellplaceringen inte bli det man hoppas på håller jag tummarna för ett väl genomfört Europakval – och för nio poäng i de tre återstående derbyna.

William: - Från där vi står nu kan säsongen gå lite hur som helst. Mina förväntningar är att vi tillslut når en Europaplats i Allsvenskan och vinner en och annan fotbollsmatch på vägen. Jag har även förväntningar på Victor Edvardsen och Joel Asoro, som jag tror kommer att göra en hel del mål under höstsäsongens mörka kvällar.

Mattias: - Förväntningarna är höga. Man bör ha i åtanke att det kan ta lite tid för nyförvärv att komma in i spelsättet, men vi är med där upp i toppen och spelare som Victor Edvardsen tycker jag har tagit tydliga steg framåt, och får han bara sätta några enkla bollar så skulle det nog snabbt kunna bli ännu bättre överlag. Om också spelet på bortaplan närmar sig hur det har sett ut på Tele 2 och om det blir ordning på ineffektiviteten så kommer mycket att vara vunnet. I min värld finns det alltså ingen anledning till att inte ha väldiga höga förväntningar på höstsäsongen.  

Gabriel: - Topp tre och en dröm om gruppspel i Europa. 

Adam: - Uppehållet kommer lägligt för spelartruppen och tränarstaben. Allt har inte klaffat under våren och nu får man tid till att fila på detaljer. Jag tror och hoppas på betydligt jämnare prestationer till hösten. Allsvenskan är en jämn serie och mycket kan snabbt förändras. Det som oroar mig är att våra två största antagonister hänger med i toppen och mycket väl kan stå som slutliga segrare.    

Eric: - Att den ska vara bättre än vad vårsäsongen var. För vi kan bättre än så här, det tror jag att alla som kollar på Allsvenskan vet.

***

Håller du med redaktionen? Hur ser du på det stundande Europakvalet, sommarens transferfönster och våren som varit?
 

Redaktionen 2022-06-07 08:36:00

Fler artiklar om Djurgården