Vasyutin fortsätter i DIF – klar för nytt lån
Aleksandr Vasyutin drar på sig blårandigt även 2022 – trots att DIF tackat nej till optionen.

Vasyutin fortsätter i DIF – klar för nytt lån

Den ryske målvakten återvänder till DIF. Klubben har förlängt låneavtalet över 2022.

När den idag 26-årige Alexandr Vasyutin i februari skrev på för DIF var det ett relativt okänt namn. Klubbadressen Zenit var förstås tung, men det handlade om en målvakt som inte spelat speciellt mycket där, men som hade ett tidigare förflutet med spel både i Finland och Norge.

Vasyutin klev dock in tidigare och visade hög klass redan från dag ett, med sin explosiva spelstil och resoluta sätt att leda backlinjen på. Ryssen visade också prov på ett fint spel med fötterna – något djurgårdare inte varit bortskämda med på senare år. En del höjde på ögonbrynen åt hans frekventa utboxningar, men det visade sig snart att 26-åringen var bra på att värdera lägen och sällan hamnade på mellis. Ett undantag blev bortamötet med Degerfors, där en viss Victor Edvardsen slog till med ett omöjligt distansmål, men det huvudsakliga intrycket under säsongen har varit stabilitet.

Efter att ha startat de sju första matcherna drabbades ”Alex” i derbyt mot Hammarby olyckligt av skada – så illa att han hölls borta ända fram till mitten av oktober. Mot slutet av serien blev det dock comeback och på nytt visade den ryske keepern att han besitter en del kvaliteter som unge Widell Zetterström ännu behöver slipa på.

Ledningen var nöjd med Vasyutins insatser, men Bosse var ändå tydlig med att man inte skulle utnyttja den köpoption som förhandlats fram med Zenit redan under våren. Kanske ansåg man att marknadsvärdet hade påverkats av långtidsskadan – eller så kände man sig mindre beroende av övergången tack vare Widell Zetterströms utveckling.

Nu står det dock klart att det ändå blir en fortsättning i DIF för den ryske burväktaren. Lånet förlängs över 2022.

– Jag är väldigt glad över att få spela ännu ett år i Djurgården. Vi började diskutera det i slutet av förra året och redde ut några små detaljer innan vi var överens. Så känslan är jättebra för min del och vi har ett väldigt bra lag inför säsongen som kommer, säger Aleksandr själv till dif.se.

Att målvaktstrion i DIF trivs med varandra och tränaren är omvittnat och det är något som Vasyutin själv vill betona.

– Jag har nämnt det förut, att jag trivs otroligt bra att jobba ihop med Jacob och Tommi och med Nikos som tränare. Vi har en stark grupp som stöttar varandra för att jobba maximalt vilket gör att vi hela tiden utvecklas som spelare. Så det är bara att fortsätta på det inslagna spåret.

Bosse Andersson är också nöjd med lösningen:

– Vi är väldigt glada och tacksamma för att Aleksandr Vasyutin finns med oss under 2022. En mycket skicklig målvakt och även en väldigt bra kille utanför planen. Vi lärde ju känna honom under förra året och det var synd att vi inte fick jobba tillsammans hela säsongen. Det hade varit tråkigt att avsluta redan där och det kände även Aleksander och Zenit, så vi hade en dialog kring det när vi träffades i november. Nu har vi kommit överens om att förlänga låneavtalet över 2022 på samma villkor som vi hade förra året. Aleksandr ansluter sedan till oss om ett par veckor eftersom han kommer att vara kvar och träna med Zenit Sankt Petersburg i en uppbyggnadsfas för att vara helt hundraprocentig när han kommer hit.

Isak Bellman2022-01-10 19:08:00
Author

Fler artiklar om Djurgården