Veckouppdatering 31
Textens sista stycke förklarar bildens betydelse i sammanhanget.

Veckouppdatering 31

I månadsskiftet juli/augusti sparkar serierna igång efter sommaruppehåll. Med blandat resultat, storsegrar varvas med rejäla överhalningar. Mitt i alltihopa, en cupmatch mot Hammarby. Härlig aptitretare inför hösten, trots att Bajen vinner.

29 juli 2007 inleder vi höstdelen av Division 3 Östra Svealand med att demolera Segeltorps IF med 6-0 i kommunderbyt på Källbrink.
Efter vår flytt till Källbrink är Segeltorps IF vår närmaste konkurrent, geografiskt men även sportsligt. Den här matchen är nämligen det allra senaste Huddinge-derbyt vi spelat i seriesammanhang. Segeltorp åker ur det här året och klubben befinner sig just nu två divisioner under oss men verkar på väg uppåt igen. De leder Division 4 Södra med sex poäng och en match tillgodo på andraplacerade Fittja IF. Efter elva raka segrar gick laget dock på en oväntad mina i sista vårmatchen, förlust 3-4 mot Assyriska United IK – trots ledning med 3-0 efter första halvlek! Till slut blev det serieseger. Grattis!
Men åter till svunna tider.
I juli 2007 ser målprotokollet ut enligt följande: 1-0 Anders Matsers (8), 2-0 Johan Sarsten (29), 3-0 Jan-Christian ”Jani” Koivumäki (56), 4-0 Umit Altunkaynak (75), 5-0 Johan Sarsten (82), 6-0 Johan Sarsten (85). Umit gör i den här matchen det första av sina tre mål den här säsongen. Det tredje och sista blir det viktigaste, innebär kvittering till 1-1 i kvalet borta mot Örebro SK Ungdom när vi vänder till seger och avancemang till sista kvalomgången.

30 juli 1990 har vi hemmamatch mot Hammarby IF i Svenska Cupen. De slutar med förlust, 1-4 efter 0-3 halvvägs. Huddinges pålitlige trotjänare Per Sandahl spräcker Bajens nolla i andra halvlek.
Om det är någon gång som Huddinge IF ska besegra ett allsvenskt lag i en tävlingsmatch så är det nu. Hammarby har en så svag uppsättning att de nästan trillar ur högsta serien om man bara skakar DN lite på morgonen. Nu är Bajen dock tvungna att dels fullfölja serien – de kommer sist, sju poäng och massor med minusmål från säker mark – och överlever besöket på Källbrink tack vare en resultatmässigt tilltalande första halvlek. Ulf Tjernström gör två av Bajens mål, Johan Hammarström och Nicklas Jönsson var sitt.
Enligt Hammarbys historiska sajt uppgår kvällens publiksiffra till ynkliga 360 personer. Säger allt om hur lågt publikintresse Bajen genererade det året. Allsvenska derbyt mot Djurgården lockade 7.152 åskådare till Söderstadion i maj. Tre veckor efter matchen på Källbrink släpar sig 2.422 till Söderstadion för att se hemmafavoriterna inkassera ännu en förlust i raden, 2-4 mot det traditionella publiklaget IFK Göteborg. Bottennoteringen 1.685 ser bottenmötet mellan Bajen och Örgryte på Söderstadion 10/9. En av få matcher som Bajen vinner!
Sååååå, den här gången tar Huddinge IF inte chansen att fästa en allsvensk skalp vid bältet. Till slut lyckas vi med det, men vi får vänta till augusti 2014 då vi besegrar Åtvidabergs FF efter straffavgörande.  

31 juli 2016 reser Huddinge IF till Örebro för ett division 2-möte med starka Karlslunds IF. Det här året har vi lyckan att ha Samuel Aziz i laget. Han är en spelare som med sin snabbhet och utsökta teknik kan skapa målchanser ur ingenting och avgöra matcher till vår fördel. 3-1-viktorian på Karlslunds konstgräs är ett utsökt exempel på just detta.
Matchen utvecklas nästan exakt som tränare Jussi Kontinen skissat på träningen. Ligger vi rätt i positionerna kan Karlslund inte straffa oss, det är de inte tillräckligt vassa för. Karlslund har mycket boll men finner inga framkomliga vägar.
Matchbilden passar Samuel Aziz perfekt. En första positiv föraning kommer i 8e. Husein Aly lyfter fram och hemmamålvakten tvingas störta ut ur straffområdet och nicka bort bollen framför Aziz.
I 18e ställer vi om rappt, Daniel Ålund och Aziz växelspelar, Danne avslutar med att trycka dit 1-0-bollen på ett tillslag förbi en chanslös målvakt. Vi skapar ytterligare lägen före paus men Alexander Wimmer i hemmamålet övertygar med vakna utrusningar.
Försvarsmässigt imponerar Dejan Ilic med den ena brytningen efter den andra, Anton Lidmo är solid, Kristóffer Magnússon gör kanske sin bästa halvlek i HIF och Gustav Sågänger lever högt på sin snabbhet.
Direkt efter paus blir matchbilden en annan, något som förvånar mig storligen. Vi tar hand om taktpinnen och det ger Karlslund möjlighet till en snabb omställning i 48e. En chansboll bakom vår backlinje, Adam Molin kommer fri. Vår keeper Joar Gadd Berglund agerar korrekt, tvingar hemmaanfallaren ur vinkeln och när skottförsöket kommer hinner Dejan emellan. Oturligt nog hamnar bollen hos Molin som nätar på andra försöket.
Karlslund ser helt klart farliga ut när får tillfälle att ställa om. Gurra svarar för suveränt försvarsarbete när det osar hett vid ett tillfälle och kort därpå briljerar Joar i en tuff situation framför mål efter ännu en omställning. Men ganska snart känner jag igen matchbilden från första.
Karlslund satsar offensivt för att få ett avgörande till stånd. Vi straffar dom nästan direkt, Ålund finner Aziz men Wimmer hinner avstyra. Matchavgörandet dröjer till 85e. En rörig situation i vårt straffområde avslutas med enkel nick vid bortre stolpen. Sedan dröjer det inte många sekunder förrän Samuel jagar ifatt en långboll ur vårt försvar, vinner duellen mot en hemmaspelare och dunkar in 2-1 ur liten vinkel.
Karlslund reagerar med att lyfta allt de har framåt, får lite hjälp med ett par mycket billiga frisparkar men Joar plockar ner det som kommer i luften. Vi har nästan hunnit tre minuter in på tilläggstiden när Anton vinner en nickduell, bollen till Bonny Beingana vars passning finner Samuel till höger i straffområdet och då rasslar det bara till när 3-1-bollen resolut förpassas förbi Wimmer.

1 augusti 2018 debuterar Asante Kenyatta i en division 2-match hemma mot Södertälje FK.
Asante Kenyatta (bilden), som byts in i 64e minuten, är endast 15 år och 74 dagar gammal. Jag vet inte om vi har haft en så ung spelare i A-laget tidigare. Tror knappast det, inte i modern tid. Asante har ett stolpskott och en läktarsektion fylld med unga grabbar är oerhört besvikna över att den bollen inte går över mållinjen. Att vi förlorar matchen med 1-5 hamnar faktiskt lite i skymundan den här varma sensommarkvällen på Källbrink.

2 augusti 1942 spelar vi bortamatch mot Nynäshamns IF i dåvarande klass 3 södra. Det blir storstryk, 1-7.
Efter mycket om och men har Huddinge kommun gått med på att investera i en upprustning av Huddinge IP vars gräsyta läggs om under sommaren. Arbetet är inte klart när serien drar igång så vi tvingas börja med tre bortamatcher i svit. Premiären sved, 0-7 mot Ängby IF, och i andra matchen blir det inte mycket bättre utfall, således 1-7 i Nynäshamn. Kuriosa i sammanhanget är att av de tio lagen i serien är det bara två som har egen arena, Nynäshamn och Huddinge.
Den svaga inledningen av seriespelet är möjligen aningen oväntad eftersom HIF låg i högre serie året dessförinnan, men sanningen att säga så var spelarmaterialet tämligen tunt. Det är krigs- och beredskapstider, vilket i slutändan faktiskt ger HIF en fördel. Många lag har svårt att få ihop slagkraftiga lag till matcherna, Huddinge är ett av lagen som klarar lindrigast undan. Under vårens matcher klättrar laget från sista plats till åttonde och hänger kvar.

3 augusti 2012 är det tidig seriefinal i Division 3 Södra Svealand. Tabelltvåan IFK Haninge/Brandbergen tar emot serieledande Huddinge IF på Torvalla. Före kick-off skiljer det en poäng lagen emellan. Efter slutsignalen har avståndet utökats till fyra poäng.
Vi får viss hjälp på vägen fram till en klar 3-0-seger när hemmalaget reduceras till tio spelare efter en utvisning redan i 26e. Efter paus visar Johan Möller vägen med 1-0 i 53e, följer upp med 2-0 i 80e innan Carl Major spikar slutsiffrorna i 88e.
Johan Möller kommer ursprungligen från Åmål, moderklubb IFK Åmål. Han jobbade i Norge några år efter gymnasiet och spelade för ett par olika klubbar där. Hösten 2011 fick han jobb i Stockholm och sökte klubb i området. HIF-backen Andreas Karlsson, en god vän sedan tidigare, sa åt Johan att komma och spela med Huddinge. Det nappade Johan på.
Första matchen i HIF-tröja kom under försäsongslägret på Gotland, mot Gute. 23-årige Johan trivdes direkt, truppen var fylld av lättsamma killar och tränaren ”Palle” Hultman höll alltid humöret uppe.
Johan svarar för sex mål på 17 A-lagsframträdanden med de två baljorna i seriefinalen som höjdpunkt. Säsongen slutar med serieseger.
Huddinge IF fortsätter på den inslagna vägen i högre division året därpå. Johan bidrar med två mål på åtta matcher under våren. 16 juni möter vi allsvenska AIK i en träningsmatch (behandlad på bloggen detta datum).
”Det var en match jag såg fram emot”, berättar Johan.
”I tredje minuten vred jag knäet”, suckar han sedan. Korsbandsskada och säsongen var körd. Det kunde knappast ha kommit mer olägligt. Johan kände att han var som bäst under 2013 och han såg fram emot att få chansen att spela i en ännu högre division. Dit HIF nådde efter seriesegern på hösten.
Det blir inga fler matcher i HIF-tröjan för Johans del. Hösten 2014 flyttar han till Göteborg där han spelar för Lundens IF under en period. Han lägger av efter en andra knäoperation.
Avslutar med att framhålla dagens datum som ett positivt matchdatum för Huddinge IF. Vi har spelat 14 seriematcher detta datum, vunnit 8 gånger, spelat oavgjort 5 gånger och endast förlorat en gång (1-3 borta mot FoC Farsta 1998).

4 augusti 2010 spelar Huddinge IF 2-2 borta mot Tyresö FF, en uppgörelse i det täta mittskiktet av Division 3 Östra Svealand. Vi ligger på tredje plats, fyra poäng före Tyresö och Vagnhärad på sjunde respektive åttonde plats.
Matchen går en onsdagskväll och båda lagens spelare ser aningen trötta och/eller okoncentrerade ut vilket leder till en hel del målchanser åt båda håll. Huddinge startar bäst och får en kanonstart med 1-0 redan i 6e då Jean-Hughes Blondé blir fint framspelad av Calle Major. Tyresö har sedan ett par möjligheter till kvittering men Victor Israelsson i målet är på sin vakt. Istället blir det 2-0 i 21a efter ett fint anfall som avslutas med att Bover Gültekin sätter bollen i nät på passning från Lamine Nekrouf. I halvlekens absolut sista sekunder slarvas det i försvaret och Tyresö reducerar.
I paus snackas det om att vi ska behålla vårt spel och göra få misstag. Trots det backar vi för långt med försvaret vilket ger Tyresö öppning för en kvittering redan i 47e. Återstoden av halvleken skapas mängder med målchanser från bägge håll och det kunde säkert blivit 4-4 eller 5-5.
Som illustration till dagens text har jag valt ett foto där HIF-tränaren Conny Bååth välkomnar Carl Major till klubben inför säsongsstarten. ”Majoren” vinner seriens skytteliga med 19 fullträffar men i dagens match får han nöja sig med ett vara framspelare till ett av målen.

Robert Lindberg2020-02-09 14:35:03
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger