Vem bestämmer i Blåvitt? Del 2: Styrelsens arbete

Vem bestämmer i Blåvitt? Del 2: Styrelsens arbete

Den 4:e mars håller IFK Göteborg ordinarie årsmöte och vid detta möte ska föreningen bl a välja en ny ordförande efter Kent Olsson som har avböjt omval. Just nu pågår även en rekrytering av en ny klubbdirektör efter Seppo Vaihela som slutade i höstas så sammantaget är det ett större ledarskifte som sker inom IFK Göteborg. Alltid Blåvitt kommer i en artikelserie att försöka ge dig en bild av de personer som bestämmer i föreningen IFK Göteborg idag.

Den enda formella rollen som föreningens medlemmar utser vid årsmötet är ordföranden. Därefter har styrelsen själva fördelat olika övriga roller och uppdrag sig emellan. Conny Blessner är vice ordförande, Tore B Carlsson är sekreterare och Kaj Thorén är kassör. Därutöver så har Lars-Rune Bohlin ett ansvarsområde kring säkerhetsfrågorna och Mikael Kjellström representerar styrelsen i det nybildade historiska utskottet.

Inom styrelsen finns även ett Fotbollsutskott som diskuterar alla frågor kring fotbollen inklusive transfers. Det är alltså här som sportchefen Håkan Mild får förankra sina önskemål om spelarköp och försäljningar. I Fotbollsutskottet sitter Kent Olsson, Conny Blessner och Mikael Kjellström.

IFK Göteborgs styrelse har haft tio sammanträden under 2012. Mötena är långa och brukar ta uppåt 4-5 timmar och vid mötena deltar även klubbdirektören och ekonomichefen i delar av mötet.


Vilket beslut är du mest stolt över?
Vi har frågat styrelsens ledamöter vilket beslut, som de har varit med och fattat, som de är mest stolta över:

Kent: Uppförandet av den nya Kamratgården. Det känns mycket bra att få haft förmånen att - ihop med övriga i föreningen - vara med och bygga upp en infrastruktur som IFK Göteborg kommer att ha nytta av under decennier framöver. I detta innefattas även nya/omlagda planer samt den nya hallen.
Conny: Jag vill lyfta fram några - vår satsning på Akademin, nya Kamratgården samt vår satsning på bättre träningsförhållanden.
Tore: Omdaningen av Kamratgården som inte enbart var en ekonomisk och byggnadsteknisk fråga utan ett betydelsebärande beslut i flera avseenden. Det var  det största enskilda beslutet hittills i föreningens historia.
Kaj: När föreningens pengar var slut och vi fick startat riskkapitalbolaget IFK Göteborg Fotboll AB med 12 miljoner kr avsedda för spelarinköp.
Cecilia: Att vi tog beslut om att investera i den nya Kamratgården.
Lars-Rune: Jag känner mej nöjd med alla beslut jag har varit med om att fatta under de år som jag varit med i styrelsen.
Mikael: Beslutet om att bygga ett nytt Kamratgården, vilket är en milstolpe i vår förenings historia.
Palle: Det ska du egentligen fråga andra om men jag känner att jag tillför gruppen mycket med min erfarenhet samtidigt som jag lär mig mycket av andra.
Ulf: Genomförandet av den nya Kamratgården.


En källa till stolthet för många som sitter i styrelsen idag

 
Vilken är den viktigaste framtidsfrågan?
Så hur ser styrelsens ledamöter på framtiden och vad ser de som den viktigaste framtidsfrågan?

Kent: Att öka intäktsbasen för att kunna fortsätta satsa för att alltid vara ett topplag i Sverige samt komma ut i Europa. Det är också viktigt att man i styrelse och ledning vågar och orkar vara tålmodiga - i en allt hetsigare värld - och inte låter sig styras eller påverkas alltför mycket av tryck utifrån, så att man inte tar ad-hoc-beslut som inte är bra på lång sikt.
Conny: Hitta ett bra sätt att kunna behålla våra yngre lovande spelare längre tid hos oss samt öka upp vår förmåga att få mer betalt för de spelare som lämnar oss.
Tore: Etablering i Europa, d.v.s. regelbundet och återkommande deltagande i UEFA-cupspel.
Kaj: En stabil ekonomi.
Cecilia: Förutom att lyckas med den sportsliga delen så gör mitt personliga engagemang för ungdomar att jag tycker att utvecklandet av Akademin samt IFK Göteborgs CSR-arbete (Corporate Social Responsibility) är viktiga framtidsfrågor.
Lars-Rune: En god, balanserad ekonomi och sportsliga framgångar.
Mikael: Det finns flera viktiga frågor men utveckling av vårt totala intäktsarbete är den som ständigt är överst på agendan. Vår förmåga här skapar de resurser och muskler som behövs för att förverkliga vår vision.
Palle: Det finns många viktiga frågor. Vi som individer måste själva se över våra roller för att försäkra oss om att vi kan tillföra det som en förening som IFK Göteborg och dess intressenter behöver för att nå målsättningar och visioner.  Det gäller alla från valberedning till ordförande, styrelsemedlem, klubbdirektör, sportchef osv. Här har det ju påbörjats ett viktigt arbete med rekrytering av ny klubbdirektör samt valberedningens jobb med att ta fram Kents efterträdare på ordförandeposten.
Ulf: Viktigast är att utveckla föreningens verksamhet så att intäkterna kan öka – en förutsättning för att kunna säkra framtida konkurrenskraft. ”Clean court” på arenan, så att IFK Göteborg ges en ärlig möjlighet att kapitalisera på varumärket och våra matchevenemang, är också viktigt.

 
Framtiden i styrelsen
Ordförande sitter alltid på ett ettårigt mandat och väljs vid varje årsmöte. Övriga ledamöter sitter däremot på ett tvåårigt mandat där hälften av ledamöterna väljs vid varje årsmötet. Vid det kommande årsmötet ska det därför väljas en ordförande och fyra ledamöter till styrelsen.

Ordförande Kent Olsson har avböjt omval vid det kommande årsmötet och han har i ett öppet brev på föreningens hemsida förklarat sitt beslut. Vi frågade honom dock om det eventuellt var aktuellt att stanna kvar som ledamot i styrelsen?
Kent: Nej, jag lämnar styrelsen helt av två orsaker. Dels så kan min efterträdare lätt känna sig utvärderad om en ex-ordförande sitter med i styrelsen. Dessutom kommer jag, när jag går hem från årsmötet, att pusta ut lite efter avslutat verk och jag tycker inte att en "bakåtlutad" person ska sitta i styrelsen.

Vid årsmötet löper det tvååriga mandatet ut för Lars-Rune Bohlin, Mikael Kjellström, Palle Stenberg och Ulf Ivarsson. Vi var nyfikna hur dessa ledamöter såg på framtiden och om de var tillgängliga för omval ifall frågan kommer från valberedningen?
Lars-Rune: Jag är tillgänglig för omval.
Mikael: Kommer frågan från valberedningen så kommer jag att vara tillgänglig för omval.
Palle: Så länge som jag känner att jag kan tillföra något och att IFK Göteborg utvecklas så är jag helt klart intresserad att diskutera en förlängning.
Ulf: Jag är tillgänglig för omval.

Till sist var vi även intresserade av att få reda på vilka av ledamöterna i styrelsen som var intresserade att bli ordförande i IFK Göteborg ifall frågan kommer från valberedningen?
Conny: Svår fråga men under vissa förhållanden skulle jag kunna vara det
Tore: Nej, jag har inte varit och är inte intresserad av att bli ordförande i IFK Göteborg. Idag har jag passerat bäst-före-datum för en sådan post och tidigare har mitt arbete som advokat lagt hinder i vägen. Dessutom, och alldeles avgörande, jag gillar att verka men inte synas.
Kaj: Nej, jag är ekonom.
Cecilia: Att vara ordförande i styrelsen för en sådan fin och anrik förening är ett hedersuppdrag. Ett hedersuppdrag som kräver mycket tid och engagemang. Att kombinera det med jobbet som rektor blir nog lite som ”Mission Impossible”, därför är mitt svar i dagsläget nej.
Lars-Rune: Nej.
Mikael: Nej, jag har ingen arbetssituation som skulle gå att kombinera med ett sådant uppdrag.
Palle: Vill inte alla det? Skämt åsido, jag vet inte om jag har kompetensen eller tiden även om det aldrig hindrat mig tidigare i min karriär. Desto större utmaning desto bättre resultat. Men jag tror inte det är aktuellt för jag är nog för ung.
Ulf: -


I nästa del av den här artikelserien som publiceras imorgon kommer vi att presentera de chefer som jobbar i föreningen och som sitter med i den operativa ledningen. Då får du bl a reda på vem som bara har missat tre matcher under de senaste sju åren och vilken framtidsfråga för föreningen som engagerar cheferna mest.

Jakob Andreasson2013-02-05 08:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel