Molde - Djurgården
2 - 3

Veteranen hjälte – DIF säkrade gruppseger
Haris Radetinac fortsätter att leverera och går mot en av sina bättre säsonger i blårandigt. Imorgon fyller han 37.

Trots en på många sett förskräcklig första halvlek kunde DIF vända på steken och säkra gruppsegern i ECL i det svåra bortamötet med Molde. Tre olika målskyttar levererade för Blåränderna – och tungan på vågen blev en riktig publikfavorit.

Med två matcher kvar i årets gruppspel i Europa Conference League reste Djurgården till västra Norge för ett tufft bortamöte med redan klara norska mästarna Molde. Förutsättningarna var givna: vid kryss eller bättre var gruppsegern hemma. Allt annat skulle betyda ett avgörande i den sista omgången, när DIF hemmaspelar mot Shamrock Rovers samtidigt som Molde gästar Gent.

DIF är visserligen redan klara för fortsatt spel i turneringen, men en andraplats betyder kvalspel i februari – medan en förstaplats betyder direktkvalificering till åttondelsfinalen i mars. Rankingpoäng och prispengar gjorde att det stod en hel del på spel på Aker Stadion.

Inför match hoppades många på att Hjalmar Ekdal skulle vara tillbaka efter en tids skadefrånvaro, men så skulle det inte bli. Om ”Hjaldini” inte skulle komma till spel var Jesper Löfgren den självklara ersättaren – och när startelvan presenterades var det också Kalmarsonen som var uppsatt bredvid självklare Marcus Danielson. Mittlåset flankerades av Piotr Johansson och Pierre Neurath Bengtsson framför givne Jacob Widell Zetterström i målet.

Tufft avbräck på mitten
En mer oväntad start kom på mittfältet, där Emmanuel Banda ersatte lagkaptenen Magnus Eriksson, som började på bänken. ”Mange” såg fräsch ut när han spelade 90 minuter mot Sundsvall och gjorde själv mål på stopptid, men återhämtningstiden med två dagars vila blev väl kort, bekräftade Kim Bergstrand från innerplan före match. Banda flankerades av Hampus Findell, med Rasmus Schüller i sin klassiska balansroll.

Framåt trodde många – inklusive Forum 1891 – att Haris Radetinac skulle få chansen, men den viktige veteranen började också han på bänken. I stället satsade tränarna på en offensiv trio med Gustaf Wikheim till vänster, Joel Asoro till höger och Victor Edvardsen i nummer nio-rollen.

Molde kom till spel med sin klassiska 3-5-2-formation och med viktige Magnus Wolff Eikrem i en roll som släpande forward. 32-åringen startade på bekostnad av kvicke strikern David Fofana med målfarlige Ola Brynhildsen framför sig.

När matchen startade visade också Wolff Eikrem vilken viktig spelare han är för Molde. Han briljerade med sitt passningsspel och styrde stundtals hemmalaget i stor stil. När Molde i den femte matchminuten rullade in 1–0 mellan benen på Widell Zetterström var det helt logiskt. Det var inte ens hemmalagets första friläge: Widell Zetterström hade räddat ett från mittfältaren Kaasa bara minuten dessförinnan.

Fel in i matchen
DIF kom in helt fel i matchen och uppträdde stressat med många individuella misstag. Med en kvart spelad kändes laget fortfarande helt under isen och misstagen i såväl passningsspel som försvarsspel haglade.

I den 21:a spelminuten var det så dags igen när hemmalaget på nytt bjöd på en snabb upprullning som avslutades med att inspel från vänsterkanten där Kaasa på tok för enkelt vände bort Neurath Bengtsson i boxen och distinkt placerade in 2–0 utom räckhåll för Widell Zetterström.

25 minuter in i matchen kom den första chansen för Djurgården, trodde i alla fall en del. Edvardsen tog emot en långboll och sköt på volley i boxen – bara för att blåsas av för offside. Känslan var att Molde hade full kontroll och DIF kammade noll i den sista tredjedelen.

I den 37:e minuten osade det återigen katt när en nickskarv från hemmalaget efter en hörna tog på Jesper Löfgren och studsade i riktning mot mål. Widell Zetterström stötte ut bollen till en ny hörna, där Molde lyckligtvis sköt över.

När halvtidsvilan närmade sig var känslan fortfarande den av en total överkörning, där DIF inte lyckades komma till något konstruktivt spel alls. Men så fick Gustav Wikheim bollen på sin vänsterkant. Norrmannen utmanade sin gubbe, växlade tempo och slog sedan en hård passning snett inåt bakåt, mot Victor Edvardsen. Anfallaren löpte perfekt i boxen och kunde enkelt stöta in reduceringen, som en blixt från klar himmel!

Kom billigt undan i paus
2–1 var också ställningen när lagen kort därefter gick till pausvila och det kändes som att DIF hade kommit riktigt billigt undan i en halvlek där man i ärlighetens namn varit helt utspelade.

Om det var reduceringsmålet precis före paus eller några väl valda ord i omklädningsrummet som gav effekt är svårt att veta, men det var ett nytt DIF som kom ut till spel i andra halvlek.

Inledningen av andra halvlek präglades i och för sig mest av ställningskrig och de klara chanserna lös med sin frånvaro. DIF var dock betydligt mer påkopplade – man var hetare i presspelet och vann fler närkamper. Detta gav genast effekt på så vis att Molde sjönk lägre i banan och hade mindre initiativ än tidigare.

I den 58:e minuten kom en ytterligare boost, när tränarna skickade in Magnus Eriksson från bänken, i stället för Emmanuel Banda. Kaptenen började genast sätta avtryck i matchbilden med sin trygghet med bollen och sin förmåga att styra tempot.

I den 66:e minuten drog Eriksson också i gång ett anfall ut på vänsterkanten, där Wikheim tog emot och släppte bollen till en överlappande Pierre Bengtsson. Vänsterbacken måttade från kortlinjen ett inlägg mot straffpunkten där Joel Asoro dök upp som gubben i lådan efter en fin löpning. DIF:s nummer tio gjorde inget misstag utan kunde distinkt skalla in 2–2 med pannan!

Jubilar blev segerorganisatör
Vändningen var nu ett faktum och DIF hade fått det oavgjorda resultat man behövde för att säkra gruppvinsten. Man valde dock att inte slå av på tempot utan anfalla vidare mot ett för stunden rätt håglöst hemmalag. I den 73:e matchminuten byttes Wikheim ut till förmån för Haris Radetinac, som fyller 37 imorgon.

Veteranen behövde inte vara många minuter på planen för att leverera samtidigt som Molde slet med både offensiv konstruktivitet och försvarsspelet. Med knappa kvarten kvar av ordinarie tid slog Joel Asoro en fin yttersida ut på vänsterkanten. Både Edvardsen och Asoro kunde sedan dra på sig bevakning med löpningar in i boxen – något som öppnade upp för Radetinac att kunna vika inåt i banan på straffområdesgränsen. I ett rörigt hemmaförsvar hittade så publikfavoriten en lucka och kunde trycka dit 2–3 bakom en uppgiven hemmakeeper!

Molde försökte efter målet flytta upp positionerna och få till en forcering, men med Wolff Eikrem utbytt fanns inte samma kvalitet i passningsspelet som tidigare. Man fick ändå i den 81:a minuten till ett rent läge i straffområdet, men Widell Zetterström gjorde sig stor och reflexräddade Brynhildsons närskott. Tränarna valde efter detta att stärka upp defensiven rejält för att freda sig när man plockade av Asoro och Finndell och ersatte med Besard Sabovic och Hjalmar Ekdal.

Igelkottsförsvar säkrade trepoängaren
Och visst fick norrmännen till lite av en forcering, men det blev aldrig farligt på samma sätt som på Tele2, där man lyckades göra mål med en man mindre på planen. DIF sjönk lågt och försvarade boxen med ett ihärdigt igelkottsförsvar och Molde fick främst finna sig i att lyfta högt in mot straffpunkten och hoppas på det bästa. Tusen tillresta DIF-supportrar sjöng så det stod härliga till och det blårandiga försvaret stod pall!

Inte bara en fullbordad vändning utan också en säkrad gruppseger var därmed ett faktum! DIF går nu upp som helt ohotad etta i gruppen på 13 poäng och behöver inte ta några poäng i den sista matchen, där man möter Shamrock Rovers på Tele2. Samtidigt får Molde (7 p) och Gent (5 p) göra upp om andraplatsen och chans till fortsatt liv i turneringen. För DIF:s del kan man redan nu börja sikta in sig på åttondelsfinalspel i mitten av mars nästa år…

* * *

Vad tyckte du om matchen – och hur långt tror du att DIF kan räcka i årets upplaga av ECL? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!