Vi ställs mot ”TV4-laget”
Sanzuru – de tre aporna, är ett gammalt motiv i japansk konst och förknippas med det japanska mottot: se ingen ondska, hör ingen ondska, tala ingen ondska. De tre aporna i vårt klubbmärke symboliserar just att vi inte tar åt oss samt sprider ondska och negativitet, utan endast vill förmedla kärlek och gemenskap genom att göra det vi alla älskar – spela fotboll. (Text från klubbens hemsida varifrån även bilden är hämtad.)

Vi ställs mot ”TV4-laget”

På lördag möter vi Rinkeby United FC, klubben som är mest känd för TV4-dokumentären i sex delar som släpptes hösten 2023. Att TV-personligheten, förre proffsliraren Bojan Djordjic – med 13 olika klubbar på sitt CV! – är assisterande tränare i klubben har naturligtvis inget samband med att just ”hans” klubb fick ett eget teveprogram. Matchen på Knutby BP ingår i Stockholm Cup, och det är första gången klubbarna ställs mot varandra.

Rinkeby United FC grundades 2012 i syfte att skapa en inkluderande fotbollsförening där alla var välkomna, oberoende av härkomst eller umgänge. Ambitionen var att fungera som en social skyddsfaktor för barn, unga och unga-vuxna i området på olika sätt men även att sakta men säkert skapa framgångssagor och avancera upp i seriesystem.

Orden är hämtade direkt från klubbens hemsida. Jag är inte i en position där jag kan avgöra om de lyckas i sina sociala ambitioner, jag bara hoppas att så är fallet. Det är däremot mycket lättare att kontrollera klubbens sportsliga resultat och med tanke på att laget trillade ur division 3 i höstas kan jag konstatera ett trendbrott i avancemanget uppåt.

Klubben debuterade 2013 i division 7, förlorade de två inledande matcherna vilket blev kostsamt. De hamnade till slut på fjärde plats, endast tre poäng från serieseger. Året därpå tog de hem sin division 7-serie.
Framgångssagan fortsatte 2015 med en andraplats i division 6, vilket gav uppflyttning för andra året i följd.

Två år senare vann de sin division 5-serie men det blev tuffare i division 4. Efter fyra år med hyfsade placeringar på övre halvan kom genombrottet med en andraplats 2022 följt av ett lyckosamt kval som tog klubben upp i division 3. Med ett ynka mål tillgodo! Det är säsongen 2022 som skildras i TV4-dokumentären ”Välkommen hem”.

Dokumentär, dokumentär, förresten… I en dokumentär ska verkligheten beskrivas, men i ”Välkommen hem” gäller inte det fullt ut. Exempelvis så stämmer inte skildringen av serieavslutningen med verkligheten. I tv-versionen spelar Rinkeby United sista matchen hemma mot Vallentuna BK. I verkligheten gick den matchen i näst sista omgången. I sista omgången hade de bortamatch mot Enebybergs IF och var tvungna att vinna för att säkra kvalplatsen. Det fixade dom med 3-1.

Division 3 blev lite för svårtuggad för Rinkeby United som slutade på tionde plats, därför återfinns laget i division 4 i år igen. Det innebär att de kommer att få inleda med två straffsparkar på lördag klockan 16.00.

Vi får räkna med en tuff match på Knutby. Där körde Rinkeby över FC Stockholm Internazionale med hela 6-1 i sin första match men man bör hålla i minnet att FC konsekvent matchar sitt akademilag i Stockholm Cup. Å andra sidan kom Rinkeby med endast 14 spelare i sin matchtrupp. Det är tillåtet att anmäla 16 spelare.

- Det gick ju bra ändå, konstaterar kontaktpersonen Fredrik Shammas när jag når honom via telefon.
Han berättar vidare att klubbens främsta mål i år är att ta sig tillbaka upp i ”trean” och han anser att de har en spelartrupp som ska kunna klara detta. När det gäller Stockholm Cup har klubben sällan eller aldrig riktigt tagit tävlingen på fullaste allvar. Men i år ska de satsa fullt, om man får tro Shammas. Och det ska man väl.
 

Robert Lindberg2024-02-27 08:35:22
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger