Friday I´m in Love - Vi tycker om MFF: En skön skrällkänsla

Friday I´m in Love - Vi tycker om MFF: En skön skrällkänsla

MFF:s 2020 har precis börjat, men redan är snackisarna många. Läs Ulf Nilssons, Navid Mirzaies och Henrik Sjöströms tankar om vad som komma skall i månadens panel.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Navid Mirzaie:
Har följt MFF sedan mitten av 90-talet. Ser sig själv som icketroende men utomstående vittnar om att fotboll är hans religion, MFF hans profet och norra läktaren hans altare.

Henrik Sjöström
Henrik har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Ulf Nilsson:
Chief of Himmelriket.


Säsongen har dragit igång och MFF går in i 2020 med en ny huvudtränare vid rodret. Vad tycker du om anställningen av Jon Dahl Tomasson - och - tycker du dig kunna urskönja några nya tendenser i MFF under hans ledarskap redan nu?

Navid:

Onekligen verkar det vara ett rejält brott mot Röslers ledarskap där Tomasson verkar vara på en glad charmoffensiv både utåt och inåt, och just det behövs tror jag. Frågan är om Tomasson har läst av situationen i klubben eller om det är denna positivistiska tränare vi får se även när det bär emot? De äldre spelarna som i grunden är kreativa verkar uppskatta det nya spelet med grund i en fyrbackslinje och större det större individuella ansvar det innebär. Även jag som åskådare är glad över det och hoppas på ett mera dynamiskt spel där spelarnas förmågor kommer mer till sin rätt i matcher där MFF rent kvalitetsmässigt bör vara bättre än sina motståndare. I sådana matcher såg det inte alltid helt övertygande ut under Rösler.

Henrik: 
Jag ser med stor spänning på var JDT kan utföra i Malmö. Han har en imponerande karriär som spelare, bland de mest framstående i Norden, och därtill flera år som huvudtränare och assisterande i bra miljöer. När Oscar Lewicki intervjuades nyligen belyste han Jons förmåga att höja självförtroende, en egenskap jag menar är central för en tränare. På så vis kan man tutta i den mest begränsade spelare att han faktiskt kan prestera på en hög nivå. Sen är det alltid luddigt när man som tränare vägrar prata om formationer utan om ”principer”, vilket gör att man behöver utläsa spelet på ett annat sätt. Jag har ju inte sett laget spela ännu, så det stora omdömet får vänta.

Ulf:
Jag är positiv till Jon Dahl, men vill egentligen inte dra så stora slutsatser än.
Rent krasst verkar det vara ett lite friare MFF nu än under Röslers tyglar. Det känns spontant positivt, men nu gäller det att leva upp till det på samtliga plan. Att hitta en offensiv med fler nycklar samtidigt som defensiven är ramstark. Vi vill inte ha ett Bajen som gör mycket mål framåt men om läcker som ett såll.

Dubbelmötet mot Wolfsburg i Europa League stundar om mindre än en månad. Hur är känslorna såhär veckorna innan? Hur tror du att det går?

Navid:
Stor förväntan, det är då säsongen börjar för mig. Att MFF tar sig vidare till utslagsrundorna gör att abstinensen efter himmelsblått mildras rejält under dessa tragiskt gråa dagar. Så det bubblar hos mig, det är kul att kolla på boende och resor ner, och det är mindre än tre veckor kvar. Härligt!

Hur det kommer gå är däremot en annan sak. Jag förväntar mig att vi åker ur även om laget säkert kommer stå upp bra. En stabil klubb i Bundesliga ska vi inte kunna rubba över två möten. De bör rimligtvis ha ett tempo i sitt spel som MFF inte ska kunna hantera. Det är just det som skiljer klubbar som Wolfsburg från klubbar som Dynamo Kiev. Kiev har säkert en del spelare som rimligtvis är minst lika bra som kollegorna i bundesligalaget, men tempot spelarna utsätts för vecka ut och vecka in är något som gör lag från stora ligor tuffare tror jag.

Henrik:
Det är ju så roligt att ha en sådan här match framför sig. Spelarna är utvilade, motiverade och inspirerade. Vi har allt att vinna och supportrarna sluter upp på ett sällan skådat vis. Samtidigt är Wolfsburg inte i form, vilket ger en skön skrällkänsla.

Ulf:
Klart att man drömmer om en seger och Wolfsburgs svaga form gör ju att drömmarna blir allt mer verkliga.

Sen ska jobbet göras. Vi ska vinna mot ett bra lag från Tyskland. Med spelare vars löner är långt, långt över våra. Det är klart att det kommer bli oerhört tufft. Wolfsburg är favoriter, men det kan gå. Det kan absolut gå.

Isaac Kiese Thelin in, liksom några återvändande unga utlånade spelare. Samtidigt har Markus Rosenberg slutat och Franz Brorsson lånats ut. Annars har det varit lugnt på spelarmarknaden för MFF:s del i vinter. Tror du att vi kommer få se några ytterligare förändringar den kommande tiden?
 
Navid:
Jag tror butiken är stängd fram till i sommar om inte någon försvinner till något skumt land (USA, Kina etc). Jag hoppas och framförallt tror att många spelare kan dela på den enorma ledarmanteln Mackan lämnar efter sig. Rent positionsmässigt så tycker jag bara att högerbacken ser tunn ut. Om Larsson skadar sig så finns det ingen etablerad högerback bakom, möjligt att något händer på den positionen. Vi har en bra trupp i vår totalt sett i övrigt.

Henrik:
Att få behålla sina bästa spelare är en dröm, då kontinuitet är så viktigt. Samtidigt är det viktigt att få in några nya spelare som förändrar gruppdynamiken, konkurrensen och upprätthåller motivationen, då det annars riskerar bli en viss mättnad. Jag minns inför 2017 när den enda förändring som skedde var Kari Arnason ut och Lasse Nielsen in. Under den sommarens europakval mot Vardar fanns det liksom ingen hunger eller motivation att göra jobbet, en svidande upplevelse för alla. Jag tror att ett lag behöver viss omsättning för att alla ska vara på tårna, och där är Nalic, Kiese Thelin och Ahmedhodzic viktiga för årets konkurrens och framgång.

Ulf:
Det är ju svårt. Vi drömmer om någon eller några riktigt feta värvningar som visar vår maktposition men jag undrar jag. Vi bör såklart hålla ögonen öppna, men för min del kan vi sitta lugnt i båten och se vad vi kan göra med det vi har. Onekligen finns det väldigt bra spelare.

Däremot säger ju Danne själv att truppen är byggd för 3-5-2 och nu verkar ju Jon Dahl överge det. Då kan det ju hända att vi hamnar i en sits med vissa spelare som inte helt hittar sin roll och kanske vill röra på sig. Eller på andra hållet att Jon Dahl vill ha en spelartyp han inte riktigt tycker att vi har. 

Jag tror vi kommer sitta lugnt såvida inte något riktigt bra uppenbarar sig.

Carl Angerborn2020-01-31 13:15:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?