Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Det finns inga skönare segrar än 1-0!

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF - Det finns inga skönare segrar än 1-0!

Viktig trepoängare i Borås i onsdags, men ingen tid att njuta. Det stundar ständigt nya matcher och redan imorgon ska ÖSK besegras innan fokus återigen riktas mot Champions League. Men oroa er inte, månadens panel hjälper er i vanlig ordning att sortera i allt som pågår.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Ulf Nilsson:
Chief of Himmelriket.

Henrik Sjöström:
Har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Fredy Espitia:
Flaggviftande Norra Läktaren-veteran.

Fredrik Hed: 
Himmelrikets representant i Mälardalen. Era bortamatcher är mina hemmamatcher. Följt MFF sedan 1978 (tack pappa). 


Knapp men otroligt viktig seger mot Elfsborg i onsdags. Vad är dina tankar kring matchen? Vad var bra och vad var dåligt?

Ulf:
Vad som var bra var ju framförallt att vi vann. Att vi vann utan att göra en stormatch var också oerhört bra framförallt eftersom vi dominerat så många matcher nu utan att kunna vinna.
Jag tycker på det stora hela att vi gör en bra match. Vi har många nyckelspelare borta och möter ett starkt Elfsborg. Det var en match som kunde slutat med uddamålsseger för Elfsborg, oavgjort eller seger för oss. Vi behöver inte be om ursäkt.

Mindre bra? Kanske att våra kyla framför mål var sämre än någonsin. För vi har ju ett par otroligt bra lägen, men vi har inte ett enda skott på mål (möjligen bortsett från Colaks nick som räddades av back), och det är såklart inte tillräckligt bra. Men vi vinner. Den här gången glömmer vi det.

Henrik:
Äntligen en match där vi inte spelar så bra men ändå vinner! Kännetecknet för ett guldlag brukar ju vara just det, att man spelar dåligt men vinner ändå. I år kör vi tydligen på tvärtom, då vi spelar bra men förlorar poäng. Den roligaste fotbollen är när man vinner och denna seger var det roligaste sen Ludogorets hemma.

Fredy:
Det absolut viktigaste var att vi vann, såklart. Vill inte påstå att det var särskilt rättvist eller en vacker victoria men det var otroligt efterlängtat och efter ett koppel av matcher där vi varit det bättre laget men inte fått med oss alla poängen så tar jag gärna en "ful" 1-0-seger på självmål.

Det mindre bra var att många av våra nyckelspelare verkar kämpa med form och självförtroende. Birma o Tony fortsätter ta avslut, vilket såklart är bra men de landar mest överallt utom i mål. Hoppas det vänder snart, för vi kommer behöva deras poäng i höst.

Fredrik: 
Det var en jobbig match att titta på, speciellt med vetskapen att åtta av våra toppspelare var frånvarande pga avstängning och skador. Vi hade boll och vi spelade runt, och Elfsborg lät oss göra det. De kontrollerade oss ganska bra och pressade högt upp vilket störde våra backar. Med för tillfället svaga mittfältare hade vi oerhört svårt att skapa tryck mot Elfsborg. Sen var vi oerhört ineffektiva och slarviga framför mål. Enl den officiella statistiken hade vi inte ett enda avslut på mål. 

Men det som var bra var att vi trots det lyckades få in ett mål, OCH att vi lyckades hålla nollan efter det. Hatten av. Det finns inga skönare segrar än 1-0.


Med onsdagens match avklarad, hur ser du nu på den fortsatta guldstriden? Och hur ska denna vägas mot det fortsatta Champions League-spelet?


Ulf:
Jag tror inte vi kan vila spelare i Champions League för att de ska spela i Allsvenskan. Hur säljer man in det? "Nä, du får vila matchen mot Juventus nu för vi har match mot Sirius om tre dagar. "
Däremot tänker jag att man kan rotera en del, men att vi roterar vettigt. Förhoppningsvis får vi tillbaka lite spelare nu och då kan vi gå runt på lite fler spelare men jag hoppas att vi inte vilar alla nyckelspelare samtidigt. Ha en grundstomme och byt ut enstaka av dem. Låt formstarka spelare spela.

Skulle vi sen hamna i ett läge där vi är ute (eller redan vidare) i Champions League och vi några dagar senare har viktig match i Allsvenskan kan man såklart hamna i ett läge där man kan ställa över folk i Europa.

Nu har vi ju ett spelschema ett tag som är liiiite lättare åtminstone. Då kanske vi kan låta Colak, Berget eller Veljko exempelvis slippa 90 minuter. AC sköter ju uppenbarligen sin vila själv...

Henrik:
Champions League är för mig helt sekundärt, eftersom det enbart är ett SM-guld som ger oss möjligheten att kvala dit igen. Att nå CL ger ca 200 miljoner kronor, medan en andra- eller tredjeplats enbart ger kvalmöjligheter till Europa Conference League där prispengarna är ca 50 miljoner kr. Differensen på 150 miljoner kronor innebär alltså att var och en av de återstående tio allsvenska matcherna är värda ca 15 miljoner styck, men enbart om vi spelar bra i samtliga. Detta ska spelarna ha med sig när de möter såväl Varberg som AIK.
 
Hela Malmös status för kommande nyförvärv bygger också på att vi faktiskt har möjlighet att spela i Champions League. Inte minst spelar det roll för nya spelarkontrakt, som givetvis innehåller bra CL-bonusar

Fredy:
Full fokus måste ligga på Allsvenskan! Hade vi haft stolpe in under sommarens Allsvenska matcher hade vi möjligtvis haft råd att rotera lite och vila nyckelspelare inför CL-matcherna. Men nu har vi satt oss i en sits där vi knappt har råd med några poängtapp i Allsvenskan om vi ska försvara vårt guld.

CL är en kul bonus men som vi ganska nyktert kan konstatera fortfarande är en storlek för stor för MFF. Europa League är mer en kostym i vår storlek men med det sagt så tror jag inte att en tredjeplats är en utopi och då gäller det att få till ett bra resultat nästa vecka mot Zenith borta, dock inte på bekostnad av poängtapp mot ÖSK.

Fredrik: 
AS är viktigast, men för JDT är nog CL viktigare. Det är hans skyltfönster utåt och han vill göra bra där eftersom han inte kommer bli långvarig hos oss. För oss supportrar är CL en kul bonus med häftiga matcher, men om vi är realistiska så är vi ännu inte där för att på riktigt kriga om avancemang från gruppspelet. 

Allsvenskan ska vi vinna, och kan fortfarande vinna. Vi är i en formsvacka, helt klart, men vi har trots det tagit poäng i formsvackan. De andra lagen kommer också till en formsvacka, men vi är sannolikt på väg ur vår. Vårt spelschema ser förhållandevis lätt ut, samtidigt som vi alla vet att det är svårt att spela mot lag på den nedre delen av tabellen som krigar för sin allsvenska existens. Det blir tufft men jag är optimist. 


Örebro hemma imorgon. Det är naturligtvis en match som vi på pappret enkelt ska vinna, men det är som bekant sällan så enkelt. Vad tror du om matchen och vad hoppas du få se? 

Ulf:
Vi får väl se vilka som är tillgängliga, men det hade ju varit jäkla häftigt att se myten Pena. Hans inhopp var ju otroligt intressant. En spelare som kan erbjuda en extra dimension och det är såklart alltid intressant.
I övrigt hoppas jag på ett starkt lag. AC ska spela. Lewicki och Moisander verkar inte vara aktuella.
Abu kan lira på topp om han är frisk. Colak på bänken.

Något i stil med följande startelva:
Dahlin
Larsson, Lasse, Anel, Olsson
Pena, Bonke
Berget, AC, Rieks
Abu

Henrik:
Jag hoppas på en sällsynt skådad överkörning där MFF gjort 3-0 efter 14 minuter, där vi under andra halvlek kan ge Peña och Abubakari rejält med speltid och kliver av med en kraftigt stärkt målskillnad och ett gott självförtroende inför den svåra Zenit-matchen som följer nästa onsdag. Många spelare skulle må bra av att göra mål och få speltid när vi fortsätter vår intensiva jakt på sm-guldet.

Fredy:
ÖSK är ett lag som kämpar med näbbar och klor för att hålla sig kvar i Allsvenskan och som kommer göra allt i sin makt för att jobba hem en pinne till Närke. Kommer de att lyckas? Inte om vi håller 100 %-igt fokus och gör jobbet men det är just det som är rädslan, att fokus kanske redan ligger på den flashiga CL-matchen i Sankt Petersburg. Förhoppningsvis får vi se en spelglad AC varva igång den himmelsblåa motorn och servera våra formsvaga anfallare med bollar så att måltorkan bryts och självförtroendet byggs upp igen, för som jag skrev tidigare, det kommer vi behöva i höst.

Fredrik:
AC är tillbaka och vi blir ett bättre lag med honom. Förhoppningsvis även några av de som var på skadelistan senast. Riktigt gräs talar för oss, men som jag skrev ovan, ÖSK krigar för sin allsvenska existens. Och lag som gör det blixtrar till ibland och gör riktigt bra insatser även mot på pappret bättre lag. 

Jag vill se ett MFF på väg tillbaka till spelet vi hade i somras när vi kvalade till CL; med stabila lugna backar, bolltrygga mittfältare och spetsiga anfallare. Då kör vi över ÖSK och resten av Allsvenskan i höst. 

Carl Angerborn2021-09-24 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?