Vi vet, vi kan: Europa i vårt DNA

Vi vet, vi kan: Europa i vårt DNA

Redan som barn var jag medveten om att mitt Malmö FF inte nöjde sig med att spela i allsvenskan. Vi har Europa i vårt DNA.

I slutet på sjuttiotalet pratade min far och mina farbröder oavbrutet om MFF:s framfart i Europacupen, men jag var ärligt talat lite för ung för att förstå. När MFF mötte Nottingham Forest i München i maj 1979 var jag bara sex år.

Mina första riktigt stora upplevelser av himmelsblått Europaspel kom först i slutet på åttiotalet och den första stora högtidsstunden var när MFF i cupvinnarcupens kvartsfinal 1987 mötte ett stjärnspäckat Ajax hemma på en gråbrun marsmatta på Malmö Stadion.

Matchen slutade 1-0 till MFF efter att Mats Magnusson fällts i straffområdet och Torbjörn Persson med sedvanligt säker vänsterfot bredsidade in den efterföljande straffen. Att känna att vi kunde matcha och t o m slå den här typen av motstånd var berusande. MFF förlorade returen i Amsterdam med 3-1 efter hattrick av en viss Marco van Basten, men att vi pressade Ajax i fyra halvlekar kändes ändå stort.

Här ser vi hur Masse fixar straffen och hur Tobbe resolut förvaltar den.

Ett par år senare lyckades vi fälla en riktig drake och slog ut ett ruskigt starkt Inter ur Europacupen för mästarlag. Inter kom med ett lag som bland andra innehöll de tre tyska superstjärnorna Andreas Brehme, Lothar Matthäus och Jürgen Klinsmann (världsmästare med Tyskland sommaren därpå) samt italienska landslagsmän som Walter Zenga, Giuseppe Bergomi och Aldo Serena.

Icke desto mindre lyckades Roy Hodgsons pågar vinna med 1-0 hemma i Malmö efter en hårt inåtskruvad frispark från Joakim Nilsson som touchades av en av Håkan Lindmans gyllene lockar och nere på San Siro i Milano gjorde en sen kvitteringsnick från Leif Engqvist till 1-1 att Malmö FF från Sverige tog en helt enorm skalp.

Här är Lindmans nicktouch som lade grunden till avancemanget.

MFF fick några magra decennier därefter, sett till internationella framgångar, men någonstans när förutsättningarna åter var de rätta, fanns minnena och historierna från sjuttio- och åttiotalen kvar som en visshet om att i den här föreningen finns förmågan och mentaliteten.

Markus Rosenberg förkroppsligade symbiosen av det gamla kaxiga, svårimponerade MFF med den moderna förening ordförande Håkan Jeppsson var på väg att skapa och från och med 2014 har vi återfått känslan av att vi, framförallt hemma på Stadion, kan förflytta berg och dräpa drakar.

Efter förra årets avancemang till Champions League har det varit lite utav en baksmälla, med en kämpig vår för truppen. Att vi nu är tvingade att vända ett underläge mot Zalgiris i CL-kvalet på onsdag är jobbigt, men kanske också precis vad vi behöver. Kanske är det denna matchen som skall definiera säsongen och vara den definitiva vändningen?

Mycket hänger på hur vi på läktaren lyfter fram laget och trycker ner motståndarnas självförtroende i skorna. Vi har väl lite till mans muttrat missnöjt vid mer än ett tillfälle i år, men på onsdag skall hela truppen, inklusive tränaren, stöttas till hundra procent och översköljas av himmelsblå kärlek.

Låt oss visa att Europaspelet ligger i Malmö FF:s DNA och att på Stadions Europakvällar är det bara himmelsblå segrar som gäller.

Vi vet, vi kan!

 

Pontus Kroon2022-07-26 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?