Vi vet, vi kan: Fem klassiska hemmamatcher i Europa

Det har varit många otroliga Europakvällar - de allra flesta har varit i kvalet. Dags för en ny på onsdag? Visst vill du hänga med?

Det finns matcher och så finns det MATCHER. Matcher vi aldrig glömmer. Matcher där vi på läktaren gjort en skillnad och fått tillbaka mångdubbelt. Jag har här valt ut fem klassiska kvalmatcher i Europa på hemmaplan. Fem matcher vi som var där aldrig någonsin glömmer. Kom på onsdag och var med om något liknande.

23 juli 2011 Malmö - Dinamo Zagreb 2-0
Efter att Malmö skickat ut Glasgow Rangers till fattigdomen i föregående omgång gav sig Malmö av till Zagreb för playoff till Champions League. Man blev fullständigt demolerat. Zagreb anförda av brassen Samir lekte med Malmö och vann med 4-1. Men nu skulle de till Malmö.
"Vi vet vi kan 3-0 till Malmö" ekade på läktarna inför avsparken och det var en elektrisk stämning under matchen. Publiken på läktarna (Jag minns inte siffran exakt och enda siffran jag hittar är 15.331) skapade ett makalöst tryck och det fanns ingen tvivel om att det fanns en tro på läktaren. En tro på det omöjligt.
Efter en mållös första halvlek blev Dinamos Sime Vrsaljko utvisad och trycket från Malmö och MFF-familjen ökade. Wilton satte 1-0 på frispark mitt i halvleken och med några minuter kvar satte Pontus Jansson 2-0 efter ett inlägg. De avslutande minuterna var något av det mest otroliga många av oss har upplevt på Stadion. Pontus fick en chans till att sätta trean och framförallt den otroliga Ulrich Vinzents var ytterst nära men volleyskottet räddades av Ivan Kelava.

Vi räckte inte riktigt till den gången, men där och då tändes något. En tro på att vi på läktarna kan chocka Europa.
Många har beskrivit den här kvällen som den mest otroliga av alla.

Lite klipp från matchen

29 juli 2014 Malmö - Sparta Prag 2-0
Jag var i Prag och såg när Malmö blev överkörda av Prag i allmänhet och Lafata i synnerhet. 4-2 skrevs siffrorna till efter en mycket fin förstahalvlek av di blåe.

"Vi vet vi kan - 2-0 till Malmö" ramade in Stadion denna kväll och den här gången var det det vi fick. En fullständigt makalös inramning lyfte fram Malmö och Markus Rosenberg satte 1-0 på pass från Isaac Kiese Thelin och i andra halvlek satte samma Rosenberg 2-0 på frispark.
För mig personligen var detta en läktarinsats jag aldrig upplevt igen vare sig förr eller efter. Det var en kväll jag aldrig kommer glömma.
Ett Malmö som stod för en lysande insats på planen och en MFF-familj som blev den där skillnaden vi kan.

Det finns matcher där laget har spelat bättre. Det har funnits matcher som har varit mer spännande. Men aldrig har jag upplevt MFF-familjen på det här sättet. Aldrig har vi burit fram vårt lag och tryckt ner motståndet på samma sätt. Hexenkessel-begreppet var inte riktigt där än men nog fan föddes den där.

Vi visste - Vi kunde 2-0 till Malmö.

27 augusti 2014 Malmö - Red Bull Salzburg 3-0
Samma visa igen. Totalt utspelade på bortaplan. Soriano var Salzburgs store man och med lite oflyt hade han gjort fyra, fem strutar nere i Österrike. Siffrorna stannade dock vid 2-1 efter att Emil Forsberg fått ett mål till skänks i slutskedet.

Med Pragmatchen i färskt minne visste vi på läktarna vad vi kunde åstadkomma tillsammans med spelarna på planen. Det blev en ny magisk match. Redan efter tio minuter sprang Magnus Eriksson igenom och kapades av målvakten. Straff och från elva meter satte Rosenberg 1-0 inför drygt 20 000 åskådare. Några minuter senare drog samme Eriksson till från distans och gjorde ett klassiskt MFF-mål. Ett otroligt mål och 2-0. Malmö i det läget alltså vidare.

Salzburg var inte helt ofarliga men det här var vår match. Hexenkessel i ryggen. Även sista målet blev klassiskt. Simon Kroon och Markus Rosenberg sprang sig fria. Kroon spelade över till Rosenberg som fick öppet mål. Några touch för mycket gjorde att målet blev än mer klassiskt då målvakten försvann förbi och vår kapten fick öppet mål igen och kunde peta in den från nära håll. Ett otroligt mål och ett makalöst slut på en match vi aldrig någonsin kommer glömma.

28 augusti 2015 Malmö - Celtic 2-0
Ni börjar fatta principen nu va? Först bortaplan och bli totalt utspelade, men ändå få med oss ett resultat hem. Nere i Glasgow hade Celtic börjat i ett rasande tempo och när klockan gick till minut 10 stod det 2-0 efter mål av Leigh Griffiths och Nir Britton. Malmö lyckades stabilisera tillställningen något och efter att Jo Inge Berget gjort 2-1 och sedermera Griffiths ökat på igen fick vi en hörna på övertid där Berget gjorde ett klassiskt 3-2-mål. Ett mål som gav oss häng på allvar inför returen.

Vi vet ni kan ekade igen och visst kunde vi. Celtics tränare Ronny Deila, som sedermera fick kicken, var tydlig efter matchen "As soon as they started singing it was all over". Det var sant. Vi avgjorde matchen direkt - Genom att krossa Celtic från läktaren.

Markus Rosenberg vann en nickduell mot Virgil van Dijk och knoppade in 1-0 på hörna efter 23 minuter och i andra halvlek var det Felipe Carvalhos tur när han forcerade in tvåan efter en hörna (Jag tror att det målet eventuellt har justerats till ett självmål - Bah, humbug). Celtic behövde två mål för att komma tillbaka, men i ärlighetens namn var man aldrig speciellt nära. Någonting. Anförda av MFF-familjen var trycket makalöst hela vägen fram till slutsignalen och så hade vi slagit ut ännu en skotsk klubb.

3 juli 2021 Malmö - Rangers 2-1
Den första av matcherna som inte började borta, och jag ska vara ärlig. Det var inte riktigt samma elektriska stämning, men nog var det maffigt ändå.
Efter en lite trevande start där Lasse Nielsen var en gigant för Malmö steppade Malmö upp i andra halvlek. Jo Inge Berget drog upp ett fint anfall som till sist hamnade hos Sören Rieks i straffområdet. Sören drog till på volley och satte ettan, som strax följdes upp av tvåan när Anders Christiansen bröt bollen högt upp och, via Colak, hittade Veljko Birmancevic som iskallt rullade in tvåan vid den bortre stolpen.

Andra halvleken var magnifik. Både av spelarna och MFF-familjen. Trycket var massivt och på många sätt var det en sån där klassisk Europakväll. Det blev dock ett något tråkigt slut dår Steve Davies lyckades skjuta in 2-1 i slutskedet. Ett mål som kom från absolut ingenting.

I slutändan betydde det dock ingenting eftersom Colak fixade biffen i Skottland. Därför vill jag nog ha med den här matchen som en klassisk. En match där lilla Malmö ännu en gång visade att man har oerhört mycket i sig. Och vet ni? Vi var bara 5820 den gången.