Vi ville tydligen inte vinna finalen
Lagen och domarna ställer upp för presentation innan finalen.

På Zinkensdamms IP leder Huddinge Stockholm Cup-finalen med 2-0 när det återstår fyra minuter av ordinarie speltid. Lyckas ändå förlora. Huddinge leder straffläggningen med 3-2 efter tre omgångar. Lyckas ändå förlora. Kvällar som denna får mig att fundera varför jag utsätter mig för så’nt här.

Nacka FC har ett större och starkare lag, något som främst Ruben Lindström och Filip Nieminen Eriksson får känna på. De åker i backen gång efter annan men reser sig direkt utan att gnälla, fortsätter kriga. Det ska de ha beröm för. Nacka har dessutom större publikstöd och fördelen att spela på sitt ordinarie underlag, konstgräs. Det tar ganska lång tid innan Huddinge-spelarna läser in hur fort bollen rullar på Zinken. Under första halvlek blir det många bolltapp på korta avstånd.

Nacka tar ganska snart hand om initiativet, spelar konsekvent upp, långt eller halvlångt, via välväxte lagkaptenen Fabakary Sanneh i anfallets mitt. Där har våra mittbackar Samuel Edgren och Leo Lanneborn sannerligen något att bita i och de löser mestadels uppgiften med den äran. I 9e överrumplas dom av en lyftning in bakom, Alexander Westberg rusar ut men misslyckas att få kontroll på den studsande bollen, skyfflar den åt sidan och det blir ett skottläge, hårt och lågt. Samuel dyker upp som en räddande ängel på mållinjen. Puh!

I 15e snickrar Johan Edeland ihop en bra attack längs vänstersidan, Fille skickar ett lågt, hårt inspel, Ruben stöter in 1-0. Överraskande efter att Nacka haft en bra period och dubbelt roligt att det är just Fille och Ruben som kliver fram i det avgörande momentet.

Nacka återtar initiativet direkt efter målet. Huddinge skickar flera rensningar ur trängda lägen, det hör inte till vanligheterna. I 25e får Alex vissa problem med ett långskott som studsar precis framför honom och han tvingas störtdyka framåt för att sno åt sig returen. I 27e drar Ousman Touray på sig en onödig frispark på vänstersidan, halvvägs mellan mittlinjen och kortlinjen. Varje fast situation är en potentiell målchans med tanke på Nackas övertag i längd och vikt. Den här gången slås bollen lång, Alex kan greppa den innan den passerar in i bortre krysset.

I 31a rivs Ousman ner några meter utanför Nackas straffområde. Bollen kommer på plats blixtsnabbt men där tar spelintelligensen slut. Nacka-försvaret är spritt över halva straffområdet. Målvakten står vid ena stolpen, redo att ställa upp muren. Hur enkelt som helst att bara lätta iväg bollen, in i det vidöppna andra burhörnet. Det värsta som kan hända är att en av försvararna som står för nära stoppar skottet. Det ger gult kort och vi får försöka igen. Nu mot uppställd mur, det vill säga precis som det sker den här gången, en minut senare när muren är på plats till full belåtenhet. Alle skickar bollen förbi muren, mitt i målvaktens hörn. Och tänka sig! Där står målvakten, får bollen mitt i famnen.

I 34e skaffar Edeland sig ett läge till höger, skottet slickar utsidan av bortre stolpen. Halvlekens sista chans blir Nackas efter att de fått med sig bollen fram efter en tursam studs. Alex svarar för en briljant flygande räddning!

Om jag tillåter mig gissa vilt så har Huddinges stab listat ut att vi knappast kan försvara oss framgångsrikt i 45 minuter mot Nackas tyngd. Vi inleder nämligen andra halvleken med hög och intensiv press. Bollvinst leder till öppet läge till höger i straffområdet. Alle vet nog inte hur ensam han är, han borde ha tid att ta ner bollen och göra något riktigt giftigt med den. I stället prövar han ett akrobatiskt avslut som missar målet med bred marginal.

Nacka misslyckas med att spela sig ur HIF-pressen och vi skickar avslut efter avslut som blockas av desperata Nacka-spelare. Till slut känner de sig föranledda att skicka en lång rensning rakt upp i planen. Den lösningen överraskar vårt mittbackspar som släpper fram Sanneh. Han ser att Alex är alldeles för långt ut, provar med en lobb som landar långt utanför.
Någon minut senare lyckas Sanneh vrida och vända i straffområdet, kommer ner i nästintill omöjlig vinkel men dunkar iväg ett tufft avslut. Alex står rätt placerad.

Med start i 57e börjar Huddinges byteskarusell. Fria byten i Stockholm Cup och jag måste erkänna att jag inte hänger med i alla turer. Först in Eryk Zareba, därnäst Marten Al Abdulawi, följt av Baboucarr Manga, allt inom loppet av sex minuter. Positionsförändringar stör möjligen (troligen?) vår spelrytm. Nacka får allt tydligare spelövertag. De jagar … Ut med bollen på kanterna, skicka inlägg.

Taktiken ger dom en hörna i 70e, nicktouch vid främre stolpen, Alex svarar för en ren reflexviftning under ribban, får bort bollen men inte längre än ett par, tre meter. Skott kommer direkt. Mitt på Alex som gör det bra när han kan hålla bollen.
I 74e minuten attackerar vi snabbt i mitten, Eryk skickar en perfekt stickare till Ruben som för en gångs skull kan slita sig loss, får en halvmeter, tåar in 2-0 förbi en utrusande målvakt.

Uppmuntrade av den framgången går vi framåt med (för) många i samband med en fast situation. Nacka får kontroll på bollen och är på väg i en virvlande omställning. Alle hejdar den med en kalkylerad fällning. Solklart gult kort.

I 77e kommer David Nyman in. Sju minuter senare blir han frispelad efter ett par snabba passningar men lyckas inte få bollen förbi målvakten. Mål där och resten blir en ren defilering. I stället binder vi ris åt egen rygg genom att ta en fullständigt onödig frispark nära ena straffområdeshörnet, kapning av spelare som är på bort från det farliga området. Mindre än fyra minuter kvar av ordinarie speltid. Frisparken slås hårt och lågt, förbi muren, Alex lämnar retur. Sadoon Mohsin, en försvarsspelare, stöter in reduceringen.

Huddinge-staben skickar spelare fram och tillbaka över sidlinjen i en vild byteskarusell. Vet någon av spelarna vad som förväntas? Vilken position i försvarsspelet? Det ser inte ut så.

På stopptid får Sanneh till en nicklyra som Alex tvingas tippa över. Killen bredvid mig på läktaren säger ”Nu blir det mål!” Inte direkt, men bollen kommer snabbt tillbaka, stenhårt lågt avslut från vänstersidan, Alex ner, svarar för en enhandsräddning. Returen trycker Youssri Ouni, ännu en försvarsspelare, upp i nättaket. 2-2!

Ledda av Johan Edeland försöker Huddinge skapa något framåt under den minut som återstår av stopptiden men den ostrukturerade HIF-skaran mäktar inte att hota. Det blir straffläggning som ska avgöra finalen.
Nacka börjar. Illavarslande. Statistiken ger tydlig övervikt segrar till det lag som inleder. När Nackas andra straff passerar över ribban och Fille lugnt sätter dit Huddinges andra svänger fördelen över till Huddinges förmån. Men när vi misslyckas med de två avslutande straffarna, målvakten räddar båda när han chansar åt vänster, så lämnar vi över Stockholm Cup till Nacka FC.
Kaxiga uppstickarna Iliria, i år omdöpta till Nacka FC, kan plocka fram guldhattarna och de färdigtryckta tröjorna och fira med fansen.

Matchfakta
29/8                    Huddinge IF – Nacka FC 5-6 efter straffar, 2-2 efter full tid (1-0)
1-0 Ruben Lindström (15), 2-0 Ruben Lindström (74), 2-1 Sadoon Mohsin (87), 2-2 Youssri Ouni (90+2).
Straffavgörandet: Nacka 2-3, Ruben 3-3, Nacka skjuter över, Filip 4-3, Nacka 4-4, Alfredo 5-4, Nacka 5-5, Eryk målvakt räddar, Nacka 5-6, Samuel målvakt räddar.
Alexander Westberg – Omar Laamrani, Samuel Edgren, Leo Lanneborn, Filip Nieminen Eriksson – Alfredo Martiatu Nordeman, Elias Ländin Sjöblom, Johan Edeland  – Ousman Touray, Ruben Lindström, Tobias Corneliusson.
Bänkspelare som fick speltid: Eryk Zareba, Marten Al Abdulawi, Baboucarr Manga, David Nyman.
Varning HIF: Alfredo Martiatu Nordeman (77, ojusthet).