Victor Edvardsen i form – Djurgården krossade AFC
Victor Edvardsen kickade igång sin säsong på allvar med sitt mål och sina två målgivande passningar.

Det bjöds på målkalas när DIF körde över AFC Eskilstuna och bärgade årets första seger. Resultatet stannade vid 1–5 och Forum 1891 summerar här matchen.

Försäsongen är i allra högsta grad igång för Djurgården. Förra helgen inleddes matchspelet med en första träningsmatch mot Brommapojkarna – ett lag man för övrigt kommer att möta både i Svenska cupen och Allsvenskan. Alla nyförvärv – Oliver Berg, Carlos Moros Gracia, Jacob Bergström, Wilmer Odefalk och bröderna Bergvall – fick debutera i den blårandiga tröjan. Matchen var svåranalyserad i efterhand med tanke på att laget spelade med nästintill två olika startelvor i respektive halvlek.

Men en del spelare stack ut i positiv bemärkelse – däribland Theo Bergvall, Gustav Wikheim, Joel Asoro och unge Gideon Granström. Asoros inhopp bidrog till att DIF kunde lämna första matchen för säsongen med ett oavgjort resultat i stället för en förlust. Han ordnade fram en straff i andra halvlek – en straff som förvaltades på bästa sätt.

Under lördagen reste Djurgården till Tunavallen för bortamatch mot AFC Eskilstuna som håller till i Superettan. Trots att Marcus Danielson, Lucas Bergvall, Besard Sabovic, Hampus Finndell, Elliot Käck och Alexandros Garcia Tsotidis inte var uttagningsbara fanns det gott om spelare att välja mellan för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

Skarpt läge runt hörnet
Inför matchen pratade tränarna om att några spelare skulle få spela mer än 45 minuter – en indikation på att tävlingssäsongen är mindre än en månad bort. Det var därför en stark elva som Djurgårdens tränarduo mönstrade denna dag. Jacob Widell Zetterström fick chansen mellan stolparna med Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Jesper Löfgren och Elias Andersson framför i en fyrbackslinje.

I Hampus Finndell och Lucas Bergvalls frånvaro flyttades Oliver Berg ned från anfallspositionen för att bilda trio på mitten tillsammans med Rasmus Schüller och Magnus Eriksson. Längs fram föll valet på Joel Asoro, Victor Edvardsen och Gustav Wikheim – en så gott som ordinarie DIF-elva med andra ord.

Bortalaget inledde matchen piggt. Piotr Johansson – som vann lagets jojotest tidigare i veckan – stormade fram på sin högerkant och hittade in till Wikheim i straffområdet. Norrmannen hann före sin försvarare, men avslutet skapade inga större problem för AFC Eskilstunas målvakt. Fem minuter senare snappade Edvardsen upp ett dåligt hemåtspel och kunde runda målvakten. Det efterföljande inlägget rensades dock undan av hemmalaget.

Händelserik matchinledning
DIF:s dominans höll i sig och man skulle få utdelning omgående. Magnus Eriksson prickade Jesper Löfgrens panna perfekt på en frispark från höger. Mittbacken hade inga svårigheter med att styra ned nicken i bortre hörnet – och eftermiddagens första mål var ett faktum redan efter åtta minuter.

Ledningen stod sig endast i några minuter innan kvitteringen var framme. Elias Andersson missbedömde bollen och blev omsprungen i en omställning. Inlägget därefter var perfekt och Marcelo Palomino, nyförvärvet från Houston, nickade snyggt in 1–1 trots att Djurgården hade fyra försvarare i eget straffområde.

I mitten av första halvlek var det återigen dags för Edvardsen att gå förbi AFC:s målvakt – den här gången genom att lyfta bollen över. Två backar lyckades komma ned för att täcka upp och anfallarens skott blockerades. Men Blåränderna spelade upp sig en aning efter kvitteringsmålet. Schüller vann mer boll från sin defensiva mittfältsposition och Berg blev mer och mer delaktig i lagets spel. Hemmalagets vassaste vapen var de snabba kontringarna mot Djurgårdens höga backlinje – något som skapade en del oreda.

Resterande del av halvleken var relativt händelsefattig, bortsett från en nick av Moros Gracia som inte träffade mål. DIF styrde spelet i ett kylslaget Eskilstuna, men utan att imponera och skapa hundraprocentiga målchanser. Annars präglades första 45 av att hemmalaget gick hårt åt Djurgårdsspelarna. Asoro och Berg fick känna på detta flertalet gånger där båda blev liggande, men de klarade sig undan skador.

Kim och “Tolle” genomförde två byten i paus – ut gick Elias Andersson och Jesper Löfgren och in kom Pierre Neurath Bengtsson och Theo Bergvall. Piotr Johansson tog – som en följd av detta – klivet in som mittback bredvid Moros Gracia. AFC Eskilstuna bytte ut alla elva spelare. Andra halvlek började likt den första – med en bra möjlighet för Djurgården. Asoro kom runt på kanten och frispelade Edvardsen ett par meter framför mål. 27-åringen fick inte till avslutet och for i stället in i stolpen.

Anfallarens säsong igång
I matchminut 55 blixtrade DIF till i en sylvass kontring. Edvardsen nickade ned bollen till Berg som i sin tur frispelade Wikheim i ett friläge. Ytterns vänsteravslut träffade dock AFC:s målvakt i ansiktet. Berg visade upp sina kvaliteter i det anfallet när han fick gott om utrymme mellan motståndarnas mittfält och backlinje. En minut senare var det Asoros tur att missa ett friläge. Om första halvlek kändes mer låst och tillknäppt var början av andra betydligt mer öppen.

Efter timmen spelad skulle matchen ta ny fart. “Mange” Eriksson stod för en läcker passning till Asoro som kom ensam i ett friläge. I ett försök att stoppa anfallet knuffade en försvarare i AFC Eskilstuna ned anfallaren och domaren kunde inte göra annat än att visa upp det röda kortet och tilldöma DIF en straff. Edvardsen stegade fram som säkerheten själv – 1–2 Djurgården. I samband med målet gjorde Blåränderna fyra byten. Haris Radetinac, Jacob Bergström, Wilmer Odefalk och Isak Alemayehu äntrade planen i stället för Berg, Wikheim, Schüller och Asoro.

Målkavalkad och nyförvärv i målprotokollet
Tio minuter senare styrde Bergström in bortalagets tredje mål – fint framspelad av Odefalk. Centertankens första mål i den blårandiga tröjan. Odefalk skulle även han få näta fem minuter senare. Denna gång med förarbetet från Edvardsen. Under denna målkavalkad byttes Eriksson och Moros Gracia ut för att ge plats åt Gideon Granström och Frank Odhiambo.

Många trodde att matchen skulle spelas av i ställningen 1–4, men Djurgården ville annat – eller rättare sagt Edvardsen som växte ut till dagens gigant. Anfallaren, med det nyblonderade håret, spelade fram Bergström i djupled. Nyförvärvet från Mjällby gjorde inga misstag och chippade kyligt in 1–5. Två mål av Bergström, men framför allt ett mål och två assist från Edvardsen.

Segersiffrorna stannade vid 1–5 och en bra dag på jobbet för Djurgården – även om matchen präglades av den tidiga utvisningen. Victor Edvardsen, Wilmer Odefalk och Jacob Bergström utmärkte sig på ett bra sätt i slutet och blir spännande att följa kommande matcher. Nu väntar träningsläger i värmen på Gran Canaria för truppen med avresa på måndag.

* * *

Vad tycker du om matchen? Var det någon spelare som stack ut lite extra? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton!