Dagens VM: inför dag 17

Dagens VM: inför dag 17

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Spanien vill skapa historia
Lördag morgon spelar Schweiz och Spanien den första av åtta stycken åttondelar. Efter att ha blivit krossade av Japan i den sista gruppspelsmatchen är spanjorerna positiva inför det som väntar och hoppas kunna dra lärdom av förlusten.
– Nederlaget häromdagen, vi har inte glömt det och vi kommer inte att glömma det. Dessa typer av nederlag sätter djupa spår på oss, men de är också nödvändiga i den evolutionära utvecklingen av laget och tillväxtprocessen, berättade förbundskapten Jorge Vilda under fredagens presskonferens.

Mot Japan var det ett Spanien som blev straffade i kontringsspelet framförallt. Stora luckor öppnade sig bakåt när Spanien tappade boll. Något man hoppas kunna justera till lördagens match.
– En av aspekterna som vi måste förbättra är att vara redo för kontringarna. Det är en fråga om defensiv positionering, den kompakta strukturen som kommer att hjälpa oss att vara säkra på försvaret i alla lägen.

Landet jagar sin första kvartsfinalplats efter att ha debuterat i VM-sammanhang så sent som 2015.

Självsäkra Japan
Japan har seglat upp som en utmanare till guldet efter att ha sopat rent i gruppspelet. 4-0 mot Spanien var ett styrkebesked för den asiatiska enfaldiga världsmästaren som nu ställs mot Norge. Efter 11 mål och noll insläppta är det ett självsäkert Japan som siktar högt.
– Vårt lag är mer självsäkert nu, det är en sak som är säker. Men det här är utslagsstadiet och vi har bara en chans att vinna. Så vårt tankesätt måste ändras därefter, sa tränaren Futoshi Ikeda under fredagen. 

Turbulent kring Norge
Norge å andra sidan har haft ett mer turbulent gruppspel. Efter premiärförlusten mot Australien var man illa ute efter kryss mot Schweiz. Man löste dock avancemang via en säker 6-0 vinst i sista omgången. Men gruppspelet har även kantats av oroligheter utanför planen. Storstjärnor i Graham Hansen har blivit förpassade till bänken vilket skapat rubriker och kritik internt. Samtidigt har landets största stjärna, Lyons Ada Hegerberg inte kommit till sin rätt. I andra gruppspelsomgången var hon dessutom tvungen att avgå skada precis innan matchstart och spelade inte mot Filippinerna. 

Besked kring stjärnans vara eller icke vara i åttondelen är ännu oklart, men tränare Hege Riise är positiv.
– Målet är att få henne (Hegerberg) redo för matchen och sedan får vi se hur redo hon blir, om hon kan spela 90 minuter eller mindre. 

Vill det sig inte för Hegerberg har Norge en duglig ersättare i Sophie Roman Haug som gjorde tre mål i den sista gruppspelsmatchen.

Lördagens matcher: 

  • 07:00 Schweiz – Spanien
  • 10:00 Japan – Norge

TV: Mästerskapspoddens experter om Spaniens stjärna Alexia Putellas

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-04 22:02:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons