Terrornivån hotar eventuellt svenskt medaljfirande
Svenska fotbollsförbundets säkerhetschef, Martin Fredman.

Terrornivån hotar eventuellt svenskt medaljfirande

Sverige spelar under lördagen match om bronsmedalj mot värdnationen Australien i VM. Vid en eventuell seger hade Stockholm varit platsen för ett mottagande och firande av det svenska landslaget. Detta som följd av den höjda terrornivån i Sverige. – Svårt att arrangera ett publikt firande på säkert sätt med den korta tid som finns, menar säkerhetschefen Martin Fredman.

Sveriges damer tog sig till semifinal i årets VM där man efter förlusten mot Spanien nu får sikta in sig på bronset. Under lördagen klockan 10:00 svensk tid ställs man mot värdnationen Australien i slaget om medalj. Sedan tidigare har det stått klart att landslaget, vid eventuell medalj, skulle firas i Stockholm, närmre bestämt Kungsträdgården, vid hemkomst. 

Efter Säkerhetspolisens nya information om att terrornivån i Sverige höjs från tre till fyra på en femgradig skala har SvFF beslutat att skjuta firandet på framtiden. 
– Det har under året skett en successiv förändring av hotbilden mot Sverige där vi gått från att betraktas som ett legitimt mål till ett prioriterat mål, sa Säpochefen Charlotte von Essen under en presskonferens under torsdagen. 

Säkerhetsläget har nu även fått det svenska landslaget att aggera. 
– Vi vill förstås att laget ska hyllas för sina framgångar i mästerskapet vid eventuell medalj och det kommer supportrarna få chans att göra vid ett senare tillfälle. Med den nya informationen från Säpo är det svårt att arrangera ett publikt firande på säkert sätt med den korta tid som finns fram till en hemkomst, säger säkerhetschefen Martin Fredman.

När ett eventuellt medaljfirande blir av är ännu inte klargjort. 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-18 08:50:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons