VM:s elva bästa spelare – inför kvartsfinalerna

VM:s elva bästa spelare – inför kvartsfinalerna

Med åttondelsfinalerna rodda i land har jag gett mig på konststycket att ta ut de elva spelare jag imponerats mest av under mästerskapet – hittills. Det är spelare som genomgående hållit en hög lägstanivå samtidigt som de stundvis stått för individuell briljans utöver det vanliga. Kanske ser elvan annorlunda ut när vi är i mål med VM, med flera spelare som lämnades utanför efter att ha legat på gränsen. Men här är min bästa elva efter gruppspel och åttondelar.

Målvakt: Ayaka Yamashita, Japan, 27
Ett av de svårare valen hittills i turneringen men mitt val faller på Japans burväktare Ayaka Yamashita. 1 insläppt mål på 4 matcher är självklart ett bra facit i sig. Men det som utmärker Yamashita förutom förmågan att stoppa skott är hennes lugn. Sättet hon vågar hålla i bollen i pressade lägen är precis vad man önskar av en modern målvakt. Att hon ofta är vältajmad i utrustningar och besitter en riktigt fin passningsfot är inte till hennes nackdel heller.

Högerback: Lucy Bronze, 31, England
Aningen populistiskt och kan argumentera för att hon passar bättre som wingback. Men faktum kvartstår att hon måste in i VMs bästa elva. Barcelonas och Englands högerback håller en otrolig nivå och har gjort de senaste tio åren. VM i Australien och Nya Zeeland är inget undantag. Har en enorm arbetskapacitet och är ständigt med offensiven. Förvisso en tuff gårdag mot Nigerias vänsterkant i åttondelen men löser trots allt en intakt nolla. En viktig pusselbit om England ska ta sig till medalj.

Mittback: Amanda Ilestedt, 30, Sverige
Sveriges bidrag i den backlinjen känns självklar. Efter premiären där hon är högst skyldig till underläget höjer hon sig ordentligt. En hjälteroll i slutminuterna följs upp av en avgörande prestation mot Italien i omgång 2. Sveriges skyttedrottning har sedan premiären stängt ned defensivt tillsammans med Magda och offensivt är hon ett ständigt hot. Tre mål hittills och alla med pannan viskar om en fysik utöver det vanliga. 

Mittback: Alex Greenwood, 29, Manchester City
Om Ilestedt är försvarets offensivt bästa pjäs så är Greenwood den överlägset bästa defensivt. I både korrekta tacklingar och bollvinster ligger hon topp två bland samtliga spelare i turneringen. En extremt svårslagen pjäs att ta sig förbi i försvaret. Bara släppt in ett mål i turneringen hittills och det är inte svårt att se varför. Med en pasningsfot som 88% av gångerna hittar rätt är hon även en trygghet i backlinjen. 

Vänsterback: Olga Carmona, 23, Spanien
Spanien har forsat framåt detta mästerskap med undantag plumpen mot Japan. Något som kännetecknar laget är deras skicklighet med boll, från målvakt till anfallare. En av de offensiva hoten hittar vi i Real Madrids vänsterback, Olga Carmona. Hennes fina passningsfot gör henne till en av mästerskapets mest passningssäkra spelare och ett vapen i anfallsväg. Att hon dessutom tar stort ansvar defensivt gör henne till en viktig pusselbit för Spanien.

Mittfältare: Elin Rubensson, 30, Sverige
Även på mittfältet tar en svensk spelare plats. Och nu med facit i hand känns det självklart, men det var det absolut inte inför mästerskapet. Elin Rubensson har aldrig varit landslagets mest tongivande spelare även om hon ofta funnits med. I år har hon växt fram till en ledargestalt på planen. Hennes arbetskapacitet över hela planen är enorm och hon ger inte motståndarna en lugn stund. En box-till-box mittfältare som är Sveriges största utropstecken och kanske turneringens bästa 6:a.

Mittfältare: Jill Roord, 26, Nederländerna
Om Rubensson är mittfältets defensivt ankare så är Roord definitivt hela mästerskapets offensiva. Nedrländskan, till vardags i Wolfsburg blev hon i sommar den dyraste spelaren i WSL när hon anslöt till storsatsande Manchester City. Fyra mål hittills i ett Nederländerna som har hittat helt rätt även utan storstjärnan Vivianne Miedema. Testar ständigt motståndarnas målvakt och är inte rädd för att ta avslut med sin giftiga högerfot. Drivet med bollen och fysiken gör henne till kanske Nederländernas största stjärna och självklar på mittfältet. 

Mittfältare: Katrina Gorry, 30, Australien
Hemmanationen är i kvartsfinal efter att ha slagit ut Danmark med 2-0 i åttondelsfinalen. Mycket har blivit rätt efter en trevande inledning för Tony Gustavssons damer, men den största aneldningen stavas Gorry. Den 154 centimeter långa mittfältaren är en ledargestalt på planen och trots sin storlek en av sportens mest hårdföra. Lägger inga fingrar emellan när hon vinner bollen högt upp i planen. Arbetskapaciteten är stor likt Rubensson och letar alltid vägar framåt efter bollvinst. Australiens hjärta på mittfältet.

Anfallare: Hinata Miyazawa, 23, Japan
Att inte ha med minst en av japanerna i anfallet hade varit tjänstefel. Japan som bedrivit en näst intill fläckfri insats så här långt i mästerskapet har flugit fram i offensiven. Ett insläppt mål och 14 gjorda är en otroligt facit och den som bidragit mest är anfallaren Hinata Miyazawa. Fem mål och en målgivande passning är riktigt fin statistik på fyra spelade matcher. I ett Japan där kollektivet har visat hur långt man kan gå, gäller det även att ha stjärnglans och det är precis vad denna målskytt bidrar med. Den kvicka och tekniska skyttedrottningen leder sitt landslag framifrån.

Anfallare: Lauren James, 21, England
Mycket går att säga om englands nummer 7. Efter petningen i premiären visade James med all önskvärd tydlighet att förbundskapten Wiegman inte kan fortsätta bänka henne. Lauren James kan spela på alla offensiva positioner och har en flyt med bollen klistrad vid foten som är unikt. Genom att flyta mellan lagdelarna får hon de mest avancerade delarna av spelet att se busenkla ut. Tre mål och tre målgivande passningar på just tre matcher hittills för Lauren James som spås en lysande framtid. Efter hjärnsläppet i åttondelen mot Nigeria återstår det dock om vi får se något mer av James detta mästerskap. Men faktum kvarstår att hon är en av mästerskapets största stjärnor.

Anfallare: Mina Tanaka, 29, Japan
På den sista anfallspositionen hittar vi återigen en japanska. Förvisso har hon själv gjort två mål men Mina Tanakas tre målgivande passningar placerar henne i topp jämsides med Lauren James. Hittar gärna ytan mellan mittfält och backlinje för att kunna hitta djupledslöpande kollegor med avgörande passningar. Stått för näst flest skapade chanser i mästerskapet vilket säger en del av Tanakas offensiva kvaliteter. 

Hur hade din bästa elva sett ut?

TV: Höjdpunkter från Miyazawa, Rubensson och Roord
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-09 12:01:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons