Walesiskt motstånd i Europa League för IFK Göteborg
Jörgen Lennartsson kan se fram emot att få åka till Wales i sommar för att spela Europa League kval.

Walesiskt motstånd i Europa League för IFK Göteborg

I skymundan av EM har lottningen för kvalet till Champions League och Europa League ägt rum, och Blåvitt lottades mot Llandudno Town FC från den Walesiska ligan. Matcherna spelas 30 juni och 7 juli och Blåvitt inleder hemma.

Llandudno är en liten kuststad i norra Wales med ca 20 000 invånare (ungefär som Falkenberg) och är främst känt som en sommarort. Laget gick upp i Walesiska Premier League så sent som säsongen 14/15 och lyckades i våras placera sig på en tredjeplats i ligan som vanns av The New Saints. 

Den Walesiska ligan är rankad som numer 51 av UEFA:s 55 högstaligor, endast Gibraltar, Andorra, San Marino och den ännu inte integrerade högstaligan i Kosovo är rankade sämre (den sistnämnda har först i år fick medlemsskap i FIFA, och ännu inte blivit UEFA medlemmar.) Allsvenskan i sin tur är rankad på en 21:a plats, framför Norge, men bakom Vitryssland och Cypern. 

Den Walesiska ligan är inte helt professionell och många spelare har jobb vid sidan av, samtidigt som de spelar fotboll. Detta för att den Walesiska ligan är lite av en oäkting bland ligorna. Den bildades i början av 1990-talet för att Walesiska Fotbollsförbundet inte skulle kunna slås ihop med det Engelska. Röster hade nämligen höjts om att Storbritannien hade 4 röster i FIFA (England, Skottland, Nordirland och Wales) när alla andra länder bara hade 1 röst. I Skottland och Nordirland fanns egna ligor, men i Wales fall spelade alla Walesiska lag i det Engelska seriesystemet. Det enda som egentligen gjorde Wales till en egen fotbollsnation var att man hade ett eget landslag. Så för att säkerställa sig om fortsatt inflytande skapade man den halvprofessionella Walesiska ligan. 

Det fanns bara ett krux. De Walesiska lagen spelade redan i en liga. Så en kompromiss nåddes. De lagen som spelade tillräckligt högt upp i seriesystemet i England fick dispans att stanna kvar i Engelska ligan. Lagen från Cardiff, Swansea, Newport och Wrexham, de fyra största städerna i Wales, blev kvar i den Engelska ligan. Istället är den största staden som är representerad i Walesiska ligan Barry, en stad i storlek med Falun. 

Kort och gott så spelar en klar majoritet av alla pengar i den Walesiska fotbollen inte i den Walesiska ligan, utan i det Engelska ligasystemet. 

Blåvitts motstånd i första omgången av Europa League är på pappret i princip det enklaste laget man kunde fått. 

Som en fotnot åker AIK också till Wales (samma dag till och med) för att möta Bala Town från Bala, en stad som också ligger i Norra Wales.


**UPPDATERING**

Skulle Blåvitt gå vidare från den första rundan så möter man Piast Gliwice från Polen i den andra kvalrundan. Gliwice är en stad i södra Polen, nära gränsen till Tjeckien, som har ca 180 000 invånare. Man slutade tvåa i den polska ligan senaste säsongen, lagets bästa placering någonsin. Senast man var i Europa var säsongen 13/14 då man åkte ur med totalt 3-4 mot Qarabag FK från Azerbadjan. Piast är på pappret ett av de starkare lagen i den lottningsgruppen Blåvitt hamnade i, men förra säsongen slog ju Blåvitt som bekant ut ett annat polskt lag, Slask Wrocklaw. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2016-06-20 14:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg