Walter Duhs allsvenska tips

Walter Duhs allsvenska tips

Under Svenska cupens gruppspel levererade Walter Duhs sitt preliminära allsvenska tips, och lagom till seriestart publiceras nu den definitiva tabellen. Walter kommer därefter som vanligt att återkomma under säsongen med spaningar efter varje allsvensk omgång.

Inledningsvis. Det är omöjligt att ens försöka ta in antalet bloggare, krönikörer, poddare, tänkare, tyckare, experter, journalister och övriga som just nu diskuterar allsvensk fotboll. I den kontexten hade man kanske kunnat bespara internet ytterligare en text. I helgen är dock världens längsta försäsong slut, och enbart det är väl en omständighet i sig som är värd att uppmärksamma. För egen del pågår dessutom en hel del processer i skallen inför inlämningen av årets första Fantasy-elva, och den som inte vill läsa kan givetvis också välja att titta åt ett annat håll. Det känns därmed nödvändigt att uppdatera det allsvenska tips som jag i all hast levererade i samband med Svenska cupens inledning. Nedan följer detta, med den tidigare placeringen inom parentes, och en kort tillhörande kommentar. Detta är min slutgiltiga gissning – jag lovar.

1. BK Häcken (3)
På Bravida Arena är det bäst musik, bäst mat och bäst fotboll. Ola Kamara är en klasslösning när alla andra ”nior” har försvunnit, och Häcken i övrigt osar kvalitet. Europaspel kan möjligtvis distrahera, men rimligtvis bör det bästa laget också vinna.

2. Djurgårdens IF (1)
Visst, förlusten i det europeiska dubbelmötet berodde till viss del på dålig matchform. Djurgården är ytterst kompetenta och rejäla. Men, Magnus Eriksson är äldre, Oliver Berg är beroende av frihet och det finns en gräns för hur stor spelaromsättning en backlinje tål. Det blir ett bra år, men inte bäst.

3. Malmö FF (2)
Det finns inte något som talar för att Malmö går en dålig säsong till mötes. Däremot finns det inte heller så mycket som talar för att laget kommer promenera hem flermålssegrar, inte med beaktande av varken cupspel eller Henrik Rydströms track record. Är truppen rätt balanserad? Hur många ”tior” eller kantspelare ska värvas så fort Taha Ali gör en dålig försvarsinsats innan ett vettigt alternativ till Kiese Thelin presenteras? Detta är frågor som ännu inte har besvarats.

4. IF Elfsborg (4)
Bernhardsson. Han kommer bli bra i år. Elfsborg är en kantspelare kort, jämför med i fjol, och kanske kan någon av de kvarvarande få spela mer än 60 minuter i en och samma match. Det är kontinuiteten som talar för att Elfsborg åter landar en topplacering i Allsvenskan.

5. AIK (7)
Jag känner att jag inte vet någonting om AIK, eller att någon annan egentligen gör det heller. Jag har inte någon aning om vad vi kan förvänta oss av Andreas Brännström som huvudtränare i en storklubb. Hur bra är Viktor Fischer egentligen? Kan John Guidetti någonsin leva upp till förväntningarna? Håller Rui Modestos finska tempo i Allsvenskan? Är Jimmy Durmaz – kvalitetsmässigt – en direkt ersättare till Sebastian Larsson? Kommer Bilal Hussein säljas i sommar? Är Magashy frisk och i form? Kommer Zachary Elbouzedi och Vincent Thill överhuvudtaget att få spela? Vem är Lamine Dabo? Jaja, en femteplats, kanske… eller?

6. IFK Värnamo (8)
Det är några killar som ska göra det. Gustav Engvall, Simon Thern, Ajdin Zeljkovic och Albion Ademi, inte minst. Och visst ser det spännande ut. Det är både hemsnickrat och profiltätt. Både stabilt och exotiskt. Det känns också som att Kim Hellberg har bra koll på det mesta. En historiskt sjätteplats blir utfallet – nästa år vänder det troligen nedåt igen.

7. Hammarby (5)
Formtoppen kom för tidigt, vi har sett det förut. Förmodligen kommer vi i november blicka tillbaka på cupmatchen mot Sundsvall som säsongens absoluta höjdpunkt. Kanske kan det inte krävas mer av Hammarby – det är trots allt inte fråga om ett färdigt lagbygge utan snarare början på något nytt. Ett gäng tonåringar som imponerar på försäsongen är tyvärr inte tillräckligt.

8. Kalmar FF (6)
Spelare för spelare är Kalmars trupp minst lika stark som föregående säsong. Henrik har bytts mot Henrik, och det är givetvis omöjligt att spekulera om kvalitetsnivån har sjunkit i ledarstaben. Det är kanske snarare så att Kalmar rimligtvis bör sluta åtta i Allsvenskan, och att de därför kommer att göra just det.

9. Mjällby AIF (11)
Mjällby är bra, inget snack om det. Lagets sannolikt starkaste egenskap är nog ändå att vara just det laget som ingen vill spela mot. Sedan tillkommer fyra U21-landslagsspelare, massor av allsvensk rutin och en gnällig Anders Thorstensson. Med ett sådant resonemang kanske Mjällby borde tippas högre, men det känns svårt – eftersom jag tror att de blir nia.

10. IFK Göteborg (9)
Nej, inte heller denna säsong kommer att bli framgångsrik för Göteborg – det känns helt klart. En massa miljoner för Elias Hagen är inte någon lyckad quick fix. Vem som ersätter Stahre återstår att se, men det är uppenbart att den personen tämligen omgående kommer att behöva fokusera på säsongen 2024 i stället.

11. Halmstad BK (10)
4-4-2, Magnus Haglund och Pelle Olsson, Örjans vall och Andreas Johansson. Kombinationen stinker allsvenskt mittenlag. Som vanligt få gjorda mål, och få insläppta. Förhållandevis bekvämt löser Halmstad det allsvenska kontraktet.

12. Degerfors IF (13)
Andreas Holmberg och Tobias Solberg kommer aldrig att få sparken. Detsamma gäller för Patrik Werner. Ingen hade reagerat om Degerfors trupp i sin helhet tillhörde ett mittenlag i Superettan, men den nyss nämnda trion sitter inne på vissa värmländska trolleritrick som får humlan att flyga. Det är en chansning, men den känns rolig. Degerfors spelar allsvensk fotboll även år 2024.

13. IFK Norrköping (12)
För Norrköpings del kanske man kan hoppas på att det är i år som laget slår i botten, för att skjuta sig uppåt igen. Det finns ett antal mycket bra fotbollsspelare och många fina ledare, men samtidigt saknar föreningen all form av stringens. Det spretar och stökar. Det är danskar och islänningar i olika skeden av respektive karriär. Det är ett ganska tunt försvar, och en i och för sig kompetent tränare som dock verkar ha rekryterats vid fel tillfälle. Norrköping får kämpa hårt i år. 

14. Varbergs BoIS (14)
Jocke Persson är nöjd med Varbergs vinterfönster. Samtliga 86 värvningar är aktuella för en startplats. Skämt åsido, det kan vara uttjatat – men det förtjänar att påtalas att Varberg enligt sin egen hemsida har 41 kontrakterade A-lagsspelare. Alla kommer inte att spela allsvensk fotboll i år (det utgår jag från), men det är sannerligen en spännande och annorlunda strategi. Det är nästan som att spela Football Manager med ett italienskt Serie C-lag. Med alla förmodade skador och avstängningar behövs många spelare. Det kommer ge Varberg chansen att på nytt kvala sig kvar i Allsvenskan.

15. IK Sirius (15)
Det känns bara så klassiskt. Att en klubb i Sirius storlek – som äntligen och på allvar lyckats etablera sig i Allsvenskan – gör en plattsäsong och degraderas. Risken finns nämligen att Marcus Mathisen lämnar i sommar, att Christian Kouakou får målkramp och att spelare som Tashreeq Matthews och Edi Sylisufaj åter träder in i den där anonymiteten som kan karaktärisera deras fotbollspersonligheter. Under sådana omständigheter blir det svårt för Sirius att prestera på en nivå som krävs för att undvika nedflyttning.

16. IF Brommapojkarna (16)
Så länge Olof Mellberg aktivt visar att han är mer (eller i vart fall lika) intresserad av att arbeta med TV-produktion som att leda ett allsvenskt lag har jag svårt att tro på någon som helst framgång för Brommapojkarna. En stor del av den talang och ungdomliga entusiasm som tog BP till Allsvenskan har lämnat. Spelare som Oscar Linnér, Ludvig Fritzon och Kevin Ackermann har värvats in, och kan säkert bidra med en del. Det är dock på sin höjd fråga om dugliga komplementspelare i ett allsvenskt lag, och just nu har jag lite svårt att se vilka andra skickliga spelare som de ska komplettera.  
 

Walter Duhs2023-03-29 20:30:00

Fler artiklar om Svensk Fotboll