VM2023: Den afrikanska kontinenten

VM i fotboll för damer spelas i Australien och Nya Zealand. 
Kan det finnas - precis som i Qatar- finnas ett starkt ljus på Afrika i detta VM eller kommer dominansen återigen vara Europa, Brasilien och USA? 
När jag tittar på de deltaganade lagen i Afrika utan att för den delen vara en expert på afrikansk fotboll för damer, så har jag svårt att se en möjlighet för antingen Sydafrika, Zambia, Marocko eller Nigeria att ta sig mycket längre än till maximalt en kvartsfinal, men högst troligt åttondelsfinal. 

Det har dock skett en liten intressant ändring i Afrika som skakat om styrkan något. Tidigare har Nigeria varit ledande lag. Under alla år har Nigeria - gång på gång- visat sig bära den afrikanska flaggan, men under det afrikanska mästerskapen 2022 skedde något nytt. Från Sydafrika kom ett starkt samspelat Banyana Banyana och tog titeln. Marocko var motståndare i finalen och Nigeria fick även stryk av Zambia i match om tredje pris. 

Så hur bra är lagen?

Sydafrika: 
Desirée Ellis är coachen som tagit ut en trupp, som till stor del består av spelare från Mamelodi Sundowns i försvaret och sedan en del från universitet och andra lokala klubbar. När man följer debatten i landet är det stora diskussioner om målvakterna. Kaylin Swart är en av målvakterna och röster höjs om hennes förmåga. Även forwarden Melinda Kgaiate är ifrågasatt och man undrar var Thalea Smidt från just Mamelodi Sundowns är. 
Notabla spelare i laget är dock målvakten Andile Dlamini från just Sundowns som var turneringens bäste målvakt när de vann AFCON; Refile Jane, som finns i Sassuolo i Italien och så hoppas man på att forwarden Thembi Kgatlana är åter från skada och kan prestera normalt. Intressant spelare i Hildah Magaia, som avgjorde AFCON ifjol. 

Sydafrika möter Sverige, Argentina och Italien i gruppen. En mycket svår grupp att slå sig fram igenom. En trolig placering är trea, men Italien kan möjligen slås för att bli tvåa. Sverige lär ta gruppen. 

Marocko
Rosella Ayane
är det stora utropstecknet. Med all rätt. 
Född i Reading med marockansk pappa och har hela livet spelat i Skottland och numera i Tottenham. Hon slog in bollen i mål för att ta Marocko till final i AFCON och är den som skall leda laget. Under våren har Marocko långsamt spelat ihop ett lag som har massor av utlandsproffs och märkt av den stora diasporan. Segrar mot Bosnien och Slovakien, följdes av förluster mot Tjeckien och Rumänien. Tre matcher till skall spelas - Italien, Schweiz och Jamaica. 
Kapten i laget är Ghizlane Chebbak och utnämnd till turneringens bästa spelare i AFCON senast. Hon har varit sitt ASFAR trogen i många år. Tränaren heter Pedros och efter att han tagit ut sin trupp sade han "we know we are underdogs, but we will make the nation proud". 
När han tog ut sin trupp så insåg han att han behövde rutinen från skyttekungen Ibtissam Jraidi,som efter tre skytteligasegrar i Marocko numera finns i Saudiarabien. Andra viktiga spelare finns i ASFARs Fatima Tagnaout och backen Tarbet, som vunnit EM-guld för juniorer med Spanien, men nu spelar för Marocko.

Zambia
Låt oss imponeras av en spelare som gjort 22 mål på tio landskamper. Barbra Banda heter hon och är the Copper Queens stora stjärna. Sex mål i Olympiska spelen 2020 och den första som någonsin gjort två raka hattricks. Hon är 23 år gammal och leder detta unga snabba tekniska Zambia där coachen Bruce Mwape har ett lag på gång som kan överraska. Här finns också Racheal Kundananji, som i den högsta spanska divisionen sparkat in en mängd mål. I samma lag finns Grace Chanda, som är en livfull mittfältare. På mitten finns också Ireen Lungu- en löpstark tjej som kan vända matcher. Tyvärr tappade man Hazel Nali, målvakten som skadades i en träningsmatch inför VM. 
När Zambia debuterade på den internationella marknaden under OS i Tokyo, så vann Holland den inledande matchen med 10-3. NU möter man Japan, Spanien och Costa RIca. Jag är övertygad om att man har minskat avståndet. 

Nigeria
Det väldiga Nigeria är dominanten i Afrika. 11 afrikanska mästerskap och deltagare i varje VM. Men 2022 kom en smolk i glädjebägaren då de inte ens plockade medalj i AFCON. En försmädlig fjärde-plats. Är dominansen bruten? Har andra nationer ätit upp avståndet? Jag är tveksam för NIgeria har ett slagkraftigt lag. Här finns exempelvis en Champions League-vinnare i Asisat Oshoala. Hon ses oftast som Afrikas bästa spelare och vann "Afrikas Ballon D'or" 2022. Här finns den mycket duktiga backen i Leicester Ashleight Plumptre, Atletico Madrids Rasheedat Ajibade, som av FoxSports rankas som en av turneringens 25 bästa spelare. Esther Okoronkwo i St Etienne och bekanta Uchenna Kanu är andra som lyfter laget. 
Nigeria blir tuffa att möta för Canada, Australien och Irland och är väl att  betrakta som en "dödens grupp", med OS-vinnarna Canada, värdnationen Australien och ett Irland som fylls på av spelare från Engelska Super League. 

Nu vet ni massor mer om de afrikanska lagen. 

Magnus Falk2023-07-13 15:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons