I 45 minuter gjorde MFF en storartad match. Sen kom raset.

Spelare som Oscar Lewicki, Niklas Moisander, Sören Rieks och Felix Beijmo fanns alltjämt på skadelistan tillsammans med Ola Toivonen och Jonas Knudsen när MFF drog till Ryssland och Sankt Petersburg. Malmö kunde emellertid ändå ställa upp med ett starkt lag och dessutom ha spelare som Sergio Peña och Martin Olsson på bänken. Så även om skadeläget kunde varit bättre var det ändå ett mycket starkt Malmö som Jon Dahl Tomasson kunde ställa på benen.
Anel, Lasse, Franz
Eric, Rakip, AC, Bonke, Berget
Colak, Veljko

Noterbart är också att både Eric Larsson och Johan Dahlin gjorde debut i Champions League på det ryska gräset.

Zenit började klart bäst och öste på med hög press och högt tempo mot ett MFF som sjönk och sjönk inledningsvis, och 1-0 kom som ett brev på posten. Hemmalaget spelade runt bollen och efter ett inspel från vänsterkanten kunde Claudinho stöta in bollen förbi en chanslös Dahlin. Claudinho blev mer eller mindre helt fri i straffområdet trots flera Malmöspelare närvarande.

Men Malmö skakade av sig mardrömsstarten och stora delar av den första halvleken var det gästerna som styrde och dikterade villkoren i. Malmö hittade fina ytor på mittfältet och kunde ofta trycka tillbaka det ryska storlaget med bra rörelse, hög press och fint passningsspel. Och det gav en del lägen...

Veljko Birmancevic fick fram en boll till Colak strax utanför straffområdet. Den kroatiske anfallaren vände inåt plan och fick en bra träff, men skottet gick strax utanför bortre stolpen. Någon decimeter från ett drömmål i den 13:e minuten.
Några minuter senare fick AC ett ännu bättre läge när Berget vackert nickade ner ett inlägg från höger, men AC sköt direkt i läget och skottet gick en bit över ribban. Ett sånt läge ett lag som MFF sannolikt inte har råd att missa på den här nivån.

1-0 stod sig halvleken ut. Även om Malmö var det bollförande laget under stora delar av halvleken var det inte sällan Zenit väl enkelt fick ta sig fram till bra ytor när de fick äga bollen lite längre. MFF:s anfallsspel höll hög klass, men defensivt fanns det saker att jobba med.

Det skulle dock aldrig riktigt ges chansen till det. Tidigt i andra halvlek smällde det nämligen igen. Ett inlägg från vänster gick förbi alla och när den skickades in igen tappade MFF igen i straffområdet och Daler Kuzyayev kunde tämligen omarkerad nicka in tvåan från några meter. Noterbart vid båda målen var hur bolltittande Malmö blev och hur vi gång på gång inte går nära spelare utan istället håller ytor. Det kostar. Igen.

2-0 och lååång uppförsbacke, men backens lutning skulle öka dramatiskt omgående när Anel Ahmedhodzic tog bollen med händerna och efter en VAR-koll stod det klart att domarens gula kort förvandlats till ett rött för målchansutvisning. Knappast helt fel, men knappast heller en situation som dömts på samma sätt av alla domare. Hursomhelst. Backen blev en vägg.

Malmös chanser att vinna var såklart mikroskopiska framöver och JDT visade ganska tydligt att han gav upp då han ganska kort efteråt bytte ut Colak. Även spelare som Bonke och Rakip plockades av tidigt i förmån för Abubakari, Sergio Peña och Martin Olsson. Inga dåliga spelare och bra med speltid för dessa, men hade vi gått för segern hade Colak varit kvar. Alla dagar i veckan.

I vilket fall som helst såg det ut som om Malmö kunde reda ut den värsta stormen och det blev inget ras omgående efter utvisningen. Men det skulle komma. I den 80:e minuten kom 3-0 när Alex Sutormin placerade in bollen från distans när försvarsspelet inte orkade upp i pressen. Och tyvärr skulle det även komma 4-0 när Wendel tryckte in en retur från nära håll. MFF ville ha det till offside, men Martin Olsson var på "fel" sida och målet stod sig.

4-0. Stora siffror, men inte missvisande till hur matchen gestaltade sig under den andra halvleken.

-------
Japp. Så kan det bli. Efter 45 minuter var det en av våra bästa matcher i Europa. Efter 90 blev det en av våra sämsta.

-------
Sen ska man ju inte få för sig att Zenit är ett dåligt lag. Men heller inte ett lag vi bör förlora med 4-0 mot.

-------
MFF:s ovilja att markera i straffområdet kostade igen. Att Malmö fortsätter att "markera" zon i försvarsspelet rakt igenom har gjort att vi släppt in många mål som inte känts helt nödvändiga. Tyvärr har vi inget att luta oss mot. När det börjar gå dåligt har vi ingen kontroll.

-------
Men så är det. Vi behöver att allt klaffar. Vi försöker spela och vi försöker göra något offensivt. Delvis gör vi också en bra match, men delvis faller vi igenom hårt. Det behöver vi såklart rätta till. Att ligga lite mer rätt lite oftare defensivt samtidigt som vi försöker ha kvar samma ork offensivt och där ha lite mer kyla. Det är såklart mycket lättare att säga, än att göra men det är dit vi ska sträva. Mot att bli bättre.

-------
Bra speltid även för Peña som kommer in och är väldigt trygg med boll här också. Har även ett hyggligt skott i andra halvlek.