Historien om Svedala IF
Hur började det egentligen för Svedala IF, vem var det som bildade klubben, fanns det fler idrotter än fotboll i början? Grusplan/Svedala IF presenterar: Historien om Svedala IF.
1908 var ett händelserikt år i hela sportvärlden, FC Internazionale (Inter) bildas, Sverige spelar sin första landskamp i fotboll och vinner mot grannarna Norge med 11-3. Och lilla Svedala med sina 1500 invånare får sin första idrottsförening, Svedala Idrottsförening. Det är den 30 november 1908, cirka 15 stycken personer samlades för beslut om att upprätta en idrottsförening. De som låg bakom detta var den Josef Linderoth som sedermera skulle bli klubbens första ordförande och Oscar Nordh. Beslutet om en idrottsförening gick igenom och Svedala Idrottsförening föddes.
Stadgar utarbetades likaså, till skillnad från nu när Svedala IF bara innefattar fotboll var det en mer allmän idrottsförening.
GYMNASTIK
FRIA IDROTTER såsom
HÖJD-, LÄNGD- OCH STAFSPRÅNG
DISKUS OCH SPJUTKASTNING, KULSTÖTNING
LÖPNING 100, 400, 1500 OCH 10.000 METER
HÄCKLÖPNING 110 METER
STAFETTLÖPNING 400 METER
VELOCIPEDRIDT INTILL 20.000 METER, EVENTUELLT LÄNGE AFSTÅND
FOTBOLLSSPEL
SKRIDSKOÅKNING
Första året (1909) gick lite knackigt och våren 1909 bildades en ny styrelse med Oscar Nordh i spetsen. Ett stort problem för styrelsen visade sig vara att hitta en lämplig plats för att påbörja byggandet av en idrottsplats. Sedermera vet vi hur det gick, då ägde Svenska Sockerfabriksaktiebolaget en bit mark belägen vid järnvägen, Malmö och Ystad. Styrelsen ansåg att det var en bra plats för att anlägga Svedala IF:s första idrottsplats. För 70 kronor per år hade Svedala rätt att arrendera 2 1/3 tunnland, platsen var nu löst, nu återstod bara själva byggandet av idrottsplatsen. Med en hårt åtstramad ekonomi dröjde det sex år innan idrottsplatsen var färdigbyggd.
Det blev en tuff start för den nybildade föreningen och de första tio åren ägnades mycket tid åt idrottsplatsen, medlemsantalet växte inte så det knakade direkt och det var bara i friidrott och gymnastik som tävlingsutbyte skedde. 1919 är året då Svedala IF kanske endast skulle bli en elvaårig historia, med endast två betalande medlemmar var Svedalas tid på väg att upphöra.
Men Svedala IF fortsätter leva vidare och 1921 upprättar Oskar Nordh och styrelsen, följande Ordningsregler:
1. att utan dröjsmål fullgöra sina förpliktelser mot föreningen.
2. att ej tillåta någon, vare sig föreningsmedlem eller utomstående, att genom vårdslöshet, okynne eller elakhet åstadkomma skadegörelse å föreningens lösegendom eller missprydande av idrottsplatsen.
3. att vid alla tillfällen, å såväl idrottsplatsen som då han å andra orter representerar
idrottsföreningen, genom ett korrekt uppträdande tilltvinga sig själv och föreningen
aktning, samt
4. att intressera vänner och bekanta för att ingå som medlemmar i föreningen.
Fotboll börjar bli den allt mer dominanta sporten i föreningen, 1931 åker Svedala IF för första gången utanför Sveriges gränser till grannlandet Danmark. Sösum Viksö Idrottsförening är det danska laget som Svedala vinner mot med hela 7-3. Detta är början på ett framgångsrikt 30-tal. Det är främst under andra hälften av 30-talet som det börjar gå riktigt bra. På våren vinner man Sydskånska Serien (Ungefär Division IV i dagens divisionssystem) och man kvalificerar sig därmed för Skånska Serien på hösten.
En spelare som komma bli Svedalas än så länge enda landslagsman, Carl-Erik ”Pigge” Sandberg presenterar sig för Svedala-publiken, med sina osannolika 50 fullträffar 1937 är han en stor bidragande orsak till seriesegern. Även Gunnar Jennby gör en bra säsong i Svedala-tröjan. Framgångarna för dessa två spelare gör att de upptäcks av ”spioner”, Pigge går till Malmö FF där han kommer att göra 130 mål på 269 matcher i den himmelsblåa tröjan. Dessutom hinner han dra på sig den blågula landslagsdressen fyra gånger och näta i sin landslagsdebut. (Se separat artikel, Profilen: Carl-Erik Sandberg) Samtidigt försvinner Gunnar Jennby till Malmö BI som då tillhör Skånes bättre klubbar.
År 1939 sjunker medlemsantalet i föreningen drastiskt, då flera kallas in till värnplikt under rådande andra världskriget. Idrottsplatsen är inte heller tillgänglig då den genomgår en renovering. Men bara två år senare, 1941, ser det betydligt ljusare ut igen, för första gången någonsin i klubbens historia uppgår medlemsantalet till över 100 medlemmar! Kommunen som tagit över idrottsplatsen är också färdiga med renoveringen.
Detta år invigs också Nya Idrottsplatsen, den 8 juni invigs den och samtidigt möts Svedala IF och namnkunniga Malmö FF. 1500 åskådare är på plats och Svedala har något överraskande ledningen med 2-0 i halvlek, men i andra halvlek kommer MFF tillbaks och lyckas göra två mål. Oavgjort mot Malmö FF! Det har sagts att detta är den bästa matchen ett SIF-lag någonsin gjort mot ett så kvalificerat motstånd!
Tre år senare är Svedala på väg mot seriesegern i Skåneserien, med en omgång kvar leder man och ett oavgjort resultat i sista omgången mot Lunds BK bör räcka till serieseger. Svedala spelar oavgjort mot Lund och ser sig som seriesegrare, nu måste nämligen Flagg vinna med 8-0 – man vinner med 9-0! Seriesegern till Flagg – eller? Arlöv måste slå Lunds GIF med 15-0 för att vinna serien – och likt förbaskat vinner man också med 15 och tar hem serien. Svedalas serieseger blev till en tredjeplats på bara några ynka timmar.
Följande år hade man ett bra A-lag, Bengt Lundberg som sedan gick till Trelleborgs FF, Gunnar Lundquist och bröderna Sandberg. 40-talet var ett av Svedalas starkaste år på fotbollssidan.
Första resan till Tyskland för Svedala IF gick 1953 då Svedala lyckades få oavgjort mot Germania Walsrode. Ordförande Nisse Perlman värvade under 1952-1954 Kjell Persson från MFF, Nisse Sandahl från Flagg och Gert Dahlgren från MBI. 50-talet var inte lika lyckosamt som 40-talet och enligt Sune Göranssons ”Bland SIF:are och andra Svedalabor under 1950-talet” Så gjorde nyförvärven sitt, ”Klubben hade stor nytta av nyförvärven
eftersom bottenstrider snarare var mer regel än undantag”. 1959 åker Svedala ur och nästkommande år spelar man i division VI.
1961 var det åter dags att stå som seriesegrare, då i division 6. Fyra år senare startades också ungdomssektionen upp av Leif Malmberg, Stig Andersson, Gösta Berg och Bernt Holmquist. Men redan 1962 visade juniorlaget goda takter, på 18 matcher vann man 16 och spelade oavgjort två. 77-10 i målskillnad talar sitt tydliga språk.
Söderslättscupen blev en tradition på 60-talet och redan första året cupen infördes, 1963 stod Svedala IF som ett av lagen i finalen. I finalen som spelades inför 1000 åskådare på Gislövs Idrottsplats blev det dessvärre förlust med 3-1. Två år senare blev det respass i tredje omgången efter förlust med hela 8-1 mot Klagstorp.
1966 tränades Svedala av förre MFF-spelaren Folke Nilsson och han ledde Svedala till sin andra final. Finalen spelades på Trelleborgs IP (Vångavallen numera) mot Vintrie IK (Hyllie IK numera). Svedala vann med tennissiffrorna 6-2 och förutom äran gav det också ett välbehövligt tillskott i kassan, 5500 kronor fick man i med vinsten i finalen. De kommande åren nådde inte Svedala några stora framgångar i cupen.
Under 70-talet var det mestadels spel i division 6, ungdomsverksamheten började också växa. Damfotbollen startades också upp i början av 70-talet.
På 80-talet höjdes dock målsättningen, man låg då i femman men nu skulle man åtminstone upp i fyran. Laget bestod av en stomme av Plättan, Torbjörn Jönsson, Tommy Ling och Mats Kvist. Laget tränades av Göran Larsson och 1982 tog man steget upp till division 4 för första gången på många år.
Året efter, 1983, gick Svedala så långt som till femte omgången i Svenska Cupen! Där tog det stopp mot topplaget i division 1, Kalmar. Men prestationen att gå så långt i Svenska Cupen gjorde att Svedala fanns med på tipskupongen, måltipset. Målkungen under denna tid var Torbjörn Jönsson som vann skytteligan i både fyran och femman.
Ungdomsverksamheten växte också så det knakade, mellan 1985 och 1987 hade Svedala över 600 medlemmar och representerades av 19 pojklag och 7 flicklag.
90-talet började riktigt bra, 1993 vann Svedala IF DM med Christian Lundberg som tränare. Och 1994 tog man steget upp till fyran igen efter att vunnit femman, då med Mikael Svensson som tränare. Man vann första året i fyran och tog hem seriesegern och var därmed klara för trean. Men sejouren i trean blev kortvarig och man trillade ur direkt.
Nästa sejour i trean kom 2003 då man kom tvåa i fyran efter Limhamns IF, men eftersom man var bästa tvåa bland Skåneserierna gick man direkt upp utan kval. Men likt förra sejouren i trean trillade man ur även detta år efter att ha kommit näst sist. Inför 2005 kom en ny tränare till klubben, Christian Lind. Efter en dålig vårsäsong repade Svedala mod och på höstsäsongen imponerande man och slutade till sist fyra, man missar kvalet till trean med en ynka poäng.
2006 och 2007 blir två mellansäsonger där man slutar på en sjätte plats och en sjunde plats. Kommande år slutar man sjua, då med en ny tränare, Ulf Jansson.
2008 firade man 100-års jubileum.
2009 gick man upp till division tre efter serieseger i division fyra, Ulf Jansson som tog upp Svedala till trean meddelade även att han inte följer med upp i trean, det innebar att Svedala fick se sig om efter en ny tränare. Tränaren som ska coacha Svedala i trean 2010 blev Kalle Palm.
Nu väntar en spännande framtid för klubben som är en av Skånes äldsta!
Källor
Inledning av Thomas Hansson i Jubileumsskriften 2008
Gamla IP och lite annat av Bengt Sandberg i Jubileumsskriften 2008
Begynnelsen och första storhetstiden i Jubileumsskriften 2008
Bland SIF-are och andra Svedalabor under 1950-talet av Sune Göransson i Jubileumsskriften 2008
Vårt sextiotal av Johnny Olsén i Jubileumsskriften 2008
Söderslättscup och Bingospel på sextiotalet av Bengt Collovin i Jubileumsskriften 2008
”Att vara med”: Sjuttiotal blir åttiotal av Thomas Hansson i Jubileumsskriften 2008
SIF på åttiotalet, en växande förening av Curt Göransson i Jubileumsskriften 2008
Nittiotalets profiler av Bo Andersson i Jubileumsskriften 2008