Lagbanner

Inför årsmötet: analys av hockeyutredningen

"Innehållet är en svidande granskning av hur en av de senaste årens viktigaste administrativa uppgifter för AIK:s huvudstyrelse (HS) fullständigt havererat"

Det är få saker man som gnagare kan glädjas sig åt just nu. I skymundan av krigsrubrikerna efter derbyt publicerades i tisdags den hockeyutredning som var orsaken till att årsmötet i slutet av september avbröts. På måndag den 25 oktober är det dags att återuppta årsmötet. Utan att överdriva är innehållet i hockeyutredningen ännu en AIK-relaterad sak som definitivt inte bättrar på humöret. Innehållet är en svidande granskning av hur en av de senaste årens viktigaste administrativa uppgifter för AIK:s huvudstyrelse (HS) fullständigt havererat.

Den 31 mars 2003 fastställde AIK:s årsmöte att AIK skulle bilda specialidrottsföreningar och sjösätta en ny organisation. Den nya organisationen föreslogs träda ikraft den 1 juli 2003. Efter årsmötet hade HS alltså tre månader på sig att verkställa årsmötets beslut. För fotbollen var det praktiska med att bilda en förening (AIK FF) redan avklarat vid årsmötet i mars. Moderföreningen AIK hade då också tillgångar i form av aktier i AIK fotboll AB. Dessa aktier överläts till AIK FF i augusti 2003 och ett stort underskott uppstod i moderföreningen AIK. Ett underskott som en enligt utredningen var helt avgörande för att klara licenskraven.

Hade AIK Ishockeyförening bildats, ansökt om medlemskap i Svenska ishockeyförbundet (SvIF) och ansökt om att föra över spelrätten från moderföreningen-AIK före augusti 2003 hade AIK troligen inte tvångsdegraderats till div. 1 inför denna säsong. (se utredningen under punkt 1.9). Det vill säga - HS oförmåga att verkställa årsmötets beslut om organisationsförändring var direkt avgörande tvångsdegraderingen.

Den kanske mest häpnadsväckande i detta sorgliga ärende handlar om senfärdigheten att bilda AIK ishockeyförening (AIK IF). Redan i oktober 2002 fick AIK:s kanslichef Axel Wester och hockey-VD Hans Mörner i uppdrag att ta fram en tidsplan för bildandet av AIK IF. Den 30 april 2003 bildas också AIK IF för första (!) gången. En styrelse med bl.a. Peter Pütsep som ordförande och Odd Svartling som sekreterare väljs. Det anges att AIK IF då bildas på uppdrag av Axel Wester, som i sin tur angett att han inte kan minnas detta. Pütsep och Swartling får AIK IF:s uppdrag att snarast ansöka om medlemskap i SvIF och att förhandla med moderföreningen AIK.

Efter detta händer enligt utredningen absolut ingenting som för frågan framåt. Trots att årsmötet den 31 mars 2003 gett den nytillträdda HS med KG Svensson i spetsen uppdrag att sjösätta den nya organisationen till den 1 juli 2003 händer inget annat än att ett brev skrivs till SvIF om att AIK IF skall ta över hockeyverksamheten. Istället rullar månaderna på och den 5 november 2003 inträffar det mycket märkliga att samme Axel Wester, som redan i maj påstås ha gett Odd Swartling i uppdrag att bilda AIK IF, själv får i uppdrag av HS att omedelbart bilda AIK IF. Ännu märkligare är att Odd Swartling som redan valts till sekreterare i den första AIK IF den 6 november 2003 väljs till ordförande i den andra upplagan av AIK IF.

Eftersom AIK redan i augusti 2003 gjort sig av med aktierna i AIK fotboll AB, med numera välkänt underskott som följd, förklarar SvIF den 23 januari 2004 att AIK IF inte får överta AIK plats i seriesystemet om inte AIK tillsammans med AIK IF och AIK hockey AB kan visa upp ett positivt eget kapital. Detta klarar givetvis inte AIK vilket leder till att tvångsdegraderingen är ett faktum den 4 juni 2004.

I rapportens avslutande del (punkt 1.11) sammanfattar hockeyutredningen sina slutsatser. På punkt efter punkt riktas det allvarlig kritik mot HS, mot organisationsstrukturen och kommunikationen inom AIK;
- HS har inte verkställt årsmötets organisationsbeslut till den 1 juli 2003,
- HS, och hela AIK:s organisation, hade inte skaffat sig kunskap om reglerna för elitlicensen,
- Inte ens när AIK i januari 2004 får klart besked av SvIF om hur elitlicensen kommer att bedömas accepteras det beskedet.
- AIK IF är inte bildat såsom årsmötet beslutat om,
- HS agerande gentemot klubbens stadgar § 7, 12, 13 och 22 är uppseendeväckande bristfällig (vilket på ren svenska torde betyda att det hela har skötts skitdåligt).
- Det är bland annat avsaknad av intern kommunikation som lett till dessa felbedömningar.

Överhuvudtaget genomsyras hela utredningen av intrycket att den ena handen inom AIK inte vet vad den andra gör. Många olika personer har varit inblandade, men till slut går det inte att komma ifrån att ishockeyns tvångsdegradering är en fråga som HS har varit ytterst ansvarig för, och som HS hade ansvaret att bevaka och genomföra. Hur den interna kommunikationen har kunnat bli så dålig inom AIK-familjen ger utredningen tyvärr inget svar på. Det är dock en av många frågor som den styrelse som väljs på årsmötet på måndag måste ta tag i med största kraft.

Noterbart är att HS direkt när utredningen presenterades på AIK:s hemsida också la ut en egen text där man lyfter fram vissa som man anser förmildrande omständigheter. Detta samtidigt som man sagt att man helt skall respektera utredningens innehåll. Utredningen hade antagligen blivit ännu mer detaljerad än vad som redan är fallet om det funnits mer tid till förfogande. Nu är vissa frågor fortfarande inte riktigt utredda. När årsmötets avbröts för en knapp månad sedan var beskedet från HS att det mesta av utredningsarbetet var avklarat men att vissa kompletteringar behövde göras. Inte helt oväntat visade sig det vara osanning och att utredningsgruppen verkligen fått arbeta mot klockan för att hinna bli klara denna vecka.

Ulf Widlund2004-10-21 13:45:00

Fler artiklar om AIK

Matchrapport AIK - Oskarshamn 17/1-2025