Inför Kalmar-AIK: Går det att ta en sjätte raka vinst?

Efter ett landslagsuppehåll på tio dagar så var det återstart för HockeyAllsvenskan i onsdagens omgång. AIK var spelledigt då men möter i fredagens omgång nykomlingen Kalmar borta i Hatstore Arena. AIK som kommer till matchen med fem raka vinster. Då blir den självklara frågan: Går det att vinna även en sjätte raka?

Att vinna fem i rad är svårt i ishockey, där ett lag ytterst sällan vinner mer än tre matcher på raken. Men AIK står med fem raka vinster i ryggen inför mötet med Kalmar.

Fem raka är lika imponerande som svårt och det känns som det kom lite från ingenstans.

AIK började serien ordinärt men helt ok med fyra vinster, fyra förluster och två förluster på OT/straffar. Det är helt ok då det betyder vinst i varannan match, vilket brukar leda till en plats runt sju-åtta ungefär.

Den 25 oktober förlorade AIK derbyt mot Djurgården med 3-1 i Globen. Det var Emil Wahlbergs första match i AIK-tröjan sedan han kom på lån från Modo.

I matchen efter låg AIK under borta mot Södertälje med 1-3 en bit in i den tredje perioden. Men då kom vändningen som i högsta grad kan ha bidragit till fem raka vinster. AIK kom tillbaks genom två snabba mål och fixade oavgjort efter 60 minuters spel. AIK drog sedan det längsta stråt i straffläggningen

Efter Södertälje-matchen verkar AIK ha blivit ett nytt lag. För sedan kom följande svit: 9-1 mot Västervik, 5-2 borta mot Östersund, där ställningen var lika efter två perioder, 4-0 mot Västerås efter säsongens bästa insats och för en dryg vecka sedan slogs Almtuna tillbaks på Hovet med 3-0.

Fem raka vinster, två raka hållna nollor av Antoine Bibeau och tre raka hemmavinster är onekligen imponerande.

En förklaring kan säkert vara Emil Wahlbergs intåg i truppen. Wahlberg har sedan han kom till klubben på lån spelat sex matcher, gjort 4 poäng (2+2) och har plus 6 i plus/minus. Han har förutom det bidragit med ett stabilt spel och har gjort sina backkollegor i synnerhet bättre.

Sportchef Niklas Persson har dagligen kontakt med Modo om detta. Wahlberg är just nu tillbaks i Modo som äger frågan. Men det vore underbart om Persson kunde få till ett längre låneavtal med Wahlberg.

En annan spelare som varit mycket delaktig i sviten, och som inte synts så mycket fram till nu är Kristoff Kontos. Han har uppenbarligen blivit bättre sedan han sattes ihop med Arvid Degerstedt och Willam Ignberg Nilsson. Kontos hade en svag start poängmässigt men står nu på 3+8 på 14 matcher.

Sedan måste man också nämna målvakten Antoine Bibeau. Efter att han kom tillbaks från sin skada så har han två raka hållna nollor. Han har sett ut som en annan målvakt sedan han kom tillbaks. Lugn, trygg och stabil.

Till matchen mot Kalmar så har AIK gjort klart med en ny back i 25-årige Arvid Henrikson. Arvid är en stor, defensiv högerskjutande back som fått sin fostran i AIK där han spelat i j18 och j20.

Han gjorde HockeyAllsvensk debut med AIK säsongen 2016/2017 där det blev två matcher. Men sedan lämnade Arvid för Örebro, men lyckades inte ta en plats i deras SHL-lag.

Istället drog han vidare till Nordamerika där det blev fem säsonger i olika ”minor leagues” innan han till denna säsongen skrev på för Västervik, som han nu alltså lämnar efter 16 matcher.

Arvid Henrikson har skrivit på för resten av denna säsong.

Matchen mot Kalmar då. Vad väntar? Ja, det väntar ett starkt hemmalag som minsann inte verkar ha någon lust att vara den där vanliga nykomlingen som ligger i botten. Kalmar har gjort en bra start på säsongen, även om de börjat tappa lite på slutet.

Kalmar ligger för tillfället stabilt i mitten av tabellen på åttonde plats med 22 poäng på 15 matcher, sex poäng efter AIK.

I onsdagens match åkte Kalmar på en solklar förlust borta mot Västerås med 1-5. Men på hemmaplan blir smålänningarna farliga att tas med.

När lagen möttes på Hovet i omgång 3 så vann AIK med 6-3 efter en målexplosion med fem mål på tio minuter i andra perioden. Men Kalmar snurrade stundtals friskt i AIK:s zon den gången.

Nu är AIK ett annat lag än vad man var då. Men frågan är hur mycket uppehållet påverkat? Förhoppningsvis ingenting. Hoppas också att spelarna inte fått hybris av vinsterna utan fortsätter göra jobbet.