Svunna Tider - AIK:s nummer 18 Leif Holmgren
Han var klubben trogen under 14 framgångsrika säsonger, Leif Holmgren måste för alltid ses som en av AIK:s stora legender och hjältar. Han var med under tiden som AIK var en stormakt inom svensk ishockey, Leif Holmgren fortsatte även sin bana i klubben som tränare under fyra säsonger på 90-talet. - Vi hade en otrolig sammanhållning, en gruppdynamik. Ett kamratgäng som jobbade stenhårt för AIK, berättar Holmgren om de framgångsrika åren i klubben. Ett av flera stora ögonblicken för Leif Holmgre
AIK:s nummer 18 är först ut, planerna finns på en artikelserie med flera av klubbens legender genom åren. Ett försök att bjuda på lite läsning, glädje och leende nu när vi inte kan åka till Hovet att stötta laget på isen. Klubbens historia innehåller mängder av stora idoler, profiler som varit med och placerat klubben på ishockey-Sveriges karta. Mängder av hjältar som tagit plats i klubben, bidragit med sina insatser till stora framgångar genom åren – Svunna Tider.
Leif Holmgren berättar om hur nära det var att det blev Djurgården i stället för AIK när familjen flyttade till Stockholm i samband med att hans pappa fick jobb i huvudstaden. Vi ska vara glada och stolta att han gjorde det rätta valet i början av 1970-talet.
-Djurgården var först att ta kontakt, så kom AIK in i bilden och tog emot på ett bra sätt, vilket gjorde att jag kom rätt in i klubben.
Han kom till AIK inför säsongen 1971/72, Ove Malmberg var den som tränade laget under hans första år i klubben.
Leif Holmgren placerades den första säsongen i tredje formationen och spelade oftast tillsammans med Jan Olsson och Martin Wallin. Konkurrensen om centerplatserna i AIK var knivskarp när han Leif Holmgren kom till klubben, han kämpade med Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson och Rolf ”Råttan” Edberg om speltiden.
- De första säsongerna var jag glad att få speltid, fortsätter Holmgren.
Speltid skulle han få under många säsonger i klubben.
Under de första åren i AIK var det en kamp för att klara klubben kvar i högsta serien. Säsongen 1973/74 tog det offensiva spelet fart för Leif Holmgren, han gjorde 26 poäng (16+10) på 34 matcher.
- Jag började komma in i tempot och det är klart att man lärde sig mycket av de rutinerade lagkamraterna.
AIK hade det fortsatt tufft i högsta serien, Leif Holmgren berättar om några dramatiska säsonger under mitten av 70-talet.
- Det var en säsong där vi klarade oss kvar i sista matchen, vad som hänt om vi åkt ur där vet man aldrig.
Nu klarade sig laget kvar och från slutet på 1970-talet var AIK ett av de ledande lagen i landet – och det är därför jag ofta ställer mig frågan hur klubben kunnat hamna där vi är idag?
Leif Holmgren var med i AIK när klubben var en av de starkare i ishockey-Sverige, mycket av framgångarna tillskriver han klubbledningen i AIK som under den tiden scoutade och rekryterade rätt spelare som skulle passa in i laget. Samtidigt spelades truppen ihop, många lagkamrater var kvar länge i AIK.
- Visst det kom in några spelare men ledningen var hela tiden noga med att de nya skulle passa in i gruppen, samtidigt var stommen kvar hela tiden sammanfattar Holmgren som en stor del av framgångarna.
Leif Holmgren och hans lagkamrater är anledningen till att jag blev AIK:are, mängder av hjältar och idoler som förde klubben till stora framgångar – Svunna Tider som jag hoppas få uppleva igen.
Det räcker med att konstatera att Leif Holmgren var med i AIK under alla de fyra SM-finalerna med början 1977/78 och fram till SM-guldet 1983/84, hur många av hans lagkamrater var det? På vägen fick han även vara med i Tre Kronor och ta både OS- och VM-medaljer. Under många av de framgångsrika åren spelade Leif Holmgren främst tillsammans med Ulf Isaksson och Lars-Eric Ericsson, en annan lagkamrat Leif Holmgren ofta hade vid sin sida på isen var Bengt Lundholm. AIK växte under dessa säsonger allt starkare, spelarna kunde lita allt mer på varandra på isen.
- Vi kände själva att vi kunde spela en annan och lite offensivare ishockey.
Ett spel som ledde till stora framgångar med bland annat fyra SM-finaler, något vi vill upp leva igen. Två tränare som låg bakom dessa framgångar var Anders ”Ankan” Parmström och Dan Hobér.
- ”Ankan” var en taktisk tränare som fick oss att följa hans ”linjer”, sedan kom Dan Hobér och fick oss att spela ett snabbare spel och då fanns taktiken redan där förklarar Holmgren hur AIK tog sig till sina framgångar och var svårstoppade runt om i landets ishallar.
År av framgångar som skulle leda till fyra SM-finaler
Nu ska vi backa bandet till sent 70-tal när AIK inledde en storhetstid inom svensk Ishockey. Klubben fanns med långt fram i slutspelet i stort sett varje säsong, dominerade svensk ishockey med bland annat fyra SM-finaler under de säsongerna. Två vinster och två förluster, med de resultaten i åtanke är det ett mysterium hur AIK kunde tappa greppet som en av de ledande klubbarna i landet.
Säsongen 1977/78 mötte AIK Skellefteå i en jämn finalserie, AIK vann den första matchen med 5-1. Nu räckte det inte hela vägen fram, Skellefteå vann avgörande matchen med 4-3
- En av de största besvikelserna jag upplevt, vi hade ett otroligt bra lag den säsongen och jag kan inte förstå hur vi tappade det guldet.
Säsongen 1979/80 ställdes AIK mot Färjestad i en ny finalserie. Nu var det bäst av fem matcher som gällde, det blev förlust med 3-1 i matcher efter att AIK vunnit den första matchen med 2-1.
- Så klart kändes det bittert, samtidigt var det inte lika illa som den första finalförlusten.
Revanschens tid skulle komma för Leif Holmgren och AIK.
Säsongen 1981/82 kommer så det första guldet sedan säsongen 1946/47. Det var en fantastisk finalserie som kom att avgöras i en femte match på neutral plan i Scandinavium. Leif Holmgren minns tillbaka på flera dramatiska matcher.
- Det var kul att spela, många roliga matcher mot Björklöven. Det var bara synd att vi inte orkade avgöra på hemmaplan.
AIK vann match fem med 3-2, Leif Holmgren och hans formation med Ulf Isaksson och Lars-Eric Ericsson var inblandade i alla tre målen.
- Vi gjorde en bra match. Det var så klart oerhört stort och vi gick på moln säkert en vecka efter matchen minns Leif Holmgren.
Det skulle snart vara dags för en ny final, en uppgörelse i huvudstaden.
Säsongen 1983/84 var det dags för ett nytt SM-guld när AIK vinner finalserien mot Djurgården med 3-0 i matcher, måste vara ett av de bästa lag klubben någonsin ställt på isen. AIK vann matcherna med 5-2, 2-0 och 4-1, under tränaren Per Bäckman hade AIK spelarna tagit till sig det nya spelsystemet som gav SM-guld nummer två på kort tid till Leif Holmgren och hans lagkamrater.
- Man trodde knappt att det var sant, vi hade en enormt bra grupp och en sammanhållning utöver det vanliga som ledde fram till det här guldet.
Leif Holmgren passar på att berömma lagkamraten Per-Erik Eklund som gjorde ett mycket bra slutspel.
- Han gjorde hela tiden poäng som gjorde att vi kunde spela vårt eget spel hela tiden.
Fyra SM-finaler som är bland det största som hänt i AIK:s historia.
Leif Holmgren berättar om säsongen 1978/79 som en av de bästa under karriären, som slutade med spel i VM och en bronsmedalj. Han spelade i en formation som gjorde en mycket bra VM-turnering, en ”femma” som förbundskaptenen Tommy Sandlin satte ihop strax innan turneringen startade. Backar var Ulf Weinstock och Tomas Jonsson bakom trion Leif Holmgren, Mats Näslund och Bengt-Åke Gustafsson.
- Vi fick det att stämma bra hela vägen.
Efter den säsongen stod Leif Holmgren vid ett ”vägskäl” valet stod mellan AIK och spel i NHL, olika omständigheter gjorde att han valde att stanna i Elitserien och AIK.
Efter VM-bronset var det dags för OS i Lake Placid och det blev ett nytt brons för Leif Holmgren och de övriga spelarna i Tre Kronor. Han berättar om en stor upplevelse, där bland det största var att bo i förläggningarna tillsammans med alla andra svenska stjärnorna med Ingemar Stenmark i spetsen. Tre Kronor var på plats i arenan när USA spelade hem sitt sensationella guld, det var något extra när den matchen avgjordes.
- Man trodde nästa att läktarna skulle rasa samman under publikens jubel.
Efter det spelade Tre Kronor hem ett OS-brons.
Leif Holmgren har siffror i AIK som är svåra för många andra AIK-spelare att mäta sig med, något som talar sitt tydliga språk är 444 serie- och slutspelsmatcher för AIK med 174+142 poäng. Detta under 14 säsonger som visar på en klubblojalitet utöver det vanliga, något man kan önska sig fanns i dagens ishockey. AIK:s nummer 18 – en av de största i klubbens historia!!