ALNER: Brynäs behöver en strategisk plan
En strategisk plan som formats med kraften från föreningsdemokratin kan få Brynäs på fötter igen.

ALNER: Brynäs behöver en strategisk plan

Igår gick Brynäs styrelse ut med att man kommer att tillsätta en analysgrupp.

Med begrepp som ”Brynäsfamiljen” vill man samla partners, medlemmar, supporters, anställda samt ideella krafterna där man tillsammans ska ”analysera och utvärdera både årets säsong, och även de senaste årens resultat.” Att göra en noggrann och genomgående analys är inte fel. Men för att vara lite dryg i den rådande tiden: analysgruppen skulle ha skapats långt tidigare än nu.

Min förhoppning är ändock att vad analysen än kommer fram till ska det mynna ut till en strategisk plan där man sätter upp visioner och en tydlig målsättning med en noggrann uppföljning steg för steg.

I en bättre värld borde den strategiska planen redovisas redan till årsmötet då vi medlemmar kan rösta för eller emot. Men Brynäs är sent ute och arbetet med att ta fram en strategi framåt skall göras med noggrannhet före tidspress.


Brynäs behöver en strategisk plan:

En vision vars syfte att peka ut riktningen likt en tydlig kompass framåt. Thure Wickberg fick huvudstyrelsen att sätta kaffet i halsen när han 1957 yttrade att Brynäs skulle bli bäst i Sverige, bättre än Djurgården. 1964 tog Brynäs IF det första SM-guldet och sagan bara fortsatte.

Under år av 90-talets mörka ekonomiska kriser togs idén fram till styrelsen år 2000 om Morgondagens Brynäsare då Brynäs skulle bli bästa talangskolan i Sverige och decenniet senare visade de unga talangerna vägen till den trettonde SM-titeln.
Tydliga visioner som gav frukt på sikt.

Det mer moderna Brynäs har också haft visioner. Såsom det luddiga: ”Att leda utvecklingen inom svensk ishockey”. En vision, en kompass… men föreningen har uppenbarligen saknat en karta att gå efter.

Det har på senare år inte funnits någon tydlig riktning åt vilket håll Brynäs IF ska gå. Det är därför inte förvånande att den snart avgående styrelseordförande Bosse Johansson talar om en disharmoni i föreningen, eller att det över tid har funnits diverse grupperingar och inofficiella ledare i organisationen som kunnat råda under en alldeles för lång tid.

Det här är inget nytt hjul att uppfinna. Det finns exempel på andra föreningar både inom fotbollen och ishockeyn som tagit fram strategiska planer:  där varje mål som sätts upp har utgångspunkt i visionen som är satt av föreningens medlemmar och som styrelsen har i uppdrag att följa upp:

Planerna som sätts upp behöver vara konkreta och uppföljningsbara och det ska dokumenteras noga för att tydliggöra effekten av utförandet. Kring varje mål ska det finnas genomförbara delmål som ska följas upp för att säkerställa att man inte tappar riktningen – kompassen leder oss rätt och vägen mot visionen blir genomförbar. Allt ifrån sporten, kommersiellt, ekonomi, kommunikation etc. ska ha en tydlig riktning. 

Vi är sent ute. Men under 2023 behöver arbetet på en sådan strategisk plan påbörjas – och skall den göras rätt och riktigt utan behov av dumma genvägar skulle jag tro att vi inte hinner stressa fram den till årsmötet 2023. Men den skall oavsett upprättas genom ett underlag som tas fram av Brynäs IF:s partners, supportrar, medlemmar, ledare och anställda – det är vi tillsammans som bestämmer åt vilket håll Brynäs IF ska gå.

Föreningsdemokratin när den är som vackrast.

Brynäs ska tillbaka.  


 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2023-03-29 10:30:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"