Napoli - Sampdoria2 - 2
Rättvis Skellefteå-seger
Skellefteå blev ett nummer för stora – man kunde utnyttja Arbogas utvisningar och göra tre mål i powerplay.
Arboga tog kommandot direkt i matchen och redan efter en minuts spel hade man avlossat ett skott mot SAIK-målet, varav ett i stolpen när Johan Thelin vräkte sig fram.
Arboga inledde bra och initierade chanser framför SAIK-kassen. I den tredje minuten kom matchens första utvisning och den drabbade SAIK. Arboga initierade ett kortvarigt powerplay, men lyckades på den stunden skapa en jättechans där Semjonovs var sist på pucken med ett slagskott som Andreas Hadelöv i SAIK-målet kunde blockera. SAIK fick sin första ordentliga chans i den sjunde minuten, men slarvade bort den precis framför Bohman i Arboga-kassen.
SAIK fick, i den tolfte minuten, sin andra utvisning. Arboga var nära att ställa till det och gav nästan bort en gratischans när man tappade pucken vid blå, men man lyckas ta tillbaka pucken och skapade ett nytt tryck i SAIK:s försvarszon som laget även gjorde mål på genom Alexander Semjonovs efter 12.42.
I den femtonde minuten fick Arboga chansen att öka på sin ledning, men missade målet i avslutet och SAIK kunde snabbt kontra och Arboga fick sin första utvisning när Jonas Finn-Olsson åkte och satte sig två minuter. SAIK skapade ett bra tryck i Arbogas zon, Mikael Bohman gjorde flertalet kvalificerade räddningar och fick även en hjälpande hand av stolpen efter ett stenhårt slagskott. Arboga kunde gå till periodpaus med ett måls ledning efter att man spelat väldigt bra de första 15 minuterna. SAIK började sedan komma in i matchen och en reducering hade inte varit orättvist.
I den andra perioden inledde Skellefteå med att trycka på mot Arboga-målet och tvingade fram en Arboga-utvisning. Man behövde inte många sekunder för att kvittera med ett slagskott av Johan Åkerman efter bara 32 sekunder. Han fick ladda ända från blålinjen och Bohman var chanslös. Efter målet så var det inget av lagen som tog kommandot, utan matchen speglades av chanser åt båda håll.
I den femte minuten fick SAIK en utvisning och när Daniel Hermansson i Arboga tog sig igenom hela SAIK-försvaret var det många som trodde på mål, men Hadelöv kunde till slut blockera pucken. Direkt efter tekningen fick SAIK till en kontring som Bohman sedan räddade. SAIK fick en till utvisning i den åttonde minuten efter att har varit sex man på planen och - med öppen kasse - hade Arboga chansen att göra mål, men man lyfte pucken över kassen.
I den tionde minuten fick SAIK chansen att - med en man mer på rinken - ta ledningen, men Arboga klarade den utvisningen och kunde tacka Bohman som, med ett par kanonräddningar, lyckades freda målet. SAIK fortsatte att bita sig fast i Arboga-zonen och IFK fick jaga puck. I den sextonde minuten fick Arbogas Martin Klintberg åka och sätta sig utvisningsbåset efter att ha hakat upp en SAIK-spelare som varit fri mot Bohman.
SAIK fick även här till ett bra powerplay med en del chanser och i den sjuttonde minuten fick Arboga en till utvisning. SAIK fick då chansen i några sekunder i fem mot tre, men Arboga kunde rensa bort pucken och fick även in sin fjärde spelare. I slutet av perioden kunde SAIK rättvist ta ledningen genom Daniel Welser med en styrning på ett skott av Brett Harkins som Bohman var helt chanslös på. Ett kort tag senare kunde man även öka på till 3-1 genom Fredrik Lindgren. SAIK gick helt rättvist till pausvila med en 1-3-ledning efter en förkrossande skottstatistik.
I den tredje perioden startade Arboga bäst och reducerade snabbt till 2-3 genom Mikael Holmqvist. Ett stenhårt slagskott som Hadelöv inte hade en chans på. Efter målet kunde inget av lagen ta kommandot i matchen, men i den sjunde minuten fick Fredrik Vestberg i Arboga sätta sig i utvisningsbåset i två minuter och - med en man mindre - orkade man inte stå emot SAIK:s tryck. Johan Ramstedt gjorde 4-2.
I den elfte minuten fick Andreas Paulsson i SAIK sätta sig i utvsningsbåset. Arboga fick till ett bra powerplay och var inte många millimeter från att kunna reducera, knappt ett par minuter senare fick Dan Johansson ett pass på blålinjen och klippte in 3-4 bakom en skymd Hadelöv. Arboga fortsatte att pressa efter målet samtidigt som hela hallen hejade på för att få en till kvittering.
Arboga fick till ett tryck och SAIK tvingades till en utvisning. Arboga plockade ut målvakten och jakten på reduceringen i sex mot fyra hade startat, men tyvärr fick man inte igång något bra powerplay. I slutminuten plockade Arboga ut målvakten igen och SAIK kunde - i öppen kasse - avgöra matchen.
Arboga gör en mycket bra insats och med lite tur så hade man kunnat kvittera i slutminuten. Skellefteå har ett mycket bra powerplay och gör tre mål i numerärt överläge.
Bohman höll hög klass och kanske SAIK skulle ha gjort fler än tre mål i den andra perioden.
Ulf Weinstock var nöjd efter matchen, men tycker det var synd att man inte kunde prestera bättre i den andra perioden. Matchens lirare i Arboga, Daniel Hermansson, och förstafemman fick bästa betyg och ett stort plus till Mikael Holmqvist.
Tommy Samuelsson:
- Arboga ledde rättvist i den första perioden, men i den andra hade vi full kontroll på matchen. Vi ska vara nöjda med vinst i dag och vårt powerplay kändes lite som ett matchavgörande.
Matchfakta
Arboga - Skellefteå 3-5 (1-0, 0-3, 2-2)
Första perioden:
1-0 (12.42) Alexander Semjonovs (Niklas Westerlind, Martin Klintberg).
Andra perioden:
1-1 (20.32) Johan Åkerman (Magnus Wernblom, Fredrik Öberg), spel fem mot fyra, 1-2 (38.02) Daniel Welser (Brett Harkins, Johan Ramstedt), 1-3 (38.25) Fredrik Lindgren (Daniel Sondell, Pontus Petterström).
Tredje perioden:
2-3 (41.51) Mikael Holmqvist (Jonas Finn-Olsson), 2-4 (48.40) Johan Ramstedt (Daniel Sondell), spel fem mot fyra, 3-4 (52.47) Dan Johansson (Henric Björkman, Jonas Finn-Olsson), 3-5 (59.42) Daniel Welser (Johan Ramstedt, Jeremiah, Mccarthy).
Skott: 23-49 (8-14,6-24, 9-11).
Utvisningar: Arboga 12 minuter, Skellefteå AIK 12 minuter.
Domare: Mikael Lindqvist.
Publik: 1065.
Spelarpoäng
Arboga:
3. Daniel Hermansson
2. Mikael Bohman
1. Jonas Finn-Olsson
Skellefteå:
3. Johan Åkerman
2. Daniel Welser
1. Andreas Falk