Damlandslaget i ishockey på besök i Arboga
I går gästade det svenska damlandslaget Arboga. Ett 100-tal åskådare beskådade träningspasset i Arboga Ishall.
Landslaget började med att köra ett eget träningspass på cirka en timme som innehöll till exempel teknik och tvåmålsspel. Det är ingen tvekan om att det här är spelare som satsar stenhårt, är oerhört seriösa och skickliga. Noterbart är att teknikövningarna innefattade en tävling där det gällde att ta upp pucken från isen med klubban. Därefter skulle man göra så många tillslag som möjligt i luften. Segraren gjorde 82 (!) tillslag. Klara det den som kan. Vidare kan nämnas att spelarna tränar 10-12 pass i veckan.
När landslaget tränat klart var det dags för damlagen i Arboga och Köping att få träna tillsammans. Det var sammanlagt 55 mycket intresserade spelare som tog chansen. Tvåmålsspel, skridsko- och klubbteknik stod på programmet, vilket var väldigt populärt. Efter träningspasset blev det tillfälle för fotografering, autografskrivning och ett snack med landslagsspelarna.
Lars G Karlsson från hockeyförbundet har jobbat med landslaget i 15 år och är manager. Han berättade för ett 25-tal intresserade om landslagets utveckling och mål.
Första målet var att ta brons i VM 2001. Laget slutade sjua, vilket var en stor besvikelse. Analysen efteråt visade att spelarna var alldeles för dåliga på att skjuta. Lösningen på det blev att spelarna tränade skott under sommaren - 1000 skott/spelare i veckan blev lösningen. Alla vet väl resultatet (brons) i OS 2002.
Nästa stora mål för landslaget är OS i Turin 2006 med naturliga avstämningar vid VM varje år.
Spelarna som ska vara med i uttagningarna måste satsa 100 procent, ha en stor passion och viljan att vinna.
Lars G Karlsson underströk vikten av att planera och utnyttja tiden maximalt i det man gör - oavsett om det gäller idrott, läxläsning eller något annat.
Jag pratade med landslagets tränare Peter Elander från Jonstorp efter träningen.
Han berättade att spelarna tycker att det är jätteroligt när de kommer ut till klubbarna i landet och träffar lokala spelare. Han sa vidare att Västmanland är ett bra län när det gäller hockey för tjejer; fyra av tio klubbar har verksamhet för tjejer.
Det är väldigt viktigt att kommunerna ställer krav på klubbarna för att få igång verksamhet.
På min fråga vad han tycker om att tjejerna inte får tackla sa han följande: "Tjejerna får tackla, men bara när bägge spelarna åker i samma åkriktning. Anledningen är den att det är så stor skillnad internationellt. Tar man till exempel spelare från Kanada som möter japanskor är skillnaden enorm. Det finns spelare i Kanada som tar 120 kg i bänkpress."
I Sverige finns det spelare som tar 80 kg. Vid ett möte med till exempel japanskor är skaderisken mycket stor, men han garanterade att det smäller ordentligt när det är matcher. Ett bra tillfälle att konstatera det är när Sverige möter Finland i Västerås onsdagen den 4/2. Det är bara att ta chansen att åka dit och kolla.