ALNER: En stor arena är ingen ursäkt
När restriktionerna hävdes var det publikfest över hela Sverige. Det var dansband och sång i Karlstad, taket lyftes i Ängelholm och sångerna från Hovet i Stockholm hördes långt utanför tullarnas gränser. Det var hockeyfest och glädje överallt… ..utom i Gävle.
Monitor ERP Arena är, i svenska mått, en stor arena. Den tar upp emot 7909 åskådare. Därför blir det extremt påtagligt när Brynäs i skrivandets stund ligger på ett snitt på 4791 åskådare.
Med respekt för att det inte är särskilt många hemmamatcher som har spelats med publik ännu. Men i skrivandets stund är det endast 60 % av arenans kapacitet som har använts hittills i Brynäs hemmamatcher. Och jag tvivlar på att Linköping på torsdag lockar någon större publik än så – och detta baserar jag på den historik som finns där Linköping historiskt under modern tid är det lag som lockat allra minst publik i Gävle.
Brynäs vill gärna ursäkta sig med sin stora arena och jämför det ”blyga” antalet besökare i Gävle med exempelvis lag som Skellefteå, Oskarshamn och Örebro mfl, Då man anser sig ändå ligga på en jämn nivå även man såklart inte är nöjd. Dessa lag har mindre arenor vilket innebär att det krävs mycket färre personer för att få en stark inramning under matcher.
Det är ur ett visst perspektiv inte fel att jämföra antalet i publiken. Men tittar man på procentdelen av hur mycket vardera lagen fyller sina arenor ligger Brynäs på samma bottennivå som man i dagsläget också befinner sig sportsligt.
För ett lag som Brynäs IF är det inte godkänt.
Brynäs hemmaarena tog en gång i tiden in över 8200 åskådare. Sedan har ombyggnationer successivt minskat kapaciteten. Som någon sade 2012:
”Arenan är för stor för grundserien men alldeles för liten för slutspel.”
Må hända att 7909 fortfarande kan kännas aningen för stor för en ”liten storstad” som Gävle. Och visst ser Brynäs den framtida konkurrens som publikidrotten har med den moderna människans ändrade vanor och beteenden.
Samtidigt är Gävle, mycket tack vare sin geografiska placering (som dock förorsakar en och annan naturkatastrof var 10e år), och övergripande geopolitiska förutsättningar, är en av Sveriges snabbare växande städer i antal invånare.
Lägg därtill det sociokulturella hockeyarvet som finns i staden och det sociala kapital föreningen förfogar över med supportrar i varje vrå över Sveriges avlånga land – är det lätt att begripa att är det något lag som har potential, möjligheter och förutsättningar så är det Brynäs IF.
Få lag kan mäta sig med det antal supportrar Brynäs har över hela Sverige. Frågan är om Brynäs verkligen tar till vara på detta?
Brynäs ska ligga på ett snitt över 6000 åskådare
För över tio år sedan hade Brynäs ett snitt på runt 6000 åskådare. Några år har snittet till och med varit högre, särskilt under perioden arenan hette Läkerol Arena.
Nya stora ansträngningar gjordes åren innan pandemin. Mellan säsongen 2018/19 och 2019/20 ökade Brynäs snittet med nästan 1000 personer. För säsongen 19/20 var säsongen då pandemin slog till och den sista grundseriematchen spelades publiklöst vilket minskade Brynäs snitt till 5869 åskådare. Innan den publiklösa matchen låg Brynäs med ett snitt på 6103 åskådare.
Att ligga på 6000 åskådare tillhör alltså inte det förgångna. Det går än idag!
Vi ser dock inte skymten av liknande ansträngningar från Brynäs idag. Kanske är det så krasst att det inte finns samma resurser till det. Faktum är att Brynäs har mycket att jobba på vad gäller relationen till sin hemmapublik. Vårens rabalder satte stora käppar i hjulet och att det har tagit föreningen flera år att få till en vettig dialog med sina supportergrupper, särskilt de som bojkottat matcherna av flera skäl, är ett gigantiskt underbetyg till föreningen.
Jag både hoppas och tror att dagens styrelse och den nya tillsatta ledningen förstår detta. Det farligaste Brynäs som förening kan göra idag är att ta sin publik för givet. Att man förstår att läktarfolket och den kulturen är minst lika viktiga som sittplats, loger- och restaurangbesökare.
Ambitionerna om att fylla arenan måste finnas lika pådrivande och engagerat som det gjordes innan pandemin. Precis som Brynäs sportsligt behöver blicka uppåt i tabellen behöver man som förening också blicka mot högre siffror i publiksnitt och tänka: "Dit ska vi nå!".
Att ursäkta sig och jämföra antalet åskådare på plats med mindre klubbar och deras arenor är direkt livsfarligt och något en klubb som Brynäs IF inte ska syssla med.