Lagbanner
ANALYS: Unik genomgång av Brynäs SDHL-lag

ANALYS: Unik genomgång av Brynäs SDHL-lag

Brynäs damlag gick på bara något år från att vara ett lag spelarna flydde ifrån till att bli ett topplag i SDHL. I våras tog sig Brynäs till semifinal och nu vill man bygga vidare på det hårda arbetet för att bli ledande inom svensk damhockey. Vi ska nu syna det lag Brynäs IF ställer upp på papperet i SDHL säsongen 2020/21.

Brynäs har inom en tvåårsperiod gått från att vara ett lag med krisrubriker efter varje säsong till ett topplag i SDHL. Det är beundransvärt att se hur man gjorde en total omvändning och byggde om organisationen vad gäller föreningens damverksamhet, och i samband med det också började på riktigt vilja utveckla den lokala flickhockeyn i Gästrikland.

Säsongen 2019/20 var ett bra SDHL-år för Brynäs. Laget hamnade på en tredje placering i grundserien efter tvåan Luleå och urstarka HV71.

Det blev en överkörning av SDE med två raka segrar i en serie bäst av tre. Men mot Luleå blev desto tuffare och Brynäs hade inte vad som krävdes för att besegra de regerande mästarna i semifinalen.
Ett stort steg framåt i SDHL och nu önskar man kunna ta nästa steg framåt.

Det blir som alltid efter säsongen en hel del rörelser på marknaden. För Brynäs del sved det något att man inte lyckades övertala Michela Cava att stanna. Istället valde Cava rivalen Luleå till kommande år. Cava gjorde ju trots allt hela 45 poäng på sina 36 spelade matcher i Brynäs. En sådan spelare växer inte på träd.

En annan spelare som också hamnat i Luleå inför säsongen 2020/21 är backen Johanna Olofsson. Vidare lämnade också schweizarna Sara Forster och Evelina Raselli, den sistnämnda åkte tillbaka hem till Schweiz.

Men den som är optimistiskt lagd ser möjligheter att utveckla laget ytterligare när det görs plats för nya individer. Ta bara den kanadensiska centern Jaycee Gebhard, eller österrikiska Anna Meixner som helt klart är två spetskompetenser det ska bli mycket intressant att se vad dem klarar av i SDHL.

För Brynäs del handlar det ju som sagt om att kunna ta nästa steg – att gå hela vägen till SM-final.
 

MÅLVAKTER
 

Brynäs målvaktspar är identisk med vad den var förra säsongen, Ellen Jonsson och Agnes Åker. Ellen Jonsson ses numera som en riktig trotjänare i klubben. Hon kom till Brynäs 2013 som 15-åring och fick under första åren stå som andremålvakt bakom Sara Grahn.

När Sara Grahn lämnade Brynäs för Luleå inför säsongen 2018/19 fick Ellen Jonsson äntligen ta klivet framåt med att bli Brynäs förstemålvakt. Nu med två säsonger spelade som en mer framhävande roll har Jonsson hållit en någorlunda jämn nivå.

Agner Åker kom till Brynäs inför den förra säsongen efter att ha varit tre år i Djurgården och innan dess i Modos organisation. Åker spelade sin första SDHL-matchsäsongen 2015/16 men det var inte förrän säsongen därefter som hon på riktigt tillhörde SDHL.

Åker har en karriär som ständigt den trogne båsöppnaren redo att hoppa in vid behov. Hon har inte lyckats att etablera sig som någon förstemålvakt, och även om hon aldrig spelat så många SDHL-matcher som i vintras fick hennes kollega Jonsson betydligt fler.

Den numera 23-årige målvakten har visat att hon håller för SDHL-nivå men hon har samtidigt också valt klubbar som ses lite av topplag i SDHL. Målvakter har den tuffaste konkurrensen och Åker sitter i en tuff situation.
Samtidigt ska det påpekas att Agnes Åker stod samtliga matcher under Brynäs slutspel i våras, och laget till sig trots allt till en semifinal. Så visst blir det intressant att se huruvida det har lyft Åkers självförtroende men också utveckling.

Brynäs har ett jämnt och stabilt målvaktspar. De håller inte den absoluta toppkvalitén i ligan men tillhör heller inte den sämre skaran.
 
Lagdelens viktigaste spelare

Stor chans att konkurrensen mellan målvakterna hårdnar den kommande säsongen. Jag tror ändå att Brynäs kommer att fortsätta behålla Ellen Jonsson som den målvakt som kommer att få flest matcher under grundserien.


Ellen Jonsson blir mest troligt Brynäs förstemålvakt även kommande säsong. 
 

BACKAR
 

En av Brynäs kanske största problem den gångna säsongen var försvarsspelet. Där har Erika Grahm försökt att både stärka och bredda med en hel del intressanta namn. En utav Brynäs nyförvärv den här säsongen är kanadensaren Jalyn Elmes.

Elmes är lite av en tvåvägsback med främsta styrkan på defensiven. Hon är värvad ifrån den amerikanska collegehockeyn och vill nu ta steget vidare i SDHL. Elmes har under de två senaste säsongerna varit lagkapten i laget University of Minnesota-Duluth vilket förstår görs henne till en mycket intressant spelare.

Hon hade en något sämre säsong rent poängmässigt i vintras men fick däremot ett betydligt större ansvar i sin defensiva roll än tidigare.

En mycket intressant defensiv spelare i Brynäs är Ebba Strandberg. Strandberg var assisterande kapten i Modo Hockey under två säsongen innan hon drog sig vidare till USA 2016. Det här en stor back som aldrig varit någon riktig poängplockare, men vad gör det när man kikar på det hon kan bidra med? Strandbergs främsta styrka ligger i hennes storlek. Med sina 185 centimeter har hon både räckvidden att nå pucken men också styrkan att rensa framför eget mål.

En annan stor och tung back är den finske nyförvärvet Rosa Lindstedt. Någon känner säkert igen henne efter hennes fyra säsonger i HV71 i SDHL samt att hon har tillhört det finska landslaget sedan 2008 – alltså under 12 års tid. Lindstedt är den spelare i Brynäs backuppsättning som är längst i laget, har längst erfarenhet och kanske också allra mest rutin.

Patricia Marshall är också ett nyförvärv från den nordamerikanska collegehockeyn. En smart tvåvägsspelare som har genom åren bidraget en del offensivt. Den gångna säsongen var rent poängmässigt hennes sämsta någonsin under de fyra åren i NCAA. Förhoppningsvis hittar hon en tydlig roll i SDHL där hon också kan vara med och bidra framåt.

Det går inte att prata Brynäs backuppsättning utan att direkt tänka på Maja Nylén-Persson. Denna supertalang, blott 19 år, är också den back i Brynäs med vassaste spetskompetens. Hon är ingen stor skytt men däremot har hon en oerhört skicklig speluppfattning som bidrar till Brynäs offensiv.

Vidare finns också två väldigt unga backar som har goda framtidsutsikter. Den 16-årige Sofia Ljung och 17-årige Emma Forsgren. Emma Forsgren kom till Brynäs 2019 efter att ha spelat två säsonger i SDE. Trots hennes ålder går hon nu in på sitt fjärde år i SDHL och har visat sig jobba hårt defensivt. Sofia Ljung är en ung och liten back skolad genom Hudiksvall. Det pågår just nu ett samarbete mellan Brynäs och Sandviken vad gäller att utveckla unga tjejer. Ljung är en lovande talang, men frågan är om hon är redo för SDHL?
Jag ser en möjlig att hon kan bli utlånad, åtminstone kommande säsong, till Sandviken i Division 1 med syfte att få utvecklas på en bra nivå med mycket speltid.

OBS! Under arbetet med denna genomgång blev det officiellt att Malin Axelsson slutar med ishockeyn. Det är därför oklart i dagsläget om Brynäs kommer att försöka värva in en ersättare till henne eller om man behåller laget som det är. 
 
Lagdelens viktigaste spelare

Maja Nylén-Persson kommer troligen att få lite av en favoritstatus hos fansen bland backarna i vinter. I en annars rätt baktung backuppsättning blir det Nylén-Persson som av helt naturliga skäl kommer att synas mest.


Maja Nylén-Persson (till vänster) ses som en av Brynäs bästa backar. 
 

FORWARDS

 
Under den gångna säsongen kan man säga att Brynäs levde på sin forwardsuppsättning. Mycket talar för att kommande säsong kommer bli något liknande. En forward som förväntas leda laget framåt allra mest är förstås Lara Stalder. Schweizaren kom till Brynäs från Linköping inför säsongen 2019/20. I Brynäs gjorde hon sin absolut bästa säsong i karriären med sina… hör och häpna, 71 poäng på 36 spelade omgångar. Hon gjorde allra flest poäng i SDHL och med sina 42 mål vann hon dessutom skytteligan säsongen 2019/20. Det var tio mål fler än tvåan Kennedy Marchment i HV71.

Även om förlusten av Michela Cava var oerhört tungt känns kanadensaren Jaycee Gebhard lite på förhand om en vettig ersättare. Gebhard kommer även hon från den nordamerikanska collegehockeyn. I NCAA den gånga säsongen bidrog hon trots allt med 63 poäng på 36 spelade omgångar. Hon har en bra näsa för målskytte och kommer att bli en spelare som ska vara med och leda Brynäs framåt.

Sedan finns också tjeckerna Denisa Krizova och Katerina Mrazova som kom till Brynäs inför den gångna säsongen. Dessa tjeckiska landslagsspelare bad om att få komma till Gävle och att de tillsammans bidrog med 91 poäng förra säsongen gjorde ju saken inte sämre. Det finns såklart en förväntan på att både Krizova och Mrazova ska fortsätta att bidra framåt – de bör hamna på närmare 50 poäng vardera även kommande säsong.

En annan intressant spelare med näsa för målskytte är österrikiskan Anna Meixner. Senast hon var i SDHL var säsongen 2016/17 i HV71. Hon har tillhört Österrikes landslag under åtta års tid och gjorde 20 poäng på endast åtta omgångar i den österrikiska liga den gångna säsongen. Det kanske är svårt att jämföra med SDHL – men även i landslaget har Meixner de senaste åren snittat lite över ett poäng per match. Hennes styrka är målskyttet – något Brynäs gärna kommer att vilja utnyttja i vinter.

Någon spelare som är ansiktet utåt för hela SDHL-laget är den spelande damansvarige Erika Grahm. Att Grahm kom till Brynäs säsongen 2018/19 blev en ganska stor bomb i SDHL. Hon hade ju trots allt varit en stor profil och lagkapten i Modo sedan 2010. Grahm kommer högst sannolikt att fortsätta bära kaptensrollen – det är ju trots allt hon som har satt ihop det här laget.
Samtidigt är hon också den bästa svenska spelaren i Brynäs. Den gångna säsongen stod hon för 33 poäng på 34 matcher.



Systrarna Emelie- och Andréa Cordoba har tillhört Brynäs sedan 2017. De har båda, tyvärr, en hel del att bevisa den kommande säsongen. Emelie Cordoba gjorde bara ett poäng på 36 matcher och blev också utlånad till både hennes gamla klubb Almtuna tre omgångar och en match i Sandviken. Systern Andréa Cordoba gjorde också hon bara ett poäng på 36 omgångar och blev också utlånad till Almtuna under fem matcher.
Att ligga på så få poäng som systrarna Cordoba gör, och har gjort de senaste säsongerna är inte godkänt för att vara forward, även om man är den typiska grovjobbaren eller energispelaren. De har båda kontrakt till kommande säsong – frågan är om det är deras sista i Brynäströjan?

En spelare som också haft en blygsam poängskörd är Hanna Rylander. Rylander kom till Brynäs under säsongen 2015/15. Hennes bästa säsong i Gävle gjorde hon 2018/19 med nio poäng på 34 matcher. Nu är inte Rylander med i laget som någon poängspelare. Hon är en hårt arbetande grovjobbare och gör det jobbet bra. I vintras blev det dock bara fyra poäng och hon fick en match med Almtuna i Division 1. Rylander har efter Erika Grahm varit ett ansikte utåt för Brynäs men sportsligt har hon, med ett utgående kontrakt denna säsong, trots allt en hel del att bevisa.

Emma Murén har de senaste åren haft en ganska stadig utveckling. Hon hade sin första säsong i Brynäs den gångna säsongen och fick då också chansen i det svenska landslaget för första gången under hennes karriär. Det hade varit intressant att se om Murén klarar av att ta för sig ytterligare i en situation där Brynäs har en rad med stjärnor som redan förväntas ta de större rollerna.

En spelare som jag hoppas får sig en knuff framåt i vinter är Fanny Brolin. Hon kom till Brynäs 2017 och fick en granska blygsam roll under hennes första år. Sedan under säsongen 2018/19 tog hon jättekliv framåt i hennes egna utveckling vilket också började synas i målprotokollet. Men den gångna säsongen blev lite av ett bakslag – kanske att hon helt enkelt fick en alldeles för anonym roll när andra stora stjärnor i princip bar hela laget på sina axlar. Det ska påminnas om att Brolin bara är 19 år, det finns mer i henne än vad hon kunde bevisa i vintras – jag hoppas hon bevisar det nu i höst.

Ett väldigt spännande framtidsnamn är den 18-årige Hanna Thuvik. Hon spelade tidigare två SDHL-säsonger med Göteborg HC och trots hennes ringa ålder han hon visat på kvalitéer framåt, både vad gäller assist och skytte. Hon har också haft en ledande roll i det svenska U18 landslaget och det råder inga tvivel om att Thuvik har en stark utvecklingskurva framför sig.

Josefin Bouveng är en mycket lovande talang. Hon har precis, i samband med att den härt artikeln publicerats, skrivit på för Brynäs IF. 19-åringen kommer senast från Djurgården där hon har visat på stor potential och redan som en lovande spelare på SDHL nivå. För två säsonger sedan gjorde hon hela 26 poäng på 27 spelade matcher i SDHL. Den gånga säsongen var resultatet inte detsamma. Samtidigt fick inte Bouveng samma roll som tidigare, samt hon är i en ålder där det kan skifta mellan säsonger. Tanken var egentligen att Bouveng skulle börja på college och spela för Princeton University. Nu ställde Covid-19 till det så pass att hon stannar i Sverige. 
 
Lagdelens viktigaste spelare
Det går nog inte att argumentera annat än att Lara Stalder är de spelare som bär laget framåt. Hennes målskytte toppar hela SDHL och förväntas göra det även kommande säsong. Stalder är Brynäs bästa spelare utan tvekan.  


Lara Stalder är ligans bästa skytt och kommer att leda Brynäs offensiv i vinter. 
 

TRÄNARNA
 
Henrik Glaas går in i sitt andra år som huvudtränare för Brynäs. Tidigare var han anställd som ungdomsansvarig under tre år i föreningen. Åren där innan var han aktiv inom Valbo HC både som tränare och sportchef i några år. Under Henrik Glaas ledning gjorde Brynäs sin bästa säsong på mycket länge även om man med handen på hjärtat måste ärligt säga att det var det bästa laget på papperet Brynäs haft på mycket länge. Glaas är en uppskattad ledare i Brynäs och anses vara rätt person att fortsätta utveckla det här laget och det arbete som Brynäs har påbörjat kring SDHL.


Den tidigare assisterande tränaren Magnus Carlsson slutar i Brynäs. Istället väljer man ett något oprövat, men högst intressant kort, som assisterande. Filip ”Lill-Palle” Eriksson har de åtta senaste åren varit ungdomsledare inom Brynäs IF och anses nu vara redo för att ta nästa steg. Namnet Lill-Palle har han fått efter sin pappa som kallas Palle. Du vet, mannen som tagit hand om minitigrarna under Brynäs hemmamatcher de senaste två decennierna. Filip Eriksson har alltid haft ett bra öga vad gäller detaljer inom hockeyn och han är noggrann som person. En bra person att ha vid sin sida i båset.

Brynäs har även tagit in Richard Brehlin, som liksom Glaas har ett förflutet i Valbo HC. Han har också tidigare varit juniortränare för Brynäs J18 under säsongen 2018/19. Brehlin kommer att ansvara för fysträningarna och under kommande säsong även som videocoach.

Även om man idag vet vad Henrik Glaas går för så är det en rätt orutinerad ledarstab i Brynäs. Med det sagt behöver det heller inte vara dåligt. Filip Eriksson är duktig och fullt redo att ta nästa steg och Glaas vet som sagt vad som krävs för SDHL.
 

PRELIMINÄR LAGUPPSTÄLLNING
 
Målvakt
Ellen Jonsson
(Agnes Åker)

Förstafemman:
Erika Grahm – Lara Stalder – Denisa Krizova
Nylén-Persson – Patricia Marshall

Andrafemman:
Katerina Mrazova – Jaycee Gebhard – Anna Meixner
Jalyn Elmes – Rosa Lindstedt  

Tredjefemman
Hanna Thuvik – Josefin Bouveng – Hanna Rylander
Ebba Strandberg – Emma Forsgren

Fjärdefemman
Andréa Cardoba – Fanny Brolin - Emma Murén
Sofia Ljung

Extraspelare
Emelie Cardoba

.

 
SAMMANFATTNING


Det är ett minst sagt ett väldigt  intressant lag som Brynäs kommer med säsongen 2020/21. Målsättningarna är höga och det känns som att Erika Grahm har varit noga i sin scouting. Inte minst måste man berömma sättet Brynäs har scoutat den nordamerikanska marknaden där man värvat flera mycket intressanta spelare. Om Brynäs verkligen har spikat sin trupp i SDHL är kanske inte så säkert. Det kan hända att laget förstärks ytterligare! 

Josefin Bouveng anslöt så sent som dagens datum och nu när Malin Axelsson gått ut med att hon tänker sluta med ishockeyn blev Brynäs backuppsättning något tunnare. 


Det stora problemet som fanns den gånga säsongen var Brynäs förmåga att komma bort sig i egen zon. Man släppta igenom onödigt många puckar vilket också Luleå utnyttjade under semifinalen. Här känns det som att Brynäs tagit sig an läxan och stärkt med flera spelskickliga men också tunga backar som kan både rensa framför eget mål – men också ha förmåga att spela ut pucken ur egen zon.

Men även om förlusten av  Michela Cava blev tung känns Brynäs forwardsuppsättning fortfarande riktigt vass och häftig. Som en helhet kan man nog påstå forwardssidan ser desto bredare ut vilket gör den bättre. Brynäs kommer att fortsätta vara ett av de lagen som producerar mest mål framåt i ligan.

För även om målvaktssidan är identisk med förra säsongen så har det blivit en bredare spetskapacitet i övriga lagdelar. Det känns väldigt bra när man tittar på Brynäs lagmaskin. Om det blir en SM-final 2021? Det är förstås svårt att säga i såhär tidigt skede. Men självklart har Brynäs all potential till att bli ett topp-3 lag i grundserien.

Ska vi prata slutspel redan idag är en semifinal att förvänta sig. Sedan vet vi att under en lång säsong och sedan slutspel kan det mesta hända.

Brynäs har något mäktigt på gång i SDHL. Det finns en plan och en röd tråd som man noggrant följer. Det är förstås glädjande att se då det inte var alldeles för länga sedan vi talade om Brynäs SDHL-lag i termerna kaos eller kris.

Säsongen 2020/21 är en säsong man som brynäsare kan se fram emot i SDHL.

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2020-08-03 17:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"