Lagbanner
BJ, number 21!

BJ, number 21!

Det är klart att nummer 21 på Maple Leafs tröjan väger tyngre än nummer 17 i Brynäs.

Med 16 NHL-säsonger i ”The Original Six” tar nummer 21 ledartröjan. Tror alla Brynäsare köper det. Ser på Gunde Svans TV4 produktion ”I huvudet på Gunde Svan”. Självklart måste Börje få en artikel på Svenska Fans.
 

I augusti 1972 är undertecknad på upprop på Polhemsskolans Gymnasium i Gävle. Maskinlinjen ska starta sitt första läsår på ”första ring”. I klassen finns bland 25 killar en viss hockeyspelare från Brynäs IF, Börje Salming. Så Salming ska bli maskiningenjör undrar man. Säkert ditstyrd av Thure Wickberg och med ett blivande jobb som ritare på Ingenjörsfirma Kedbrandt & Wickberg. Ett Gävleföretag där väl halva Brynäslaget vid dom här åren hade jobbat på eller jobbade.
 
Det skulle bara bli ett läsår på maskinlinjen för Börje. NHL laget Toronto Maple Leafs lockade med ett proffskontrakt. Egentligen var scouterna ute efter Inge Hammarström med där fanns ju också nr 17, back i Brynäs med NHL-attityd. Börje följde med över Atlanten av bara farten kan man säga.
Inför säsongen 1970/1971 anländer en då 19-årig yngling från Kiruna. Efter tre säsonger i Kiruna AIF och dåvarande division 2 är det dags för spel i högsta serien och i Sveriges bästa hockeylag, Brynäs IF. Flytten till Gävle underlättas av att storebror Stig spelar med laget sedan två år tidigare.
 
Norrbottenshockey
Matojärvi-ladan i Kiruna, i folkmun Matto, är Sveriges nu äldsta existerande ishall, påbyggd med ett tak 1957. Var det minus 15 grader ute, var det minus 20 i Matto.
Hemmahall för både AIF och IFK fram till 1987 då A-lagen flyttade till nybyggda Lombia. 1967/1968 kommer Börje upp från juniorledet i AIF. Han får spela 8 matcher med Stig som spelar alla 20. Det blir två säsonger till i AIF-tröjan med total 28 matcher. Noterar att på den här tiden spelades det ofta DM inom länen. I Norrbotten förekom en till märklig spelform. Man spelar länsmatcher. Den här säsongen mellan Norrbotten och Nordfinland! Det sker på både A-lagsnivå och J-lagsnivå. Börje spelar med J-laget och man vinner båda matcherna. Man kan läsa att ”Börje Salming var en stöttepelare i laget”.

 
Under Kirunaeran är Börje med i U18 landslaget, något som första året i Brynäs växlas upp till det Svenska B-landslaget, eller som det kallades på den tiden, Vikingarna.
Premiäråret i Brynäs spelar laget med sex backar och Börjes fem kollegor var förutom brorsan Stig, Lars Bylund, Kulan Jonsson, Stig Östling och Per Malmström. Man rullar runt som mest på fem backar, då Malmström gör 16 av seriens 28 matcher.
Börje Salming debuterar i Brynäströjan hemma i Gavlerinken mot Södertälje med att förlora med 5-6, sedan blir allt bättre. Börjes debutsäsong slutar på 27 matcher och det blir 10 poäng. Börje blir tvåa i interna utvisningsligan bara distanserad av brorsan ”stygge” Stigge. Det hela avslutas med Börjes första guldmedalj.

Säsongen därpå kryddade Brynäs backuppsättningen med Jan-Erik Silfverberg från Hofors i tvåan och Jan Olof Svensson från Östers IF (Växjö) också i tvåan. Nu mönstrar man hela åtta backar men Lars Bylund gör dock bara 7 matcher och det kommer bli 33 åringens sista säsong i Brynäs. Per Malmström noteras för en match och försvinner ut.
Vilken backuppsättning laget har: Börje Salming, Stig Salming, Stig Östling, Jan-Erik Silfverberg, Jan Olof Svensson och Kjell ”Kulan” Jonsson. Debut i Tre Kronor också tillsammans med Stig Östling. Börje spelar alla 28 matcherna. Någon poängspruta är han inte, 6 poäng slutar det på. Börje vinner utvisningsligan internt med en minut mer än Lars-Göran Nilsson. Broder Stigge hamnar 12 minuter efter. Guldmedalj nummer två.

1972/1973 går man runt på sex backar. Börje gör nytt personligt rekord i målproduktionen med 5 stycken. Brynäs vinner grundserien med 13 segrar av 14 möjliga. Brakar sedan ihop i slutspelet och slutar fyra. Börje vinner interna utvisningsligan, alltid något, där han spöar brorsan igen. Det imponerar säkert också på NHL-scouterna. 10 matcher i Tre Kronor och nu bär det av till Kanada.
 
Säsongen efter att Börje lämnar Brynäs går Kiruna AIF upp i division 1 norra. Sejouren blir bara ett år. Två oavgjorda på 14 matcher gör att ”Börjes gäng” hamnar sist i tabellen. Kuriositet var att trots Brynäs 11-2 seger i Gavlerinken hördes ett fyrfaldigt leverne från AIF:s omklädningsrum efter matchen.
Man hade ju ”spöat” Brynäs i Gavlerinken med 2-1 i sista perioden.

Från Matojärvi via Brynäs till 2-miljonersstaden Toronto och spel i anrika Toronto Maple Leafs. Den här delen av historien om Börje Salming kan nog alla hockeyintresserade. Men noterbart är hans 16 raka NHL-säsonger.
“De sex ursprungliga" eller “Original Six”, är förutom Toronto Maple Leafs även Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens och New York Rangers.
73/74 består annars NHL av 16 lag, att jämföras med dagens 31 lag. Det var Eastern Division dit Maple Leafs hörde och det var West Division. Man spelar 78 matcher i grundserien och laget slutar på fjärde plats i sin division. Börje spelar 76 matcher och landar på 39 poäng, 5 mål och 34 assists, där han blir total nia i interna poängligan. Faktiskt så slutar Inge Hammarström totalt sexa med 43 poäng. Vilken debut för båda killarna. Toronto möter Boston Bruins i kvartsfinal och bäst av sju matcher. Det bli en enkel resa för Bruins som vinner med fyra matcher.
Man talar om succé för Salmings debutsäsong. I sitt backpar spelar han med den två år yngre Ian Turnbull också ny i laget och Börje är dominerande i Toronto-försvaret och blir uttagen till spel i säsongens ”All Star Team”-match mellan öst och väst. Skadestatusen där Börje har problem med ryggen och spelar i korsett vissa matcher gör att ledningen säger nej till det projektet. NHL:s plus/minusstatistik visar att Bobby Orr toppar på + 84 och där har Börje + 39, ett starkt resultat. 
Börje berättar i Gundes program att den legendariske Torontoledaren och majoritetsägaren Harold Ballard betydde mycket för honom.

”Harold var som en extra far och betydde jättemycket för mig. Vi trivdes jättebra ihop. Harold sa ofta att han uppskattade spelare som jobbade hårt för laget och han berömde mig för att vara en sådan spelare. Jag var nästan alltid kvar till sist på isen och han kom ofta in en stund för att snacka. Vi trivdes väldigt bra tillsammans”

Torontos storhetstid var mellan 1962 till och med 1967 då man vinner Stanley Cup fyra gånger. Efter det tillhör Toronto inte direkt NHL:s toppskikt. Av de 16 säsonger Börje Salming spelar för laget är bästa säsongen placeringsmässigt 1977/1978 då man når semifinal men förlorar i fyra raka mot Montreal Canadiens som sedan vinner finalen. Att det blir 16 raka säsonger berättar Börje i programmet att det till stor del har att göra med Torontos legendariska ägare Harold Ballard.

Salmings sista säsong i Maple Leafs blir 1988/1989 men han kommer att avsluta sin karriär i NHL med en säsong i Detroit Red Wings. Han kände att sexton år i samma klubb fick räcka och egentligen var han på väg att sluta helt. Men inför 1989/1990 kom Detroit Red Wings ett frestande bud ekonomiskt och känslan kom att då testa på något nytt. I efterhand har Börje sagt att det var dumt att inte avsluta med spel för Toronto.
NHL-karriären kan sammanfattas med totalt 1 229 matcher och 162 mål och 674 assists.
  • 1976 uttagen till Canada Cup All Star Team
  • 1976/1977 uttagen till NHL All Star Team
  • 5 gånger uttagen till NHL Second Star Team
  • Hockey Hall of Fame 1996/1997
  • Internationella Hockeyförbundets Hall of Fame 1997/1998
Här kan man fylla på med hur mycket som helst vad gäller meriter, titlar och anekdoter.


Wille Löfqvist tillsammans med Börje Salming

39 år gammal skulle väl nu Börje komma hem till Sverige och avsluta sin fantastiska karriär med spel för klubben där elitkarriären startade, Brynäs IF. Något annat fanns inte.
Väl hemma i Sverige valde Börje Salming att spela för AIK i Elitserien säsongen 1990/1991.
Chocken var total i Gävle.
Börje har sagt att han redan efter VM 1989 i Stockholm bestämt sig för att flytta hem till Sverige. Trots det blev det ett år till i Detroit. Han hade bestämt sig för att sluta spela hockey och bosätta sig och familjen i stockholmstrakten. Familjen kände att det kunde bli ett för stort steg att flytta direkt från en storstad till en liten svensk stad, läs Gävle. Kirunasonen skulle slå in på affärsbanan, det kanske fanns en och annan dollar att utveckla. Då är Stockholm en bättre arena att verka på än lilla Gävle.
AIK med sportchef Anders Hedberg var på hugget och efter många samtal tänkte Börje att det kunde vara kul att prova på att spela ett år i AIK. Nu skulle det bli hela tre säsonger. De första två med spel fullt ut där poängen ligger på en annan nivå än i Brynäs för runt tjugo år sedan. Det blir också spel i Canada Cup och OS med Tre Kronor. Börje är fortfarande på topp.
Sista säsongen med AIK går det tyngre för både Börje och laget. Bara sex SHL-matcher och kvalspel där man ramlar ur Elitserien och blir klar för Allsvenskan till säsongen därpå.
Nu lägger Börje Salming rören på hyllan.

En fantastisk hockeykarriär är till ända. Från Kiruna till Brynäs, Toronto, Detroit och AIK. Nästan ett kvarts sekel av elithockey på högsta nivå.
Den där uppropsdagen på Polhemsskolan 1972 känns om väldigt långt bort. Man var ”starstrucked”, redan då. Salming var stor stjärna hemma i Gävle redan då, efter bara två år i Brynäs och vem skulle då kunna ana att Börje Salming skulle vara medlem av NHL:s Hall of Fame om några år.
 
Den blivande maskiningenjören som morgontrött släntrade in på lektionen fram mot halvtio och åkte upp till Gavlerinken för träning en bit in på eftermiddagen. Vet inte hur första läsårets betyg såg ut men vet att ”femman” i gympa var gjuten trots att Salming var befriad från att delta på gymnastiktimmarna.

Säger inte att jag kände Börje, då vi sågs sporadiskt under några dagar i veckan i gymnasiet som varade ett knappt läsår. Men som Brynäsare och hockeyintresserad har jag alltid följt hans hockeykarriär under alla år med stort intresse.
Det gnager dock lite att det blev Vaxholm som hem och AIK som hockeylag när karriären skulle avrundas. För mig har Börje Salming varit som ett bra vin som lagras, bara blivit större med åren. Större som människa där inte bara hockey är livets mittpunkt.
Därför var Gundes program mycket bra där Börje spontant bjöd på sig själv och delgav oss värderingar som kanske inte finns i så stor omfattning idag, värderingar som bottnar i ett svunnet samhälle och en svunnen hockeyvärld. Välgörande att lyssna på.
Tack för allt Börje Salming, i hockeyns tjänst.
 
PS! Jag säger bara: Maple Leaf Garden i Toronto, 3 september 1976. Line up, Sverige - USA i Canada Cup. Ni som vet, ni vet vad jag menar.
 
 
 

Mats ÖstlundMats.Ostlund@byggtjanst.se2019-02-01 14:50:00
Author

Fler artiklar om Brynäs