Lagbanner
Brynäs i backspegeln: Början på en anrik historia

Brynäs i backspegeln: Början på en anrik historia

Brynäs Idrottsförening, en förening starkt förknippad med hockeylaget och en del av det som sätter Gävle på idrottskartan. Idag är Brynäs kanske en utav Sveriges mest anrika idrottsföreningar och i bara ishockey har föreningen tagit 13 SM-titlar. Det är en historia som vi ska titta närmare på i backspegeln och förhoppningsvis lär oss att förstå varför just Brynäs är den hockeyförening man är idag.

Ishockeyn kom inte på tapeten i Gävle förrän året 1939 men Brynäs IF, som tidigt hade sin storhet i både bandy och fotboll bildades redan den 12 maj 1912. Hur föreningen bildades är relativt likt många andra gamla föreningar just från den här tiden; Sverige hade idrottsfeber våren 1911 eftersom att Sverige skulle få hålla i de olympiska spelen i Stockholm för första gången någonsin.

I Gävle, eller Gefle som det tidigare stavades (Uttalas på samma sätt som idag) var det många som åkte till Stockholm för att hjälpa till att bygga den nya olympiastadion.  Gefle IF, som vid det här laget redan funnits i 30 år och är idag Sveriges äldsta idrottsförening förberedde sina idrottare, bland annat i gymnastik och friidrott, till en uppvisningsgrupp.

Gefle IF hade nämligen lett fotbollens utveckling i landet de första åren och den betraktade överklassföreningen ägde i princip samtliga av Gävles idrottsplatser. Det var därmed självklart att den redan välkbekanta föreningen i Sverige skulle få uppträda på olympiaden. Men ganska skulle de börja få konkurrens.

IFK Gävle var på uppgång och nykterhetsrörelsen bildade sin förening Gefle Godtemplares Idrottsklubb. Fotbollen och friidrotten var stor och även bandyn hade börjat växa sedan IFK hade en bra bana på Gavleån i Gävle vid Boulognerskogen. Det var där som Sveriges första bandyspel spelades 1907 när IFK Gefle mötte Uppsala. IFK förlorade men matchen ses än idag som en milstolpe för svensk idrott.

En av spelarna i IFK, som också blev treåmålsskytt den matchen, var 17-årige Monte Afzelius, Gävlebon uppväxt på Hattmakargatan 12 (där Arbetarbladet hade sin redaktion fram till våren 2017).

Monte kom att spela en viktig roll för svensk hockey. Det som var speciellt med Afzelius var att han skulle bli Sveriges första ishockeyspelare. Monte reste nämligen till Detroit i USA redan 1912. Tre år senare skickade han ett brev hem till Gävle där han berättade att han hade dragit ihop ett hockeylag. Ishockeyn var då ännu okänd i Sverige. Det visade sig att Monte kom i kontakt med ishockeyn redan direkt när han kom i land i Nordamerika vilket är också möjligt då ishockeyn var stor på andra sidan Atlanten redan då. Brevet som Afzelius skickade hem till Gävle är de enda bevarade dokument som finns på en svensk hockeyspelare från den här tiden.

Den legendariske sportjournalisten Torsten Tegnér menade att Afzelius framgångar på isen blev den stora bidragande orsaken till att Sverige vågade ställa upp med ett hockeylag i de olympiska spelen 1920, trots att ishockeyn då var en okänd sport i vårt land. Sverige ställde upp med enbart bandyspelare men kom fyra i turneringen.

Men när kommer Brynäs in i bilden? Jo, samma år (1912) som Monte stack till Nordamerika samlade sig ett gäng grabbar från tvärgatorna i närområdet för att komma på hur man bildade en idrottsförening. De hade tidigare fått tillåtelse av den snälla konsulinnan Antonie Rättig som bodde i Villa Rättig på Brynäs, att spela på den stora gräsplanen som låg intill Villa Rättig. Det fanns nämligen inga andra ytor att spela på och de riktiga planerna ägdes ju som sagt av bland annat Gefle IF och pojkarna hade inga pengar att hyra in sig där.  Men den snälle konsulinnan som var änka tillät pojkarna att spela fotboll på hennes mark bara de lovade att inte ropa ut massa svordomar eller göra väsen av sig under tiden de spelade. 

Fler och fler från tvärgatorna i området anslöt sig till att spela fotboll på fritiden tills idén kom att det var dags att starta ett eget riktigt lag. Ska man ha ett lag måste man ha en förening. Vad föreningen skulle heta var det långa diskussioner om. Hade det inte redan funnits en förening som hette Kålhagen IF på den tiden hade Brynäs säkerligen hetat det idag. 

Det är osäkert på vem som egentligen kom på namnet Brynäs IF, men man tror att det var Nils Norin som kom på att Villa Rättig fanns på Brynäs och det var ju den snälla konsulinnan som låtit dem spelat på hennes mark. Dessutom hade man vid det här laget även börjat att kalla Kålhagen och alla tvärgator för Brynäs redan. Brynäs Idrottsförening, ja varför inte?

Den 12 maj 1912 bildades alltså Brynäs IF och det var Nils Norin som fick bli föreninges första ordförande. Thure Ternström blev vald till sekreterare och Efraim Sundin till kassör. På föreningens program var det i nuläget endast fotboll och friidrotten skulle också den startas upp.

Kålhagen och Brynäs var då fattiga fabriksområden som de flesta Gävlebor såg ner på. Men nu kunde ungdomarna från de gamla tvärgatorna på Brynäs (därav kallas klubben även för "tvärgatornas lag") vara glada över att äntligen få tillhöra en riktig idrottsförening. Eller ja, alla förutom en; den kulturintresserade Oscar Wallén som också var med när föreningen bildades sörjde att August Strindberg hade dött. En författare vi skulle komma att minnas över hundra år framåt.

För Wallén menade förstås att vem skulle bry sig om Brynäs IF om hundra år..?


15 februari 1913 ritade Gösta Wikström det märke som kom att bli det välkända Brynäs Emblemet.
 



Läs mer om Brynäs historia genom vår unika aritkelserie Brynäs i backspegeln HÄR

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2015-02-27 12:23:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"