Lagbanner
Brynäs i backspegeln: Den första segern mot Djurgården
På 60-talet var det slut på Djurgårdens dominans när Brynäs tog över. Sedan dess har det funnits en stor rivalitet mellan klubbarna.

Brynäs i backspegeln: Den första segern mot Djurgården

HISTORIA. Under det tidiga 60-talet var Brynäs långt i från Gävles stora lag. Trots det tillhörde man Sveriges högsta liga och fick möta stjärnspäckade lag som Djurgården. Till en början såg läget ganska hopplöst ut, men till slut lyckades Brynäs vinna den historiska segern – en seger som kan antas som startskottet på ett maktskifte i svensk ishockey.

När Brynäs 1960 avancerade sig till Division 1, som då var Sveriges högsta serie, deklarerade Thure Wickberg för styrelsen att tiden var mogen för att stärka organisationen ytterligare.

Wickbergs målsättning var glasklar: om fem år skulle Brynäs vara bäst i Sverige.

Nog för att Thure Wickberg tidigare hade åstadkommit stora förändringar i föreningen. Bland annat genom att dragit ur hockeysektionen från den tidigare huvudstyrelsen och blivit en egen organisation.

Han tyckte ju förstås också att Brynäs hade redan nu en bred trupp som skulle klara av uppgiften. Men det fanns skäl att ställa sig tveksam till Wickbergs extremt optimistiska vision.

Det här var inte första gången som Brynäs hade kommit upp i den högsta serien, och alla gånger tidigare hade det blivit korta sejourer. Vid den här tiden hade Gävle en annan hockeygigant i GGIK, som både hade tillhört högsta serien i över ett decennium och blivit svenska mästare 1957, och så Strömsbro IF som också tillhörde den högsta divisionen.


Innan Brynäs var GGIK, sedan 40-talet, Gävles stora lag. Här gör Gösta Westerlund 3–1 och hoppar över Djurgårdens målvakt Yngve Johansson. Till vänster om honom Runar Söderström. 

LÄS ÄVEN: 
Saftpiraternas guld hotade Stockholmsdominansen

Det påstås att Arne Österberg, som då satt i styrelsen, ska ha konfronterat Thure Wickberg med något som ”När du säger att vi kan vinna mot alla lag menar du väl inte att vi kommer vinna mot Djurgården också?”

Men Wickberg menade förstås Djurgården också.

Brynäs laguppställning vid den här tiden bestod av unga talanger. Bland alla Brynäs elva nyförvärv inför säsongen 1960/61 var medelåldern på 19 år. Många namn som vi känner väl till än idag: Håkan Wickberg, Lars-Åke Sivertsson och så målvakten Hasse Dahlöf.
 

Hur gick det då mot Djurgården?

Just den här säsongen hade Österberg rätt i att tveka. Den 30 november 1960 kom Djurgården till Gävle och lockade till sig en publik på 6000 åskådare. En sådan stor publik hade Brynäskillarna aldrig spelat inför tidigare.

Sanningen skall dock sägas att dessa 6000 gävlebor inte direkt kom för att se Brynäs.

I och med att GGIK och Strömsbro spelade i Division 1 Norra, var det enbart i finalserien som Djurgården kunde dyka upp i Gävle. Men nu i samband med att Gävle hade tre lag i högsta serien, fick Brynäs i stället tillhöra söderserien.


Brynäs och Djurgården har bataljerat mot varandra många gånger genom åren. Här forcerar Inge Hammarström fram i en match 1979. 


Och i Djurgården fanns det ju intressanta landslags- och stjärnspelare som Tumba, Lasse Björn, Rolle Stoltz och Lill-Stöveln med flera. Spelare som man annars bara fick läsa om i tidningarna.

Inte heller var det någon som trodde på Brynäs. Enligt Brynäshistorikern Ulf Kriström fick Breit Hellman rådet av människor att införskaffa sig en överdriven stor kulram och förbereda sig för det värsta.

Det sägs också att många i publiken nästan knäppte med händerna och bad en bön till stackars Lill-Åke Andersson som vid den här tiden var Brynäs förstemålvakt.

Den enda i Brynäslägret som njöt av tillställningen var kassören Lennart Jansson, 6000 åskådare gav bra klirr i kassan även om man vid den här tiden blev tvungen att dela överskottet med motståndarlaget.

Precis som väntat var det Djurgården som dominerade spelet och innan den första perioden var över stod det 3–0 till stockholmarna. Men till allas förvåning började Brynäs sedan att växla upp, bland annat var den då 17-årige Håkan Wickberg, Thures son, så pass bra att Gefle Dagblad skrev dagen efter att han ”fick giganterna i Djurgården att halka omkring med förvirrade blickar.”  


Djurgården gör mål mot Brynäs. Bilden är från 1968.
 
Djurgården vann ändå till slut med 4–2. Men de 6000 gävleborna blev knappast besvikna. I stället var det många som insåg att Gävles tredje hockeylag kanske har något på gång – trots allt.  
 
Den historiska segern
 
Sommaren 1962 kom Lennart ”Tigern” Johansson till Brynäs. Han var klubbens enda nyförvärv inför säsongen, värvningen gick igenom tack vare att supporterklubben hjälpte till ekonomiskt – som den så ofta gjorde vid den här tiden.

Brynäs fick till en bra inledning. Man vände och vann mot Almtuna, körde över Västerås och spelade oavgjort mot Grums vilket medgav ett stort självförtroende.  
 
Den 14 november kom Djurgården till Gävle på nytt, men den här gången kom inte gävleborna för att se stockholmslaget. Nu var i stället nyfikenheten stor på Wickbergs grabbar.


Brynäs gör mål mot Djurgården under en match från 1967. 

8 655 åskådare dök upp till Isstadion som egentligen bara hade plats för 8 250 åskådare. Men inte gjorde det något när Sven Hellström satt i sekretariatet och höll låda för att alla som kom skulle få plats. Genom mikrofonen kunde han tjuta ”ååå-hej, ååå-hej!” och publiken tryckte ihop sig i gungande takt, till de stackars träläktarnas förtret, och täppte igen alla luckor som fanns.

Brynäs lovande talanger hade nu blivit mer erfarna och desto mer samspelta. Dessutom fanns det en tjurig ”Tiger” Johansson vid rodret som knappast visade någon ödmjukhet inför Djurgårdens stjärnor. Hans ”Virus” Lindberg gjorde det han var bäst på och var omöjlig för motståndarna och Håkan Wickberg fortsatte att briljera i spelet. 

Helt plötsligt var matchen slut och ett chockat Djurgården fick se sig besegrade.

En euforisk vind spred sig över hockeystaden Gävle, som var minst lika förvånade som stockholmarna. På vägen hem från Isstadion sjöngs det glada sånger och de som vek av österut mot stadsdelen Brynäs hade tårar av stolthet.

För tänk, det var laget från deras kvarter som gjorde det, brynäsarna lag hade slagit Djurgården. Aldrig förr hade de gamla fasaderna på arbetarstadsdelen rest stoltare som just den kvällen.

Det blev startskottet på vad som senare skulle komma att bli ett maktskifte, inte bara i hockeystaden Gävle, utan i hela Sverige.

I ett av Djurgårdens matchprogram från 1973 kan vi bland annat läsa om en tillbakablick, ”Då Djurgården, 50-talets lag, fick ge vika när Brynäs unga och äregiriga lag kom stormande”  

---



BRYNÄS I BACKSPEGELN: Här kan du få mer av Brynäs historia på SvenskaFans

 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-04-18 09:30:00
Author

Fler artiklar om Brynäs