Lagbanner
Brynäs i backspegeln: Framgångar trots krigsår

Brynäs i backspegeln: Framgångar trots krigsår

Brynäs Idrottsförening, en förening starkt förknippad med hockeylaget och en del av det som sätter Gävle på idrottskartan. Idag är Brynäs kanske en utav Sveriges mest anrika idrottsföreningar och i bara ishockey har föreningen tagit 13 SM-titlar. Det är en historia som vi ska titta närmare på i backspegeln och förhoppningsvis lär oss att förstå varför just Brynäs är den hockeyförening man är idag.

IFK Gävle med Isaac Westergren i täten var klubben som tog ishockeyn till Gävle. Men trots att man tog hjälp av en expert på den nya idrotten, Nils ”Nippe” Nierenburg från Stockholm lyckades inte IFK riktigt få till det. En viktig orsak till detta var att IFK tvingades skicka flertal av sina spelare till beredskapstjänst under det stora kriget som hade brutit ut i Europa.

IFK blev därför en slagpåse i hockey och laget åkte på förlust efter förlust. Ja, ni förstår själva. Efter ett dyster tid med stora förluster och ingen framgång försvann moralen hos spelarna. Nej, ödet fanns inte på IFKs sida.

För andra lag gick det däremot bättre. Strömsbro, Sandviken, Huge och Brynäs fick samtliga en rivstart och skapade framgångar. Gefle IF och Gefle GIK (Godtemplarna) hade också bra lag men likt IFK drabbades GGIK av kriget. Rättare sagt nästan hela laget av Godtemplarna skickades ut till gränserna.

För Brynäs som inte alls hade samma otur såg allt mycket ljusare ut, och visst kan man tänka sig att det gav dem en viss försprång i jämförelse med de rikare klubbarna som IFK Gefle eller Godtemplarna. Året 1942 tog sig laget fram mot stora framgångar, detta mycket tack vare spelare som Hebba Pettersson, Kanten Westerberg och Gunnar Engblom som ledde detta tidiga Brynäslag.
Först blev det avancemang till SM-spel där Brynäs slog ut både Sandviken och Mora, sedan blev det brakförlust i andra riksomgången mot IFK Nyland med 10–2.

Det blev dock serieseger i division II och avancemang till Allsvenskan för klubben och dessa framgångar fick klubbledningen att börja fundera. Man behövde en egen bana och IFKs Islandsplan var mer eller mindre perfekt, den låg ju dessutom på Brynäs och det gick rykten i stan om att IFK kan tänkas sälja den. Trots att kriget stod runt hörnet och klubben hade ingen erfarenhet kring spel på högsta nationella nivå köpte Brynäs Islandsplan tillsammans med storklubben Gefle IF. Klubbarna slogs nämligen ihop för att driva Islandsplan precis som de tidigare hade gjort med Bandyplanen på Norrtulls Idrottsplats 20 år tidigare.

Vid den här tiden var Nils Norin tillbaka i ordförandeskapet i Brynäs efter 20 års frånvaro från det yttersta ansvaret. Precis som under Brynäs IFs första dagar, var Norin en drivande person med visioner för framtiden. Han ansåg minsann att Brynäs skulle med mycket möda kunna etablera sig bland de stora.

Att vara ett ungt och oerfaret lag i högsta serien var ingen enkel resa för Brynäs. Första matchen lottades man mot Hammarby på bortaplan. Hammarby vann med 14–1 och Brynässpelarna blev hånade av sina lokala konkurrenter när de åkte hem till Gävle med svansen mellan benen.

Nej, det blev ingen lyckad säsong i högsta serien för den unga Brynäspojkarna och det skulle dröja innan klubben skulle göra något större väsen av sig igen. 
 


Följ denna artikelserie. Vi samlar alla Brynäs i backspegeln-artiklarna här

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2015-03-25 09:23:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"