Lagbanner
Brynäs IF - yngst, lättast och kortast

Brynäs IF - yngst, lättast och kortast

Det är inga stora, tunga pjäser i årets upplaga av Brynäs.

Efter min senaste artikel har några Brynäsfans av den där trevliga nördiga typen hört av sig angående lite mer statistik kring säsongens lag. Så visst, låt oss se vad man kan hitta i en genomläsning av statistiksidorna. Det kan vara värt att nämna att alla uppgifter här nedan kommer från Eliteprospects.

Brynäs har seriens yngsta trupp. Det är det första man noterar. Snittåldern ligger på 24.0 år. Linköping och Djurgården kommer tvåa och trea i den statistiken. Äldsta truppen har Malmö med nästan 28 år. Jämför man med de Allsvenska lagen så har hela nio av de 14 lagen yngre trupper än Brynäs. Å andra sidan så har inget av de trettio NHL-lagen en yngre trupp. Där är Tampa Bay Lightning yngst med en snittålder på 25.8 år. Sämre ligor-yngre spelare, bättre ligor-äldre spelare? Är det så enkelt? Flera röster har höjts för att värva en erfaren back. En riktig backklippa. Ja, kikar vi på Brynäs så har laget en av ligans yngsta uppsättning backar. Snittet ligger på 23.5 år. Men både Djurgården och Skellefteå har yngre killar som skall hålla tätt i den egna zonen. Lite drygt 22 år snittar deras backar. Även här är Malmö äldst med över 27 år. 

Tyngden då, finns den i laget? Nja, Brynäs är lättast i SHL denna säsong. Killarna snittar 84.4 kilo. Tyngst i laget är Simon Bertilsson med "bara" 93 kg. Det finns inget annat lag där den högsta vikten är så låg. Kollar vi bara på backarna i lagen så är Bulans försvarslinje näst lättast. Med ett snitt på 84.5 kilo bara betydligt tyngre än Skellefteås försvarare. I Luleå, Färjestad, Frölunda och Örebro hittar vi de riktigt tunga grabbarna. Försvarslinjerna där snittar över 90 kilo.
Lättast i Brynäs är Philip Alftberg med blygsamma 75 kg. Och, jodå han är back. Och en av de allra lättaste spelarna i hela serien. Han tillhör även de kortaste spelarna denna säsong. Med 173 cm är han två centimeter längre än Frölundas anfallare Ryan Lasch. Inget ont om Philip förstås. Men, kanske skulle Brynäs behöva den där tunga backklippan som många fans ropar efter. 

Brynäs har även den kortaste truppen i år. Snittlängden i laget är 182 cm. Det finns alltså en del korta killar. Daniel Mannberg exempelvis är ingen rese i längdhänseende med sina 175 cm. Den som däremot når en bra bit upp över sargkanten är Sondre Olden med respektingivande 194 cm. Med den noteringen är han en av de längsta spelarna i SHL. Markko Antilla i Örebro är allra längst med 203 cm. Andra långa killar är Tom Linder från Karlskrona med två meter och HV:s Ryan O`Byrne med 196 cm. Till skillnad från Olden väger dock dessa killar en hel del mer. Anttila pressar vågnålen upp till 104 kg, Linder väger 100 kg och O`Byrne 106 kg. Brynäs norske forward väger 80 kg. 

Statistiken kan även berätta för oss hur många inhemska spelare lagen har. Våra hjältar från Brynäs har tjugo killar födda i Sverige denna säsong. Flest har Skellefteå med 23. Luleå har bara 15, Linköping och MODO 16 stycken. Det betyder dock inte att de svenskfödda spelarna ursprungligen kommer från den klubb de nu spelar för. Tvärtom. För Brynäs del finns det inte någon som har föreningen som sin moderklubb. Detsamma gäller i Djurgården. I övriga SHL-lag är det mellan 2-4 spelare som kommer från de egna leden. Flera av Brynäs spelare kommer ändå från närliggande föreningar. Lööke och Enterfeldt är från Valbo, Linus Ölund och Felix Sandström från Huge, Lucas Carlsson och Oskar Lindblom härstammar från Hille, Johan Alcén är från Sandviken och Jacob Blomqvist från GGIK. Ute i andra SHL -lag finns även fd brynäsare som Ludvig Rensfeldt i Rögle och i Karlskrona David Westlund från Sätra samt Joachim Rohdin från GGIK.
Ser vi tillbaka på säsongerna under 2000-talet så har Brynäs haft en, eller ett par-tre, killar från den egna föreningen i laget. Jacob Silfverberg och Christian Djoos minns väl alla, men Alexander Sahlin (som sedan hamnade i Leksand), Fredrik Strid och Stefan Svanbom känns kanske inte igen lika lätt. Går vi tillbaka till vad som brukar benämnas den gamla goda tiden och exempelvis år 1960 ser vi en spelare i Brynäs från Huge. Resten är från Brynäs. Men redan säsongen efter börjar förändringarna ske. Då har laget två spelare som inte ens är från Gästrikland utan från hälsingska Warpen i Bollnäs. Resten är som bekant historia. Värvningar ger guld. 


 

Peter Mansson2015-09-04 13:40:19
Author

Fler artiklar om Brynäs