Lagbanner
Brynäs Kan Bättre-gruppen: ”Det behövs en bättre dialog”

Brynäs Kan Bättre-gruppen: ”Det behövs en bättre dialog”

Det finns saker som har blivit bättre i Brynäs. Men vad gäller den öppna dialogen mellan styrelse, ledning och medlemmar samt supportrar finns det fortfarande mer att önska.  – Det är viktigt att medlemmarna får vara med i processen kring vilken riktning Brynäs tar och vilka strategiska mål som gäller, säger Jonas Sundqvist som är aktiv i medlemsinitiativet Brynäs Kan Bättre.

Brynäs kan bättre är ett medlemsinitiativ från ett antal medlemmar som har varit med i Brynäs runt flera år. Gruppen består enbart av medlemmar till Brynäs IF och har inget med Brynäs styrelse eller ledning att göra. Däremot finns det människor i Brynäs kan bättre-gruppen som tidigare har suttit med i valberedningen samt även personer som har jobbat i Brynäs. 

SvenskaFans samtalar med Jonas Sundqvist för att höra kring hans syn på nuläget i Brynäs. 

 – Situationen som var 2021 upplevde vi att det inte fanns någon möjlighet att bedriva en vanlig valberedningsprocess. Därför gick vi ut med vårt förslag på styrelse och vi fick medlemmarna med oss, säger han och fortsätter:

 – Den nya styrelsen gjorde vad de skulle enligt plan det första året, de skulle stabilisera föreningen. Året därpå behövdes det fart för att få Brynäs framåt och då byttes ytterligare några styrelseledamöter ut under årsmötet 2022, bland annat styrelseordförande.

Det har sedan krisåret 2021 blivit bättre i Brynäs. Undersökningar som gjorts bland personalen visar på att det har blivit ett bättre arbetsklimat på kansliet. Facket som tidigare var inne och granskade Brynäs har heller inte haft några klagomål på den nuvarande situationen.  

Från 2021: Uppgifter larmar om dålig arbetsmiljö i Brynäs


Brynäs kritiserades starkt av facket 2021 för den dåliga arbetsmiljön. Något som har blivit bättre idag. 

Enligt en enkät som valberedningen gjorde visar att medlemmarna också är nöjda med informationen man får av föreningen. Men man efterfrågade mer information kring bland annat det ekonomiska läget. . 

 – De har valt att gå ut med en enkät på frågor som de ville få svar på, där många svarade vilket var bra. Men hade också kunnat ställt frågor kring ifall man var nöjd med Brynäs hockey, eller om vi får ut tillräckligt mycket av de pengar som sätts in i verksamheten, säger Sundqvist och fortsätter:

 – Det är viktigt att se att de frågor som valberedningen ställt i enkäten har de fått svar på, några ytterligare slutsatser än så är svåra att ställa då man inte har ställt frågor som exempelvis om medlemmarna är nöjda med det sportsliga resultatet över tid och hur mycket vi får tillbaka på de pengar vi stoppar in varje år. Man behöver ställa de frågorna för att kunna dra en bredare slutsats. 

Brynäs har blivit bättre på att ge ut information även om det efterfrågas bland annat mer information kring det ekonomiska läget. Däremot finns kritiken kvar att det förs för lite dialog med medlemmarna då det idag kan uppfattas som att dialogen från klubb till medlem till mestadels är just informativt. 

 – Bosse Johansson (nuvarande styrelseordförande) menar att det är en representativ demokrati och att medlemmarna har gett styrelsen förtroende. Men det här handlar inte om att medlemmarna ska vara med på alla de beslut som tas. Det handlar om att se om vi har en riktning på det, och framförallt om vi har rätt riktning.

 – Det är viktigt att medlemmarna får vara med i processen kring vilken riktning Brynäs tar och vilka strategiska mål som gäller för att föreningen ska ta kliv framåt. Hur gör vi det här till en gemensam resa och att lyckas tillsammans? SHL är 14 organisationer som ställer sig emot varandra; det är sponsorer, anställda, spelare, fans – alla som står bakom en klubb, all den samlade förmågan. Kan man skapa ett inkluderande Vi och en stark förankring runt ett lag så skapar du också en massa goda och starka resurser. 

Jonas Sundquist tar Kalmar FF som ett bra exempel på vilken väg en demokratistyrd förening kan ta. Den 1 mars 2022 presenterade Kalmar en strategisk plan för perioden 2022-2027 där själva underlaget har arbetats fram både av partners, supportrar, medlemmar, spelare, ledare och anställda. Den strategiska planen innebar bland annat en gemensam vision – mål och sedan tydlig uppföljning.  Förslaget för denna strategiska plan lades sedan fram på ett årsmöte som medlemmarna fick fatta beslut om. 

SE KALMAR FF FÖRSLAG PÅ STRATEGISK PLAN

”Ett kompetent styrelse utan styrning från medlemmarna är som att ha kompetenta hockeyspelare utan spelidé.”

Det finns också en kritik till den nuvarande styrelsen att man inte jobbar tillräckligt med de strategiska frågorna som valberedningen tog fram i sin nulägesrapport 2022. Där skriver valberedningen bland annat:

”Utifrån visionen att vi ska leda utvecklingen i hockeysverige anser vi att en styrelse behöver ett skarpare fokus på strategiskt arbete, med en tydlig strategisk agenda inklusiva uppföljning av beslutade aktiviteter” 

Vidare står det:

”För att nå mot visionen krävs det en tydlig inriktning kring hockeyverksamheten, frmaförallt på juniornivå. Detta bör starkt kopplas till vilken typ av ishockey som vi vill att Brynäs ska förknippas med. Vi bedömer att styrelsen bör ta en aktivare roll för att driva på denna utveckling” 

TA DEL AV NULÄGESRAPPORTEN HÄR (En ny nulägesrapport 2023 kommer i februari).

 – Det står med i valberedningens nulägesanalys om hur den sportsliga utvecklingen bör aktualiseras. Men det är som det ser ut idag hela tiden att Brynäs ska ändra spelsätt för varje tränare. Idag har vi Mikko Manner och hans team, men vart står Brynäs när de kliver av? Vi måste kunna bestämma oss för vilken typ av hockey vi vill kunna spela så en tränare kan anställas som kan jobba långsiktigt med den typen av hockey. Sen en kvalité i juniorskolan som skolas in i Brynäs sätt att spela hockey. 

 – Den röda tråden har jag inte sett i Brynäs och jag funderar mycket på hur vi ska komma dit. Det kanske jobbas jättemycket kring just de här frågorna, men det har inte förankrats till medlemmarna, och om vi inte vet något hur kan vi då vara säkra på att det verkligen jobbas med det här strategiskt? 

Sundqvist fortsätter:

 – Som det ser ut idag och har gjort i princip sedan slutet av 70-talet är att vi väljer en styrelse som vi tycker har en bra kompetens av personer som sitter i styrelsen. Men det lyfter fortfarande inte. Ett kompetent styrelse utan styrning från medlemmarna är som att ha kompetenta hockeyspelare utan spelidé.

 – Kulturen i Brynäs att verkligen prestera är inte på plats. Vi behöver utveckling som skapar förtroende och som driver på en kontinuitet. Vi behöver någon slags trendbrott. Jag känner att det inte är tillräckligt många som inte vill se det behovet, det finns liksom ingen ”modern Thure Wickberg”, man är för nöjda idag. 

Vidare önskas det en bättre diskussion utåt från Brynäs. Gävleklubben har i omgångar kritiserats över att inte ha vågat tagit eller bemöta diskussionen, om det så är med media eller dess egna supporterled/medlemmar. Sundqvist är även här inne på det behövs en öppen dialog, särskilt kring de ekonomiska frågorna. 

 – Vi har den här balansen med samhällsnytta och hockey som ett exempel. Brynäs har väldigt höga personalkostnader, bland de högsta i SHL, men allt går inte till ishockeyn. Kan vi effektisera det? Kan vi ta diskussionen utåt varför vi håller på med samhällsnyttan kontra ishockeyn? Det går att stänga diskussionen snabbt; man kan fråga medlemmarna ifall vill vi ta bort samhällsnyttan och åka ner till Hockeyallsvenskan, eller behålla samhällsnyttan för att bibehålla den ekonomiska kraften att stanna i SHL? Det är en diskussion Brynäs måste kunna ta utåt. 


Brynäs sociala engagemang ligger delvis till grund för en stärkt ekonomi i föreningen. Brynäs har dock varit mindre bra på att förklara för sina egna medlemmar just varför samhällsnyttan behövs för organisationen. 

 – Vidare behövs det en öppen diskussion kring vart ifrån pengarna ska komma till Brynäs? Idag finns det en stark ställning i Gävleborg, sedan kanske man kan ta ytterligare terräng i Hälsingland och kanske ner mot Uppsala samt mot Västerås. Det kanske är så att någon sitter på bättre strategiska idéer på hur Brynäs ska växa? Då behöver det komma fram under möten med medlemmarna eller andra forum med koppling till Brynäs.

Även om Sundqvist menar på att medlemmarna inte ska vara med och fatta beslut kring alla frågor så efterfrågas det ändock mer beslutsforum för medlemmar kring de frågor som berör Brynäs kultur och identitet. Han tar bland annat upp exempel som den gråa matchtröjan i höstas, och nu beslutet om de nya kriterierna kring vilka spelare som får en vepa i taket, som föranledde till beslutet att Börje Salming den 11 februari kommer att hissas i Gävle. 

 – Vad gäller tröjorna hade man lätt kunnat undvikit debatten. Hade man gått ut till medlemmarna och supporterklubbarna snabbt inför säsongen och kollat av läget om det här var en bra grej eller inte så hade det inte blivit som det blev. Då hade man snabbt fått en känsla av vad fansen tyckte om idén, säger han och fortsätter: 

 – Samma sak med kriterierna kring veporna. Hade Brynäs förankrat till medlemmarna och supportrarna innan man fattat beslut om nya kriterier hade man kunnat känna av läget snabbt. Sen hade man behövt ett långsiktigt tänk. Finns det med i beräkningen hur det här blir långsiktigt? Ska vi också ha Bäckis, Calle Järnkrok och Silfverberg mfl. hissade i taket före alla de spelare som bidragit till klubben under flera säsonger samt vunnit en massa SM-titlar för Brynäs IF? 

 – Sen hade man kanske kommit fram till samma beslut ändå, men då har vi i alla fall haft en öppen och ärlig dialog om det och medlemmarna skulle inte ha känt sig överkörda, eller så hade det kunnat lugnat den kritik som kommit fram på sociala medier och i media. Det är egentligen väldigt enkla saker man behöver göra för att undvika kritikstormarna. 


Simon Bertilsson i den gråa kritiserade tröjan.

”En viss skillnad på medlem och supporter”

Medlemsdemokratin är en viktig del i Brynäs IF även om det idag efterfrågas fler aktiva medlemmar som vågar delta på mötena, som ställer frågor och vill skapa sig en insyn i Brynäs strategiska arbete. 

 – Jag brukar säga att det är en viss skillnad på att vara medlem och att vara supporter. Är du supporter så är det fokus på det sportsliga, det där felpasset på isen, laguppställningarna och vill att laget vinner alla matcher. Det är såklart likadant för medlemmarna, men ska du vara aktiv medlem behöver du också sätta dig in i verksamheten för att bilda dig en uppfattning. Och för att medlemmarna ska få sig en uppfattning behövs det också en levande dialog med klubben samt att det ges ut rätt typ av information från föreningen. 

Om man vill sätta sig in i föreningen på ett bättre sätt och börja engagera sig som medlem, hur går man till väga?

 – Ta kontakt med valberedningen och ha ett resonemang med dem. Då får valberedningen samla ihop din bild av Brynäs tillsammans med de andra medlemmarnas bild som de sedan för vidare till styrelsen. Valberedningen kan fungera som en tolk mellan medlemmarna och styrelsen. Det är nummer ett. Sedan att man är med och deltar på medlemsmötena, förklarar Sundqvist och fortsätter:

 – Det är medlemmarnas ansvar att ge styrelsen i uppdrag via valberedningen att peka ut riktningen för Brynäs framtid som också är uppföljningsbart. Sedan lång tid tillbaka har vi medlemmar tillsätt kompetenta människor i Brynäs styrelse, men det har inte fungerat på det sätt vi önskar. Då behöver vi tänka nytt för att skapa en trendbrott. Det innebär att medlemmarna behöver bli tydligare kring vilket uppdrag styrelsen har att leverera på. Då behöver man som medlem kunna göra en ganska stor omvärldsanalys. Hur ser förutsättningarna ut för hockeyn framåt, vad har Brynäs för status och möjlighet i Gävleborg kontra andra idrottsföreningar? Åt vilken riktning anser vi att Brynäs ska gå? Osv… 

 – Det ger också styrelsen möjlighet att förankra till medlemmarna om det arbete som görs. Det handlar inte om att styra på detaljer utan det handlar om att medlemmar ska känna att styrelsen är på rätt väg i sitt arbete. Idag är Brynäs ett bottenlag och det ska vi inte vara. Vi behöver tillsammans skapa en strategi för att ta oss till toppen, då behöver vi medlemmar stötta styrelsen i ett tydligt uppdrag. 

---

Vi tackar Jonas Sundqvist från Brynäs kan bättre-gruppen som ville ställa upp på intervjun. Är du inte medlem i Brynäs IF idag så rekommenderar vi dig att gå in på den här sidan och bli en del av Brynäs IF föreningsdemokrati. 

Din röst som brynäsare är viktig – och du kan vara med och påverka Brynäs väg framåt. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2023-02-05 10:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"