Lagbanner
Dmytro Timashov från Kirovograd
Dima Timashov i Toronto Maple Leafs jagas av Jakob Silfverberg i Anaheim i en NHL-match i februari 2020

Dmytro Timashov från Kirovograd

Den 20 oktober kunde vi ta del av rubriken - NHL-forward ansluter – välkommen till Brynäs IF, Dmytro Timashov. In i laget kommer Dmytro ”Dima” Timashov, 25-årig svensk-ukrainare med moderklubb Sollentuna HC. Det talas i termer av stjärnvärvning från Nordamerika, närmast från spel för Bridgeport Islanders i AHL, farmarlag till New York Islanders.

”Dima” Timashov har en stark fysik och anses vara tekniskt bra med ett spelsinne av hög klass. Med sina 177 cm är han den kortaste spelaren i truppen men viktmässigt, 85 kg, ligger han dock i toppskiktet av forwards. Man får lite Krutov-vibbar.

Det sägs att rekryteringen av Timashov har pågått under en längre tid där Johan Alcén och Timashov haft mycket kontakt. ”Dima” Timashov valde nyligen att bryta kontraktet med Islanders och återvända hem till Sverige. Redan i somras bestämde han sig. Det var dags för en förändring och nystart och hans målsättning är fortfarande att spela i NHL. Så nu blir det en omväg tillbaka till NHL via SHL inom två år har han tänkt. Att spela i AHL är en väg han inte tror på trots bra facit därifrån. Kontraktet med Brynäs är skrivet på två år till och med säsongen 22/23.

Tyvärr han ”Dima” Timashov inte mer än landa i Sverige så åkte han direkt på en skada vid sin första träning med laget och han ska vara tillbaka efter landslagsuppehållet tror Mikko Manner.
Comeback i SHL och premiär i Brynäströjan den 18 november mot Leksand hemma i ERP.

Ukrainsk ishockey
Kunskapen om ukrainsk hockey är dålig. Nu är det inte relevant att titta djupare på det ämnet då Dima Timashov som förvisso är född i staden Kirovograd med drygt 200 000 invånare i mellersta Ukraina och som har svenskt ock ukrainskt medborgarskap aldrig han komma i beröring med sporten i sitt hemland. Som sjuåring flyttade Dima med sin mor till Stockholm. Man bodde i Sollentuna och via ett par födelsedagsskridskor började karriären i Sollentuna HC:s ungdomsverksamhet.

Den svenska hockeykarriären
Sollentuna HC bildades 1976 och spelade till förra säsongen under många år i hockeyettan men flyttades då ned till division 2. Jag kan inte hitta några noteringar om Dima Timashov i klubbens historik.
I den svenska hockeystatistiken syns däremot Dima första gången 2010 då spelande för Nacka HK J18. I laget fanns också Jakob Forsbacka Karlsson och Leon Bristedt. Året därpå blir det spel i SDE HF J18, där en av lagkompisarna hette William Nylander. Dima hamnar samma säsong i Djurgården U16 och J18 med lagkompisar som Adrian Kempe nu i LA Kings, Oliver Kylington nu i Calgary Flames, Albin Lundin idag Timrå, Fredrik Forsberg idag Leksand, Christopher Mastomäki idag Örebro, Adam Ollas Mattsson idag Malmö Red Hawks och Linus Söderström idag spelande i Liiga för Ässät.
Dima Timashov gör premiär i U16 landslaget. Sex matcher, tre mål och spel med bland andra Brynäs Oskar Lindblom och Felix Sandström.
Säsongen 2012/2013 börjar i Djurgården J18 och J20 innan han hamnar i MoDo:s organisation. Där blir det spel i både J18 och J20. Spelar med bland andra Lukas Ekeståhl Jonsson och en rad av gamla Djurgårdare han spelat med tidigare, till exempel finns en viss Josef Ingman finns med i lagen.
Det blir också 18 matcher i U17 landslaget varav sex matcher och tre assists i U17 VM. Man blir världsmästare genom att slå Ryssland i finalen.

Meriter i SHL
Här kommer också de tre matcherna han hittills gjort i SHL. I oktober 2013 sker premiären mot HV71 med spel i fjärdekedjan där Dima gör sin hittills enda poäng, en assist. Omgången därpå sitter Dima Timashov på bänken som extra forward mot självaste Brynäs. En match Brynäs vinner på extrapoäng efter straffar. Det blir en match till i SHL och då mot Linköping, extraforward även där.
Han lånas nu ut till Mora och Björklöven i Allsvenskan där han sammanlagt spelar tio matcher och det blir också fortsatt spel i J18 Kronorna tillsammans med bl a Oskar Lindblom. Inget VM men sammanlagt åtta matcher där det blir två mål.

Den internationella karriären påbörjas
Säsongen 14/15 påbörjas den internationella karriären och då på andra sidan Atlanten i Kanada och i QMJHL, Québec Major Junior Hockey League. Spel i Quebec Remparts och i de två säsongerna med laget producerar Timashov ganska bra, 108 poäng på 88 matcher första säsongen där Timashov blir ”Rookie of the year” i QMJHL.
Säsongen därpå blir det 53 poäng på 29 matcher och Timashov vet vart målet står. I november valdes Timashov av Toronto Mample Leafs i den femte rundan av NHL-draften 2015. Dima Timashov fortsätter QMJHL-spelet nu i Shawinigan Cataracters där blir det ytterligare 60 poäng på 49 matcher.
Timashov fortsätter att representera Sverige internationellt i J20 landslaget och han gör sammanlagt 24 matcher och 24 poäng denna säsong. Det blir VM-spel i Helsingfors där Juniorkronorna åker ut i semi mot Finland. Timashov gör 7 poäng, 2+5 på sju matcher. Hans spelar i första och andra femman genomgående.


JVM-spel i Helsingfors 2016

AHL
Nu blir det genom Torontos organisation AHL-spel i Toronto Marlies. Tre raka säsonger, 2016 till och med 2019 med ett bra resultat poängmässigt. Totalt blir det 241 matcher med Marlies och 48 mål och 81 assists. Sista AHL-säsongen gör han 59 poäng, 18+41 på 85 matcher och blir totaltrea internt.

NHL
2019/2020 är det premiär för Dima Timashov med spel i NHL och Toronto Maple Leafs. 39 matcher får anses vara bra och det blir fyra mål och fem assists.
I februari 2020 värvas han till Detroit Red Wings och det blir några till NHL-matcher där. I december går flyttlasset till New York Islanders. Han får en match i NHL med Islanders säsongen 20/21 innan han flyttas till farmarlaget Bridgeport Sound Tigers i AHL som året efter byter namn till Bridgeport Islanders. Bridgeport är den senaste klubbadressen innan Brynäs.

Dima Timashov får väl sägas ha varit produktiv i AHL med sina totalt 140 poäng, 53+87, på 264 matcher. Facit i NHL är 9 poäng, 4+5, på 45 matcher.

Ska bli spännande att se honom i Brynäströjan.

 

Mats ÖstlundMats.Ostlund@byggtjanst.se2021-11-14 12:33:00
Author

Fler artiklar om Brynäs