I backspegeln: Gävledala-derbyt genom tiderna
Från en enkel träningsmatch i Siljansvallen till att bli två dominanter i svensk hockey. Brynäs och Leksand, i folkmun kallad Gävledaladerbyt, bär gemensamt en lång och storsint historia. I den här artikeln går vi igenom några av de mest minnesvärda matcherna och händelserna mellan lagen.
Stormakter under 60- och 70-talet
De ansågs vara bäst i en evighet. Under det sena 60-talet och allra mest under 70-talet präglades hela den svenska ishockeyn av två föreningar bortom våra storstäder. Brynäs och Leksand skulle dominera i svensk ishockey över ett helt decennium. De växte sig till ishockeyns giganter och blev folkkära över hela Sverige.
Här nedan ser vi facit på dominansen som var då:
1964 - Brynäs svenska mästare
-
1966 - Brynäs svenska mästare
1967 - Brynäs svenska mästare
1968 - Brynäs svenska mästare
1969 - Leksand svenska mästare
1970 - Brynäs svenska mästare
1971 - Brynäs svenska mästare
1972 - Brynäs svenska mästare
1973 - Leksand svenska mästare
1974 - Leksand svenska mästare
1975 - Leksand svenska mästare
1976 - Brynäs svenska mästare
1977 - Brynäs svenska mästare
-
1980 - Brynäs svenska mästare
---
Historiska matcher och händelser
Den första matchen
Söndagen 28 februari 1943, på Siljansvallen i Leksand, var första gången som Brynäs och Leksand mötte varandra under en vänskapsmatch, den matchen vann Brynäs med 1–0.
Den första tävlingsmatchen skulle dock bli några år senare. 1949/50 var första säsongen som både Leksand och Brynäs spelade i samma serie, Division II Norra. Den 22 januari 1950 kom leksingarna till Gävle för att för allra första gången spela borta mot Brynäs på den gamla Islandsplanen.
Leksand, som bara någon vecka tidigare redan spelat hockey i Gävle, och då besegrat Gefle IF med 13–0, sågs som klara favoriter inför det här mötet. Något större motstånd lyckades heller inte brynäsarna att bjuda på. När matchen var slut vann Leksand med 5–2.
De 600 personer i publiken, troligtvis enbart brynäsbor, som stått och frusit runt Islandsplanens gamla träläktare hade då ingen aning om att det de precis hade bevittnat var det första tävlingsmötet mellan två lag som skulle komma att dominera svensk ishockey.
Publikrekordet 1964
SM-serien 1964 var första gången då både Leksand och Brynäs på allvar stångades om att vinna det första SM-guldet. Därför rådde det hockeyfeber i Leksand och det blev publikstormning till Isstadion, även kallad Gästisgropen (exakt samma plats där Tegera Arena står idag) den 5 mars när Brynäs gästade. Isstadion tvingades att stänga redan en timme innan match för att det blev så mycket folk, 12 479 åskådare hade tagit sig upp på läktarna – vilket blev det stora publikrekordet 1964.
Det påstås än idag att det här var den avgörande matchen i SM-serien. Brynäs vann matchen med 4–2 och slutade sedan etta i serien med 14 poäng och vann sitt första SM-guld, Leksand fick trösta sig med ett SM-silver med sina elva poäng.
Leksands publikrekord från 1964 skulle hålla fram till 21 januari 2011, då man spelade utomhusmatch mot Mora med 17 319 åskådare.
Notis att nämna i detta är att när Leksand avancerade sig tillbaka till Eliterien 2013 fanns ambitionerna att på riktigt slå svenskt publikrekord med sikte på 35 000 åskådare och sträckte därför ut en hand till just Brynäs. Idén var att spela i Tele2 Arena. Hade det inte varit för att Brynäs bara säsongen innan i samband med sitt jubileumsfirande haft en utematch mot Timrå (skulle ha varit mot Leksand om de hade spelat i ligan då) hade den här stormatchen kunnat blivit av.
Brynäs och Leksand har länge setts som två kandidater till att kunna slå svensk hockeys publikrekord på 31 144 åskådare.
Första matchen i Gavlerinken
Hösten 1967/68 invigdes Gavlerinken i Gävle. Eftersom Leksand spelade i södra gruppen och Brynäs i norra gruppen möttes lagen för första gången i Gävles nya arena säsongen därpå. Slutspelsmatchen mellan lagen 1968 spelades nämligen på Leksands Isstadion.
Det skulle dröja till den 11 februari 1969 som Leksand för första gången kom på besök till Gävles nya moderna hockeyarena. Det var i tredje omgången i SM-slutspelet och inför matchen ledde Leksand serien före Brynäs. Just den här matchen gjorde Brynäs en rejäl överkörning och vann med hela 6–1. ”Brynäs spelade tufft och inte ens bröderna Christer och Thommy Abrahamsson hann tända. Sista perioden blev en defilering”, skrevs det i Årets Ishockey efter matchen
SM-finalen 1975 – avgjordes i sudden
Den här SM-finalen förtjänar egentligen en helt egen artikel som går in på djupet.
Men kortfattat, det var Sveriges två bästa lag, tabellettan Brynäs mot tabelltvåan Leksand, som hade tagit sig hela vägen till SM-finalen. Den första matchen i Gävle slutade 3–2 till Leksand, den andra finalomgången som då spelades i Leksand slutade 7–6 till Brynäs.
Den tredje och avgörande matchen skulle spelas på neutral mark i Göteborg. Även den här omgången skulle bli gastkramande jämt. I slutet av den tredje perioden var ställningen 2–2, då fick Brynäs Stefan Karlsson pucken och satte dit 3–2-målet... trodde man.
Till Brynäs extrema besvikelse viftade domaren Orvar Cervall avvärjande och dömde bort målet, och hävdade att en Brynäspelare hade åkt in i Leksandsmålvakten. Brynäs protesterade och menade på att det skedde efter att det hade blivit mål, det var redan avblåst. Men Cervall stod på sig, målet blev bortdömt. Alla de som såg matchen hemma i TV-sofforna fick dock se repriser som visade på att Brynäs hade rätt i sak.
Matchen slutade därför 2–2 efter ordinarie speltid, och för första gången i svensk hockeys SM-historia skulle det avgöras på ”sudden death”. 3:49 in i förlängningen kliver Leksands Roland Eriksson fram med ett backhandskott och Leksand vinner SM-guldet.
Det finns gävlebor och brynäsare i andra delar av landet som än idag muttrar över just den här SM-finalen, eller som den också nämns som: ”Guldet som domaren stal”.
Målrikaste matchen
Det råder ingen brist på målrika matcher i historieböckerna mellan Brynäs och Leksand. Redan i lagens tredje batalj, 1950, vann Leksand med 11–4. Och under säsongen 1975/76 slutade en match med 10–5 till Brynäs.
Den allra målrikaste matchen, med totalt 18 mål, spelades i Gavlerinken den 6 januari 1977 då Brynäs vann med hela 13–5 framför 6229 euforiska åskådare. Redan efter den första perioden ledde gävlelaget med brutala 7–0. Leksand reste sig en aning i mittperioden och vann faktiskt den med 3–1. Den brutala uppförsacken var dock alldeles för brant i slutperioden som slutade 5–2 till Brynäs. Det blev en storseger till gävleklubben som sagt totalt vann med 13–5.
Semifinalen 1980 – revanschen
Säsongen 1979/80 var säsongen leksingarna trodde att det skulle bli deras. Efter 36 spelade omgångar vann Leksand en jämn grundserien. Brynäs som slutade på en fjärdeplacering hade dock en sak att luta sig emot: man hade släppt in minst mål av samtliga lag.
Som seriesegrare var Leksand de stora favoriterna i slutspelet, inte minst inför semifinalen mot Brynäs.
I den första semifinalmatchen fick också Leksand en rivstart när Roland Eriksson gjorde 1–0 efter bara 53 sekunder. Brynäs svarade upp snabbt och bara 20 sekunder senare var det kvitterat. Det var dock Leksand som höll initaitvet i matchen och ledde efter första perioden med 3–2. Därefter kom en rejäl urladdning och Brynäs hade gjort sex mål innan den andra perioden var färdigspelat. Mycket tack vare bland annat Inge Hammarström som storspelade. Brynäs vann den första semifinalsomgången med 9–4.
Den andra semifinalsomgången spelades i Gävle. Även den skulle bli ett målrikt spektakel tack vare stjärnspelare som Stig Ötling, Erik Karlsson och Conny Silfverberg. Brynäs vann också den semifinalen med 8–2. Totalt vann Brynäs semifinalen med 17–7 på två omgångar.
Många tyckte att det blev en härlig "revansch" för Brynäs sedan den snöpliga SM-finalen 1975. Det ska nämnas att Brynäs också vann SM-guld det här året.
Kvalserien 2005
Både Brynäs och Leksand hade tunga år under 2000-talets början. Säsongen 2004/05 hade Brynäs en tuff säsong och slutade näst sist i Elitserien, och tvingades till att kvala för att behålla sin position i Sveriges högsta liga. Leksand, efter att ha åkt ur Elitserien säsongen därpå, hade vunnit Allsvenskan Norra och sedan vunnit Superallsvenskan och därmed avancerat sig till att också få spela kvalserien.
Kvalserien på den här tiden innebar att sex lag, två från Elitserien och de fyra bästa från Superallsvenskan, skulle möta varandra två gånger vardera i en matchserie. De två bästa lagen i serien skulle få en plats i Sveriges högsta liga nästkommande säsong.
Aldrig tidigare hade de här två ärkerivalerna mött varandra i en sådan på-liv-och-död-präglad tillställning som kvalspelet ändå är – och därför blev det extremt mycket snack om just den första kvalomgången mellan Brynäs och Leksand som spelades den 30 mars 2005. Leksand skulle bli en omöjlig nöt att knäcka för Brynäs under hela kvalserien. Den första matchen vann Leksand på hemmaplan med hela 5–2. I den sista kvalmatchen kom Leksand på besök till Gävle, det blev en jämn batalj där Leksand vann med 3–2 på övertid.
Men Brynäs misströstade inte, gävlelaget vann hela kvalserien. Leksand hamnade på en stabil andraplats och båda lagen fick därför spela i Sverige bästa liga säsongen därpå.
Kvalserien 2008
Leksand hade även denna gången fått gå den hårda vägen genom Hockeyallsvenskan, och det hade varit en bra säsong där man kom etta i Hockeyallsvenskan och avancerat sig vidare till kvalserien i försök att återta en plats i Elitserien. Brynäs däremot upplevde en extremt tuff säsong hade slutat allra sist Elitserien.
Ännu en gång tillhörde de båda samma kvalserie, men den här gången skulle våra två lag för den här artikeln inte gå samma åt samam håll. En stark serie i Hockeyallvenskan, men i kvalserien gick det desto tyngre för Leksand. Den 21 mars mötte lagen varandra för första gången. Leksand hade hemmaplan det skulle bli en jämn och tuff batalj. Den första perioden slutade 0–0, den andra perioden blev målrikare, men lika jämn för det och slutade 2–2. I den tredje perioden var det Mathias Månsson som klev fram och avgjorde för Brynäs räkning.
Det andra mötet i kvalserien var det ett mer energilöst Leksand som insåg det faktum att man inte skulle klara av att avancera till högsta serien. Brynäs vann enkelt med 3–0 och blev vinnare även i denna kvalserien, Leksand kom näst sist och fick fortsätta sin resa i Hockeyallsvenskan.
Brynäs historiska milstolpe
Säsongen 2022/23 ses som Brynäs mörkaste någonsin i modern tid då man ramlade ur Sveriges högsta liga för första gången sedan man avancerade uppåt 1960. Men just matchen mot Leksand torsdagen den 12 januari 2023 skulle ändå komma att bli en historisk milstolpe för gävlelaget.
Hemmasegern med 5–2 framför 7720 åskådare blev Brynäs 100:e seger mot Leksand, räknat på tävlingsmatcher (träningsmatcher borträknade).
Den 12 januari 2023 tog Brynäs en milstolpsseger mot Leksand.
Notis att nämna är att Leksand i dagsläget har 77 segrar mot Brynäs. Lagen har spelat oavgjort mot varandra 15 gånger.
---
Samtliga resultat mellan Brynäs och Leksand genom tiderna
1949–50, Div 2 norra
Brynäs–Leksand 2–5
Leksand–Brynäs 3–4
1950–51, Div 2 norra
Brynäs–Leksand 4–11
Leksand–Brynäs 4–1
1954–55, Div 1 norra
Leksand–Brynäs 4–5
Brynäs–Leksand 5–4
1956–57, Div 1 norra
Brynäs–Leksand 5–3
Leksand–Brynäs 4–2
1962–63, SM-serien
Brynäs–Leksand 3–5
1963–64, SM-serien
Leksand–Brynäs 2–4
1964–65, SM-serien
Brynäs–Leksand 2–2
Leksand–Brynäs 2–5
1965–66, SM-semifinal
Brynäs–Leksand 8–3
Leksand–Brynäs 1–3
1967–68, SM-serien
Leksand–Brynäs 3–3
1968–69, SM-serien
Brynäs–Leksand 6–1
1969–70, SM-serien
Brynäs–Leksand 4–0
Leksand–Brynäs 1–4
1970–71, SM-serien
Leksand–Brynäs 5–6
Brynäs–Leksand 3–7
1971–72, SM-serien
Leksand–Brynäs 2–4
Brynäs–Leksand 9–2
1972–73, SM-serien
Leksand–Brynäs 3–4
Brynäs–Leksand 4–5
1973–74, SM-serien
Brynäs–Leksand 2–6
Leksand–Brynäs 4–2
Brynäs–Leksand 6–9
1974–75, Division 1
Leksand–Brynäs 3–9
Brynäs–Leksand 5–4
1975, SM-finalserie
Brynäs–Leksand 2–3
Leksand–Brynäs 6–7
Brynäs–Leksand 2–3
1975–76, Elitserien
Leksand–Brynäs 3–1
Leksand–Brynäs 5–10
Brynäs–Leksand 10–1
1976–77, Elitserien
Leksand–Brynäs 4–4
Brynäs–Leksand 6–1
Brynäs–Leksand 13–5
Leksand–Brynäs 3–6
1977–78, Elitserien
Leksand–Brynäs 3–5
Brynäs–Leksand 4–4
Brynäs–Leksand 3–2
Leksand–Brynäs 5–6
1978–79, Elitserien
Leksand–Brynäs 6–0
Brynäs–Leksand 5–4
Leksand–Brynäs 6–3
Brynäs–Leksand 3–2
1979–80, Elitserien
Brynäs–Leksand 3–5
Leksand–Brynäs 3–3
Brynäs–Leksand 4–2
Leksand–Brynäs 6–4
1979–80, Semifinal
Leksand–Brynäs 4–9
Brynäs–Leksand 8–2
1980–81, Elitserien
Leksand–Brynäs 3–6
Brynäs–Leksand 3–3
Leksand–Brynäs 4–3
Brynäs–Leksand 4–4
1981–82, Elitserien
Brynäs–Leksand 4–4
Leksand–Brynäs 4–4
Brynäs–Leksand 3–2
Leksand–Brynäs 7–6
1982–83, Elitserien
Leksand–Brynäs 2–4
Brynäs–Leksand 1–4
Leksand–Brynäs 9–2
Brynäs–Leksand 4–5
1983–84, Elitserien
Brynäs–Leksand 6–2
Leksand–Brynäs 4–2
Leksand–Brynäs 4–3
Brynäs–Leksand 4–4
1984–85, Elitserien
Leksand–Brynäs 4–3
Leksand–Brynäs 5–9
Brynäs–Leksand 6–2
Brynäs–Leksand 5–7
1985–86, Elitserien
Brynäs–Leksand 4–2
Leksand–Brynäs 0–6
Brynäs–Leksand 9–4
Leksand–Brynäs 5–2
1986–87, Elitserien
Leksand–Brynäs 4–2
Brynäs–Leksand 5–2
Brynäs–Leksand 2–1
Leksand–Brynäs 4–9
1987–88, Elitserien
Leksand–Brynäs 4–3
Brynäs–Leksand 2–2
Leksand–Brynäs 4–1
Brynäs–Leksand 5–6
1988–89, Elitserien
Leksand–Brynäs 3–4
Brynäs–Leksand 7–1
Leksand–Brynäs 6–3
Brynäs–Leksand 7–3
1989–90, Elitserien
Leksand–Brynäs 3–4
Brynäs–Leksand 1–3
Leksand–Brynäs 3–4
Brynäs–Leksand 5–4
1990-91, Elitserien
Brynäs–Leksand 3–5
Leksand–Brynäs 2–3
1991–92, Elitserien
Brynäs–Leksand 4–3
Leksand–Brynäs 5–5
1992–93, Elitserien
Leksand–Brynäs 2–2
Brynäs–Leksand 2–0
Leksand–Brynäs 3–3
Brynäs–Leksand 7–3
1992–93, Kvartsfinal
Brynäs–Leksand 4–1
Leksand–Brynäs 4–5
1993–94, Elitserien
Leksand–Brynäs 2–1
Brynäs–Leksand 1–3
Leksand–Brynäs 2–2
Brynäs–Leksand 4–3
1994–95, Elitserien
Leksand–Brynäs 6–2
Brynäs–Leksand 5–4
Brynäs–Leksand 2–3
Leksand–Brynäs 5–3
1994–95, Kvartsfinaler
Leksand–Brynäs 3–2
Brynäs–Leksand 1–0
Leksand–Brynäs 3–4
Brynäs–Leksand 8–3
1995–96, Elitserien
Brynäs–Leksand 3–0
Leksand–Brynäs 6–2
1996–97, Elitserien
Brynäs–Leksand 2–4
Brynäs–Leksand 4–5
Leksand–Brynäs 4–0
Leksand–Brynäs 6–4
Brynäs–Leksand 1–2
Leksand–Brynäs 0–6
1997–1998, Elitserien
Leksand–Brynäs 4–3
Brynäs–Leksand 3–5
Leksand–Brynäs 5–4
Brynäs–Leksand 8–2
Leksand–Brynäs 6–5
Brynäs–Leksand 4–0
1998–99, Elitserien
Brynäs–Leksand 1–0
Leksand–Brynäs 3–4
Brynäs–Leksand 4–2
Leksand–Brynäs 4–3
1999–2000, Elitserien
Leksand–Brynäs 3–4
Brynäs–Leksand 2–5
Leksand–Brynäs 5–7
Brynäs–Leksand 4–3
Brynäs–Leksand 5–6
Leksand–Brynäs 4–2
2000–2001, Elitserien
Leksand–Brynäs 2–3
Brynäs–Leksand 2–3
Brynäs–Leksand 4–1
Leksand–Brynäs 2–3
Leksand–Brynäs 3–6
Brynäs–Leksand 1–3
2002–2003, Elitserien
Leksand–Brynäs 2–3
Brynäs–Leksand 2–1
Leksand–Brynäs 3–0
Brynäs–Leksand 3–2
2003–2004 , Elitserien
Leksand–Brynäs 6–2
Brynäs–Leksand 3–1
Leksand–Brynäs 1–3
Brynäs–Leksand 5–1
2004–05, Kvalserien
Leksand–Brynäs 5–2
Brynäs–Leksand 2–3
2005–2006, Elitserien
Brynäs–Leksand 4–1
Leksand–Brynäs 4–1
Brynäs–Leksand 3–2
Leksand–Brynäs 0–3
2007–2008, Kvalserien
Leksand–Brynäs 2–3
Brynäs–Leksand 3–0
2013–14, SHL
Leksand–Brynäs 1–3
Brynäs–Leksand 4–3 efter straffar.
Leksand–Brynäs 3–2
Brynäs–Leksand 1–2
Leksand–Brynäs 1–0
2014–15, SHL
Brynäs–Leksand 4–1
Leksand–Brynäs 3–2
Brynäs–Leksand 6–4
Leksand–Brynäs 3–2
Brynäs–Leksand 4–1
2016–17, SHL
Brynäs–Leksand 1–3
Leksand-Brynäs 1–4
Brynäs–Leksand 4–0
Leksand–Brynäs 1–2
2019–20, SHL
Leksand–Brynäs 5–1
Brynäs-Leksand 3–2 efter straffar
eksand–Brynäs 4–2
Brynäs–Leksand 5–4 efter straffar
2020–21, SHL
Leksand–Brynäs 3–1
Brynäs-Leksand 4–5 efter straffar
Brynäs–Leksand 5–6
Leksand–Brynäs 4–0
2021–22, SHL
Leksand–Brynäs 6–1
Brynäs–Leksand 4–0
Leksand–Brynäs 1–0
Brynäs–Leksand 5–4 efter övertid
2022–23, SHL
Brynäs–Leksand 4–3
Leksand–Brynäs 4–1
Brynäs–Leksand 5–2
Leksand–Brynäs 2–1
2023–24, SHL
Nästa match spelas torsdagen 10 oktober i Gävle.