Lagbanner
Gävles anrika hockeyhistoria del 2
Hur fick Gävle sin hockeykultur och hur blev staden så framgångsrik? Varför var det just Brynäs utav de stora Gävlelagen som blev kvar bland svenska eliten? Följ med i denna artikelserie så får du veta mer om Gävles anrika hockeyhistoria.

Gävles anrika hockeyhistoria del 2

Gävle, en stad som var rik på sin industri och handel i början 1900-talet. Ingen kunde då ana att staden som också kallas för Porten till Norrland skulle bli en plats som allt mer skulle komma att sätta skräck i besökande hockeylag. I denna artikelserie följer vi Gävles anrika hockeyhistoria - staden som var först i Sverige med att slå ner Stockholmsregionen från tronen och som sedan skulle ta över som stormakt i svensk ishockey.

Gefle Godtemplares Idrottsklubb

Tidigare fick vi läsa om Rallarbornas framfart i svensk ishockey. Nu breddar vi plats för Gefles Godtemplare som även kallas för ”Godis” eller ”Saftpiraterna” eller ”Saftisarna”.

Den 6 maj 1906 bildades GGIK. Då hette föreningen Gefle Godtemplares Gymnastik och Idrottsförening. Redan 1907 så föreslogs det en förändring av namnet då det var svårt att uttala. Då blev det Gefle Godtemplares Idrottsklubb – GGIK.

Men ishockeyn startades inte förrän året 1940 i klubben. Det var också detta år som distriktserien startades på riktigt i Gästrikland och premiärmatchen spelades den 5 januari mellan GGIK och Brynäs. Matchen spelades på den gamla islandsplan som hade gjorts av initiativ från IFK Gävle. GGIK förlorade den matchen med 1–2.

Gästriklands första distriktserie spelades utav dessa lag: IFK Gävle, GSGF, IK Huge, Sandvikens IF, GGIK och Brynäs IF. Det var dessa som formade den hockeykultur i Gävle som lever kvar än i våra dagar. 

Godtemplarnas era i rampljuset blev lite kortvarigare än de andra giganterna från Gävle men trots det så lyckades denna förening att göra något inget annat lag hade gjort tidigare.

Säsongen 1947/48 gick GGIK upp i högsta serien. Denna säsong var GGIK Gävles bästa lag då varken Strömsbro, IK Huge eller Brynäs lyckades komma upp i den högsta divisionen. Detta var även sista säsongen GGIK spelade på Islandsplan.

Det gick bra för GGIK och redan säsongen efter att man hade gått upp så gick man segrandes ur division 1 Norra obesegrade.
Det här var en tid då Stockholmsregionen dominerade i svensk ishockey. Det var slutet på den anrika IK Götas storhet men övriga lag i Stockholm hade tagit över tronen och dominerade totalt.

Djurgården, Hammarby och Södertälje turades i stort sett om vilka som tog SM- guld och precis som det varit sedan 1922 så var det alltid ett Stockholmslag som bar titeln regerande mästare.

Men så kom det året-1957
Den 18 november invigdes den nya isstadion på Nynäs med en match mellan förstärkt GGIK och Tre Kronor för hela 7510 åskådare. I seriespelet samma säsong kom Godtemplarna på en andra placering. I en avgörande bortamatch mot Djurgården på Johanneshov, med 18020 åskådare (Då ett svenskt publikrekord i ishockey) skulle den stora matchen avgöras.

GGIK vann matchen med 3-2. Gefles Godtemplare hade gjort det ingen lyckades med tidigare- man hade tagit SM-guldet bort ifrån Stockholmsregionen för första gången i historien.

Firandet var varken med champagne eller något med innehåll av alkohol. Det är Godtemplare vi pratar om här och då firade man guldet med alkoholfria drycker.Sägs att spelarna satt med varsin mjölkpaket efteråt. 

Säsongerna efter var dock ordningen tillbaka, Stockholm regerade men nu var det enbart Djurgården som dominerade och blev svenska mästare hela sex år i rad.
Men säsongen 1963/1964 skulle Gävle återigen förstöra ”ordningen”. GGIKs lillebror Brynäs tog sitt första SM-Guld men för Godtemplarnas del var storhetens era över. Efter 17 säsonger i högsta serien fick GGIK tacka för sig i finrummen.

Med enbart Strömsbro och Brynäs kvar i högsta serien fick GGIK kriga på i den andra divisionen. Strömsbro IF åkte ur högsta serien året 1968 när Brynäs tog sitt fjärde SM-guld.

Vad hände med GGIK sedan? Det är en ganska rörig historia...

Mellan åren 1975-1980 var GGIK sammanslagna med Åbyggeby IK och blev GGIK/ÅIK. När lagen gick skilda vägar kom GGIK tillbaka till näst högsta serien, division 1 i hela tre säsonger innan man föll ur serien och tvingades att gå ihop med Strömsbro IF och bilda S/G Hockey.

Strömsbro lämnade sedan samarbetet och GGIK hade inte de ekonomiska resurserna att bedriva en division-1 verksamhet. Man tvingades att överge S/G Hockey.
S/G Hockey fanns nu kvar ensamma i en division-1 serie utan ekonomi eller knappt några spelare. Då klev Gävles yngste gigant Brynäs IF fram och slog ihop sin ungdomsverksamhet med S/G Hockey.

Det var då Team Gävle Hockeyförening grundades och blev en farmarklubb åt Brynäs.

Strömsbro som vi redan känner till sedan den förra artikeln startade om i division-4. GGIK däremot skaffar sig snabbt en plats i division-3 genom ett samgående med Sätra SK.

GGIK försökte gång på gång att avancera sig upp i division-1 men misslyckades.1996 så tänkte Brynäs lägga ner hela Team Gävle-verksamheten, då såg Godtemplarna sin storra chans. Man bad alltså Brynäs att ta ner Team Gävle från första divisionen till den andra så att GGIK kunde slå ihop sig med det laget. Idag är alltså Gefle Godtemplare mer kända som Team Gävle i hockeysammanhang. GGIK finns kvar och än idag för de en ungdomsverksamhet i Nynäshallen i centrala Gävle.

De första svenska mästarna utanför Stockholmsregionerna har en märklig historia i modernare tider.


Nästa del i artikelserien kommer vi till det som verkligen skulle sätta Gävle på hockeykartan. Laget som enade Gävle som hockeyfolk- Brynäs IF.  
 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2014-01-15 08:56:00
Author

Fler artiklar om Brynäs