Lagbanner
Gävles anrika hockeyhistoria del 3
Hur fick Gävle sin hockeykultur och hur blev staden så framgångsrik? Varför var det just Brynäs utav de stora Gävlelagen som blev kvar bland svenska eliten? Följ med i denna artikelserie så får du veta mer om Gävles anrika hockeyhistoria.

Gävles anrika hockeyhistoria del 3

Gävle, en stad som var rik på sin industri och handel i början 1900-talet. Ingen kunde då ana att staden som också kallas för Porten till Norrland skulle bli en plats som allt mer skulle komma att sätta skräck i besökande hockeylag. I denna artikelserie följer vi Gävles anrika hockeyhistoria - staden som var först i Sverige med att slå ner Stockholmsregionen från tronen och som sedan skulle ta över som stormakt i svensk ishockey.

Brynäs IF

När varken Godtemplarna eller Rallarborna orkade vara med längre så tog lillebror Brynäs sats och visade att Gävle ska ständigt vara kvar i Sveriges högsta liga. Gävleborna skulle inte längre bli ett splittrat hockeyfolk utan istället började man heja på ett gemensamt lag- Brynäs.

Den 12 maj 1912 bildades Brynäs Idrottsförening. En förening som tidigt skulle bli känd över Sverige, men inte i hockeysammanhang.
1925 mötte Brynäs IF en fotbollsfinal mot BK Derby, man vann med 4–2 och föreningen tog sitt första SM guld.

Föreningen fick också ett SM guld i friidrott 1928 när Gulli Söderström tog hem guldet i trekamp.

Ishockeyn däremot fick vänta tills 1939. Många tror att Brynäs började sin resa på Nynäsplanen vilket är väldigt fel. Det var på Islandsplan, eller också Brynäsplan som det kallades som man hade byggt vid kanten av stadsdelen Brynäs som föreningen började sin hockeyresa.

Originalfärgerna var varken svart, gul eller vit. Brynäs originalfärger var blå, röd och gul och tröjorna man använde samt färgerna påminner oss idag om Djurgården.
Brynäs debuterade i högsta serien säsongen 1943/44 och man var det första laget utanför Stockholmsregionen att spela i högsta division. Dock skulle resan bli kort och Brynäs åkte ner redan efter bara en säsong.

Till säsongen 1954/1955 var laget tillbaka i Allsvenskan igen men ännu en gång blev det en kort visit och man lyckades inte att slå följe på Gävles andra storlag.
Brynäs är tillbaka till Allsvenskan redan säsongen 1956-57 men återigen klarar man sig inte kvar. Däremot tar ”Storebror” Gefle Godtemplare Gävles första SM guld i ishockey och skrev hockeyhistoria.

Tre år senare, 1961 tar sig Brynäs upp till Allsvenskan för sista gången. Man åkte nämligen aldrig ut igen.

I början av Gävles hockeyhistoria så tog man SM guld litegrann på andra Gävle-lags bekostnad. Brynäs åkte ur högsta serien när GGIK tog guldet. Året 1964 är det Brynäs tur att få ta sitt första SM guld och den här gången föll GGIK ner till division-1.

Det skulle ta två år innan redan nästa guld kom 1966, sedan visade sig Brynäs bli obesegrad tre år igen, -67 -68. När Brynäs tog sitt fjärde SM guld 1998 kunde inte Strömsbro hålla sig bland eliten längre och man föll ner från Allsvenskan till division-1.

Det blev slutet på en era då Gävle var splittrad i hockeysammanhang. Godtemplare, Rallarbo eller Brynäsare. Samtliga klubbar var bland eliten och i det lilla Gävle var man trogen ett lag och heta derbyn var vanligt. Ni fanns det bara Brynäs kvar och så skulle det förbli.

1970, -71 -72, Brynäs tog tre raka SM guld och det skulle inte sluta där. Man tillhörde topplagen säsong efter säsong och man tog SM guld återigen -76, -77. Brynäs ansågs vara bäst i en evighet. Det är också känt att någon skrev att Brynäs var ishockeyns Muhammad Ali. Fansen krävde storsegrar med fem-sex mål. Fick man inte det så var det något som var fel.
 
Precis som hela GGIK en gång i tiden fick representera Tre Kronor i internationella sammanhang så var det nu Brynäs tillsammans med den nya ärkerivalen Leksand som fick forma Sveriges landslag.
 
Det är denna period som är anledningen till varför Brynäs idag har fans över hela landet. Laget vann svenskarnas hjärtan och man talade om ”folkets lag”- alltså Brynäs IF.
 
Brynäs tog sitt tionde SM guld 1980 och det var också slutet på Brynäs stormaktstid. Anledningen? Tiderna förändrades och ekonomin blev en allt större fråga för Gävleklubben. Men Brynäs höll sig kvar bland eliten och 1993 skulle Brynäs ta sitt elfte SM guld.

Trots SM guldet skulle det snart bli sämre igen. Brynäs har spelat i den högsta serien säsong efter säsong ända sedan 1961, man har alltså aldrig åkt ut.
 
Men redan efter 1994 så sjönk Brynäs igen och den här gången blev det farligt. Säsongen 1995/96 kom Brynäs sist i serien och efter jul sjönk man ner i Allsvenskan. Men innan säsongen var över så var Brynäs tillbaka till Elitserien via kvalserien- det gick helt enkelt inte att bli av med dme envisa brynäsarna.
 
Säsongen 1998/99 så skulle det ske igen, Brynäs tolfte SM guld och nu kommer vi till en period som de flesta utav er som läser detta minns.
 
2000-talet skulle inledas i ett stort mörker för föreningen. 2003 tvingas Brynäs att kvala för att hålla sig kvar. 2004 klarar Brynäs sig precis ifrån kvalserien. 2005, då det blev NHL lockout fick Brynäs spela kvalserie ännu en gång.

Under denna tid gick Brynäs i back något enormt och budgeten låg på hela -9 miljoner.
 
Säsongen 2006/07 invigs Läkerol Arena och det skulle bli början på något nytt för Gävlelaget.

Ett långsiktigt arbete görs för att rädda den ekonomiska och sportliga situationen. Projektet ”Morgondagens Brynäsare” inleds och återigen börjar stora talanger att komma från Gävle.
 
En ny vind hade kommit över den urgamla hockeystaden och för första gången på många år kunde Gävleborna se fram emot en säsong då man inte längre oroade sig. Utan nu talade man återigen om SM guld.
 
Året var 2012, Brynäs fyllde 100-år, det hade gått bra för Brynäs under säsongen och för första gången på bra länge var Brynäsfansen stensäkra på att guldet skulle hem till Gävle igen.
 
Strömsbro IF, Gefle Godtemplare, Brynäs IF. Tre storlag som tillsammans med klubbar som IFK Gävle och IK Huge skapade den hockeykultur som finns i Gävle än idag. Gävle är ishockeyns stad och sporten ligger djupt rotad i Norrlands äldsta stad.
 
Gävlebon Monte Afzelius – Sveriges första ishockeyspelare.
 
Faktum är att Sveriges första ishockeyspelare i historien var en Gävlebo. Monte Afzelius, född 18 september 1889. Uppväxt på Hattmakargatan 12 i Gävle. Monte började spela bandy i IFK Gävle och när han var 17 år (1907) så spelade han den första bandyfinalen i Sverige mellan IFK Gävle – IFK Uppsala. Matchen spelades i en liten vik vid Boulognerskogen mitt i Gavleån. Denna match är välkänd och ses som en milstolpe i Sveriges idrottshistoria- första gången man spelade bandy i Sverige.

Monte reste till USA, Detroit  året 1912. Tre år senare berättade Monte i ett brev att han dragit igång ett ishockeylag med bara svenskar. Strax efter det reste Monte vidare till Kanada. Det skulle visat sig att Monte kom i kontakt med ishockeyn direkt när kan kom till Nordamerika vilket var möjligt då ishockeyn var stor på andra sidan Atlanten redan då.
 
Den legendariske sportjournalisten Torsten Tegnér menade att Afzelius framgångar var den stora orsaken till att Sverige vågade ställa upp i olympiska spelen 1920 trots att ishockeyn då var en helt okänd sport i vårt land.



Monte som den första hockeyspelaren, Strömsbro IF, GGIK och Brynäs IF har sedan när ishockeyn kom till Gävle legat i de högsta serierna. Gävle har varit bortskämt när det handlar om elithockey och inte undra på att Gävlebor är ett kräset hockeyfolk- vi är helt enkelt vana med att vara bäst. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2014-01-16 09:15:00
Author

Fler artiklar om Brynäs